Toti elevii unei clase a III-a au fost abuzati grav de propria invatatoare la Scoala Generala nr. 113 din Bucuresti

Scris de Bogdan Draghici. Posted in Educatie


Fundatia “PARINTI PENTRU COPII” si Alianta T.A.T.A. solicita Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 4 si Inspectoratului Scolar General al Mun. Bucuresti sa intervina de urgenta pentru a proteja elevii unei clase a III-a de la Scoala Generala nr. 113 din mun. Bucuresti, care au fost victimele unui abuz fizic si psiho-emotional deosebit de grav provocat de propria invatatoare.

Se impune totodata tragerea la raspundere disciplinara, civila si penala a celor care se fac vinovati de incalcarea grava a legislatiei in vigoare privind protectia copilului si de ignorarea interesului superior al copiilor traumatizati de cadrul didactic.

S.O.S.-ul disperat al parintilor acestui copil abuzat de propria invatatoare a fost trimis si conducerii Ministerului Educatiei Nationale, fiind receptionat atat de ministru cat si de secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, insa pana in prezent nu aparut o reactie din partea celor doi demnitari chemati in ajutor de o mama si de un tata care mai spera inca naiv ca scoala nu este o carcera pentru copilul lor.

Cele doua organizatii parentale fac apel la Colegiul Psihologilor din Romania sa se implice in evaluarea si consilierea psihologica a victimelor acestui abuz grav, fiind necesar ca o echipa de psihologi sa-i ajute pe copii sa treaca peste trauma provocata de propria invatatoare.

Mama unui elev de la scoala sus-numita a contactat Fundatia “PARINTI PENTRU COPII”, solicitand ajutor de specialitate si relatand fapte de o gravitate extrema petrecute la unitatea de invatamant, dupa cum urmeaza:

- In perioada 28.10-01.11.2013, parintele a observat o schimbare in comportamentul copilului sau in ceea ce priveste pofta de mancare. Elevul  CLS era mai nelinistit, mai agitat, avand si tulburari de somn, manifestand totodata dificultati in a-si face temele din cauza unei aversiuni fata de activitatea respectiva, in conditiile in care fiul sau era un elev silitor si cu rezultate foarte bune pe plan scolar pana la data respectiva. Acestor manifestari nu le-a gasit la acel moment o explicatie logica si pertinenta;

- In seara zilei de 10.11.2013, la finalul vacantei aferente invatamantului primar, copilul a inceput brusc sa-i povesteasca mamei despre cele intamplate in ultima saptamana de scoala si anume faptul ca a fost pedepsit de doamna invatatoare sa stea in banca mutate de cadrul didactic cu fata la peretele dinspre usa clasei, fara ca micutul sa aiba voie sa se ridice din banca si nici sa intoarca spre colegi capul sau sa comunice cu acestia nici macar pe durata pauzelor.

- Doamna invatatoare a cerut imperios colectivului de colegi de clasa  sa nu mai vorbeasca sau sa se joace cu el, pentru ca atunci cand se incalca ordinal respective copilul care vorbeste cu CLS  devine “responsabil de el”si daca CLS vorbeste cu cineva si acela ii raspunde, atunci acel copil devine “responsabil de el”, adica de actiunile sale.

- Mai mult decat atat in timpul pauzelor sau cand doamna invatatoare nu era in clasa, colegii erau obligati sa-l pazeasca ca sa nu se ridice si sa nu se intoarca  din banca, devenind astfel veritabili gardieni insarcinati de cadrul didactic cu disciplinarea colegului lor, fiind indemnati sa-l imobilizeze si sa-l forteze sa respecte interdictiile impuse de cadrul didactic.

