Cursuri de limba română pentru copiii români din Veneto

Scris de Anca Arnăutu. Posted in Educatie


La începutul lunii noiembrie, la Villafranca, în provincia Verona, a sunat clopoţelul pentru aproximativ 30 de copii români şi moldoveni din şcoala primară şi gimnazială. Atunci s-a dat startul la cursul de limbă română. O dată pe săptămână, două ore după-amiaza, copiii au ocazia să îşi perfecţioneze limba română atât pentru a nu-şi uita rădăcinile, cât şi pentru a se pregăti pentru o eventuală întoarcere în ţara de origine scrie Actulitatea preluată de Romanian Global News.

Unii dintre aceşti copii nu au văzut niciodată România, fiind născuţi în Italia, însă România rămâne totuşi patria părinţilor lor.

Iniţiativa acestui curs a fost lansată în luna iunie a acestui an în urma vizitei ambasadoarei României Dana Manuela Constantinescu la Villafranca. Ambasadoarea a propus introducerea acestui curs şi a promis că va fi finanţat de către Ambasadă. Se pare că s-a ţinut de cuvânt, iar acum copiii, împreună cu profesoara Cristina Colta au fixată o întâlnire săptămânală pentru a intra în tainele limbii române dar şi ale culturii româneşti. La curs participă şi copii veniţi din alte trei localităţi învecinate: Povegliano, Valeggio şi Mozzecane.

Cristina Colta explică pentru ziarul local „L'Arena" pe ce se bazează acest curs: „se pleacă de la obiceiuri şi tradiţii, se spun poveşti din mitologia populară şi se vorbeşte doar în limba română. De asemenea, se predau noţiuni de gramatică, istorie şi geografie. Imnul naţional este şi el îvăţat de către copii. Cărţile şi alte materiale didactice sunt puse gratuit la dispoziţia elevilor".

Mario Sartori, directorul şcolii care găzduieşte cursul se arată încântat de iniţiativă şi spune că „scoala sa pune la dispoziţie sala de clasă, care devine astfel o punte de legătură între realităţi diverse".

Cu toate că deocamdată sunt puţini elevi care participă, directorul institutului este optimist şi spune că sunt mulţi părinţi interesaţi, doar că aceştia aşteaptă să vadă mai întâi despre ce este vorba. Pentru viitor este prevăzut un curs de limba română şi pentru copiii de la grădiniţă. Lecţiile sunt deschise şi copiilor italieni care doresc să participe. Un alt avantaj expus de către directorul şcolii ce găzduieşte lecţiile, este acela că având cunoştinţe solide ale limbii materne, copiilor le va fi mai uşor să înveţe atât italiana cât şi alte limbi străine.

Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de străini din Villafranca, numărând 1.301 persoane înscrise legal. Tot la Villafranca, românii şi-au ales şi un consilier local român, Cătălin Mustaţea. Şi acesta consideră de bun augur înfiinţarea acestor lecţii de limba română.

Încă din 2007 statul român finanţează cursuri de limba română în şcolile din Italia, Spania şi Belgia.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11476:cursuri-de-limba-roman-pentru-copiii-romani-din-veneto-&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021