Sancţionarea elevilor prin scoaterea de la oră şi trimiterea la colţ, interzise prin lege

Scris de maramedia.ro. Posted in Educatie


Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colţ, insultele şi jignirile sunt interzie prin lege în mediul şcolar, profesorii, dar şi personalul administrativ şi auxiliar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei pentru tratament degradant în şcoală.

Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului.

Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a prezentat, marţi, modificările aduse legii, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie.

Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în şcoală şi introducerea de sancţiuni pentru personalul didactic, dar şi pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umileşte copilul.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Elena Tudor, a declarat că pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute şi sancţiuni, personalul didactic şi nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Ea a precizat însă că profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede că, "în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ şi de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalităţilor de exercitare a acestora". Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

George Roman, director de programe la Organizaţia "Salvaţi Copiii", a spus că acest lucru înseamnă de fapt că profesorii nu mai au voie să ţină copiii la uşă, la colţ sau să îi dea afară din clasă.

"De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum şi orice acţiune care umileşte copilul", a precizat Roman.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului a mai spus că modificarea şi completarea Legii 272/2004 a fost necesară pentru a acoperi anumite lacune identificate de-a lungul timpului.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat că noile prevederi au avut în vedere o mai bună reglementare, dar şi responsabilizarea părinţilor.

"Din analiza cazuisticii a rezultat că existenţa cadrului legislativ coerent nu şi-a dovedit eficienţa în lipsa unor sancţiuni", a spus Scutaru.

Legea 257/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.

http://maramedia.ro/amenzi-sanctionarea-elevilor-prin-scoaterea-de-la-ora-si-trimiterea-la-colt-interzise-prin-lege

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

+1 #1 pop ioan 20-11-2013 14:14
INTREBARE CU RASPUN ASI DORII. Ce poate sa faca un profesor, cand este insultat de un elev? Sau cand este palmuit de un elev(a se vedea mult cazuri postate pe internet)? Ce poate face un profesor cu un elev, daca acel elev deranjaza orele in mod constant si bine-ntales deranjaza si pe ce-i lalti colegi?
Citat
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024