- La ora de engleza  (miercuri, 30.11.2013) CLS si-a asezat banca in pozitia normala, pentru ca invatatoarea era inlocuita la cursul respectiv de un alt cadru didactic, iar dupa terminarea orei respective, pe timpul pauzei colegii au mutat prompt si ferm banca la loc cu fata la perete, asa cum fusesera instruiti de invatoarea lor. Atunci, copilul abuzat a reactionat si a rezultat o altercatie cu proprii colegi, fiind afectat puternic din cauza regimului restrictiv abuziv instaurat de colectiv la adresa lui la ordinul invatatoarei.

- In urma reactiilor sale de revolta la adresa regimului punitiv impus de propria invatatoare, aceasta i-a cerut sa dea o declaratie pe o foaie de hartie, sa-si povesteasca faptele asa cum ii dicta cadrul didactic si la final invatatoarea a semnat declaratia copilului meu cu pixul de culoare rosie. Doamna invatatoare i-a cerut minorului sa-i prezinte mamei acea declaratie dictata de catre dansa si sa revina cu ea la scoala semnata de parinte. Copilul i-a prezentat parintelui declaratia respectiva duminica seara, la data de 10 noiembrie, in preziua reinceperii cursurilor, acuzand o stare de agitatie deosebita, pentru ca era convins ca supliciul lui urma sa continue si in cursul proximei saptamani. Atunci mama a aflat ca pedepsirea fiului incepuse marti dimineata, la data de 29 octombrie anul current, atunci cand doamna invatatoare a fost anuntata de colegii de clasa ai baiatului ca acesta avusese o altercatie cu un coleg in ziua anterioara in ultima pauza, atunci cand doamna invatatoare nu se mai afla in incinta scolii.

- Reactia invatatoarei a fost agresiva si violenta la adresa ambilor copii, fiind pedepsit si colegul lui CLS, prin intoarcerea bancii acestui elev cu fata spre fereastra, insa acesta avea voie sa se miste. Pedepsirea acestuia a durat doar 2 zile, adica marti si miercuri, in timp ce CLS a fost sanctionat dur si abuziv pana vineri, copilul crezand chiar ca urma sa continue supliciul si dupa vacanta, pentru ca nu-i comunicase mamei continutul unui bilet trimis de invatoare, prin care i se solicita sa o apeleze atunci cand are timp.

- Duminica seara, dupa ce a aflat cu stupefactie despre chinul copilului, mama a apelat-o telefonic pe doamna invatatoare, pentru a-i solicita lamuriri cu privire la ceea ce se petrecuse in ultima saptamana de scoala. Invatatoarea i-a spus ca a incercat astfel sa-l disciplineze pe CLS, ca este pe drumul cel bun in demersurile sale educative si ca a mai avut succese de acest gen si in cazuri similare anterioare FOLOSIND ACELEASI METODE. Parintele i-a reprosat si ca nu a fost anuntat direct despre indisciplina fiului, iar cadrul didactic si-a justificat decizia de a n-o apela telefonic pe mama prin dorinta domniei sale de a testa sinceritatea copilului.

- Luni, 11 noiembrie, invatatoarea a fost apelata de tatal copilului, care este plecat in strainatate in baza unui contract de munca, iar fostul sot al mamei i-a cerut lamuriri cadrului didactic, fiind revoltat de reactia invatatoarei, care i-a replicat ca NU ESTE CENRALA TELEFONICA, pentru a contacta parintii in asemenea situatie si chiar fiind chiar enervata din cauza ca tatal copilului a deranjat-o cu un apel telefonic.

- In cursul aceleiasi zile parintii au decis sa sesizeze atat conducerea scolii cat si a Inspectoratului Scolar General al Mun. Bucuresti (ISMB) cu privire la gravul abuz psiho-emotional exercitat de cadrul didactic asupra elevului CLS. Doamna director Aurelia Vidovici i-a explicat mamei ca este foarte multumita de performantele didactice ale doamnei invatatoare FLORENTINA SMARANDOIU si ca nu a mai avut plangeri de acest gen din partea parintilor in trecut. La ISMB, mama a relationat cu doamna inspector scolar general adjunct LILIANA TODERIUC si a primit asigurari din partea acesteia ca se va actiona prompt pentru solutionarea cazului reclamat de catre subsemnata. Din pacate promisiunile ISMB nu s-au materializat!

