S-a stabilit! România are cea mai veche scriere din lume!

Scris de Sorin Golea . Posted in Educatie


Harald Haarmann, specialist de renume mondial în istoria culturii, arheomitologie şi istoria scrisului, întăreşte ideea că scrierea cea mai veche din lume e prezentă pe tăbliţele găsite în România, în localitatea Tărtăria, aproape de Sibiu.

După ce a studiat în detaliu sistemele de scriere antice din Sumer, Egipt şi China, lingvistul a cercetat şi tăbliţele găsite în 1961 la Tărtăria, datate ca aparţinând anului 5.500 î.Ch.

Acestea au pe ele semne ciudate pe care, iniţial, arheologii le-au considerat simple decoraţii.

Are 700 de caractere diferite

În timp, tot mai mulţi specialişti, printre care se numără acum şi reputatul Harald Haarmann, au aderat la idea că acestea sunt, de fapt, semnele primei scrieri din lume. “O civilizaţie străveche, prima din lume, a realizat în zona Balcanilor, cu aproximativ 8.000 de ani în urmă, prima scriere a omului, care se regăseşte pe tăbliţele de la Tărtăria. În timp, au fost găsite aproximativ 700 de caractere diferite ale acestei scrieri, ceea ce e aproape egal cu numărul hieroglifelor egiptene… dar cu mii de ani mai vechi. Această teorie zdruncină lumea ştiinţifică şi se creează o nouă paradigmă în cercetarea civilizaţiilor”, este de părere Harald Haarmann.

A apărut cu 2.000 de ani înainte de civilizaţia sumeriană

Până acum, s-a considerat că leagănul civilizaţiei omeneşti s-a născut în Sumer, actualul Irak, civilizaţie care a descoperit scrierea în 3.500 î.Ch. După această dată apar forme de scriere în Egipt, China, Fenicia etc. Scrierea de la Tărtăria, datată pentru anul 5.500 î.Ch., este însă cu 2.000 mai veche şi se pare că civilizaţia şi cultura omenească, aşa cum o cunoaştem azi, s-a născut în zona balcanică.

http://www.libertatea.ro//detalii/articol/stabilit-avem-cea-mai-veche-scriere-din-lume-474248.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023