- Vazand ca doamna director o lauda atat de fatis pe doamna invatatoare si realizand ca nu se vor lua masuri de catre aceasta, in conditiile in care in prezenta mamei i-a sfatuit copilul sa-i ignore pe colegii sai chiar daca il jignesc, parintele a decis sa solicite mutarea fiului sau la alta clasa a III-a din cadrul unitatii de invatamant, ceea ce s-a si realizat incepand de marti, 12 noiembrie anul curent.

- Pana luni, 18 noiembrie, nu a mai primit nici un semn din partea conducerii scolii sau a Inspectoratului Scolar, asa ca mama a decis sa apeleze la Fundatia “PARINTI PENTRU COPII”, pentru ca a aflat ca exista un proiect al organizatiei neguvernamentale privind unitatile de invatamant in cadrul carora se petrec abuzuri asupra elevilor similare celui suferit de fiul meu. A contactat conducerea Fundatiei si a solicitat suport pentu solutionarea rapida a acestui caz deosebit de grav, pentru a-si proteja astfel copilul de abuzuri psiho-emotionale si pentru a se asigura ca interesul superior al fiului sau este aparat si in mediul scolar.

- Conducerea Fundatiei “PARINTI PENTRU COPII” a contactat conducerea Scolii nr. 113, a ISMB si a Ministerului Educatiei si a aflat ca ISMB nu a reactionat pana in prezent, deoarece inspectorul desemnat sa verifice sesizarea la fata locului, adica in unitatea de invatamant (domnul inspector PACEARCA) a fost plecat la un curs de formare si se va ocupa de cazul elevului abuzat incepand de luni, 18 noiembrie 2013, in conditiile in care parintii au sperat ca un asemenea abuz va fi cercetat cu prioritate de autoritatea competenta, in speta ISMB. Mai mult, purtatorul de cuvant al ISMB i-a comunicat liderului Fundatiei ca zilnic se primesc la Inspectorat cca 14-15 sesizari privind violenta in scoli si ca personalul ISMB nu face fata unui val atat de mare de violenta scolara.

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, completata si modificata de Legea nr. 257/2013, stipulează următoarele: “Art. 2 (3) Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti. (4) Persoanele prevăzute la alin. (3) sunt obligate să implice familia în toate deciziile, acţiunile şi măsurile privitoare la copil şi să sprijine îngrijirea, creşterea şi formarea, dezvoltarea şi educarea acestuia în cadrul familiei.(…)

Art. 48, alin. (2) “In cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise. (4) Cadrele didactice au obligatia de a referi centrelor judetene de resurse si asistenta educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alta forma de violenta asupra copilului si de a semnala serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, aceste cazuri.”

Fundatia “PARINTI PENTRU COPII” in colaborare cu T.A.T.A. lanseaza un proiect dedicat in primul parintilor preocupati ca elevii sa beneficieze de servicii educationale de buna calitate in unitati de invatamant in care legea este respectata, iar interesul superior al copilului este prioritar pentru cadrele didactice si pentru personalul administrativ.

Proiectul “LISTA NEAGRA A UNITATILOR DE INVATAMANT NERECOMANDATE COPIILOR SI PARINTILOR” are menirea sa depisteze prompt acele gradinite, scoli ori licee, in care abuzurile asupra copiilor si ignorarea drepturilor parentale caracterizeaza din pacate demersul educativ si prestatia manageriala a celor care lucreaza in cadrul unitatilor de invatamant respective.

LISTA NEAGRA va figura on-line INCEPAND CU DATA DE 1 DECEMBRIE 2013 pe WWW.PARINTIPENTRUCOPII.EU si pe WWW.T-A-T-A.RO, fiind permanent actualizata pe baza sesizarilor primite de la cei care detin probe incriminatoare la adresa unitatilor de invatamant certate cu legea, indicandu-se si argumentele (probele) care au impus includerea fiecarei unitati de invatamant pe lista. “LISTA NEAGRA” va indica unitatile de invatamant in care incalcarea legislatiei privind protectia copilului si/sau drepturile parentale reprezinta deja fenomene nocive pentru dezvoltarea elevilor.

Fundatia “PARINTI PENTRU COPII” nu se va limita doar la centralizarea si la publicarea datelor negative primite de la avertizorii de integritate, ci va formula plangeri si sesizari impotriva unitatilor de invatamant vinovate, atunci cand probele acuzatoare sunt de necontestat, in temeiul NOULUI CADRU NORMATIV PRIVIND PROTECTIA COPILULUI care a intrat in vigoare in octombrie 2013, fiind chemate in ajutor urmatoarele autoritati: AGENTIA ROMANA DE ASIGURARE A CALITATII IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR; AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR; INSPECTORATUL SCOLAR; DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA; AGENTIA NATIONALA PENTRU PLATI SI INSPECTIE SOCIALA; AVOCATUL POPORULUI; CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII; DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI; PARCHETUL si POLITIA; COMISIILE PARLAMENTARE DE RESORT.

In Romania, copiii inca se mai confrunta cu pedepse crude din partea profesorilor, desi întreaga Europa interzice pedeapsa corporala în scoala. Abuzurile psiho-emotionale sunt des intalnite in unitatile de invatamant. Cazurile extreme, cum sunt uciderea copiilor de catre copii sau sinuciderea elevilor care nu mai pot îndura abuzurile, sunt dovezi ca violenta poate avea consecinte tragice, daca ea nu este combatuta la timp. Scolile sigure sunt scoli fara violenta, iar aceste unitati de invatamant trebuie sa fie create si sustinute de autoritatile publice, de profesori, de elevi, de parinti si de intreaga comunitate.

Romania are astazi o legislatie care interzice lovirea copiilor de catre profesori si abuzul psiho-emotional asupra minorilor si totusi studiile si statisticile ne arata ca mai este înca mult pâna aceasta legislatie va fi pusa în practica. Victimele actelor de violenţă resimt frecvent un sentiment de furie, frustrare, umilinţă, izolare, disperare şi suferă curent de răni fizice sau le e frică de acele răni, mai ales când violenţa este sistematică şi repetată. Victimele riscă, de asemenea, de a nu mai fi interesate de şcoală, de a se pune în situaţie de eşec, de a-şi pierde respectul de sine, de a fi deprimate, a claca nervos şi chiar de a se sinucide. În principiu, tinerele victime ale agresiunilor şi violenţelor suferă mult mai mult de tulburări psihologice şi somatice. Ei au, de asemenea, tendinţa de a lipsi de la şcoală ca urmare a fricii de a fi din nou agresaţi. Printre altele, expunerea la violenţă la şcoală poate provoca un stres post-traumatic, afecţiune gravă care necesită intervenţia terapeutică a unui profesionist. Copiii cu dizabilităţi şi nevoi speciale de educaţie sunt mai susceptibili de a fi victime ale violenţei. Copiii care au nevoie de o atenţie speciala pot fi, de asemenea, tentaţi să-şi rezolve problemele recurgând la violenţă.

Informatii suplimentare privind cazul elevului CLS si fenomenul combatut de cele doua organizatii parentale se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , pe pagina web http://www.t-a-t-a.ro/ si pe http://parintipentrucopii.eu.

http://www.t-a-t-a.ro/2013/11/19/comunicat-de-presa-toti-elevii-unei-clase-a-iii-a-au-fost-abuzati-grav-de-propria-invatatoare-la-scoala-generala-nr-113-din-bucuresti/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023