Liceul românesc "Lucian Blaga" din Tiraspol, invadat de miliţia transnistreană. Directorii, ameninţaţi cu arestarea

Scris de DAN GHEORGHE. Posted in Educatie


Unicul liceu românesc din Tiraspol a fost invadat, azi dimineaţă, de miliţienii transnistreni, anunţă portalul infoprut.ro, directorii şcolii, Ion Iovcev şi Raisa Pădurean, fiind ameninţaţi cu arestarea. Acest fapt vine după ce, cu o săptămână în urmă, Liceul "Lucian Blaga" din capitala aşa-zisei republici nistrene a fost înconjurat de autorităţi cu sârmă ghimpată.

Istoria persecutării românilor din Transnistria

Ceea ce se întâmplă acum nu este o noutate în Transnistria, zonă în care şcolile româneşti au mai fost invadate şi devastate şi în 1992, şi în 2005. Ce doresc în fapt separatiştii nistreni este ca acest liceu să se "înregistreze" sub autoritatea Tiraspolului.

Şi asta în condiţiile în care şcoala se află sub tutela Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Asta ar însemna ca Liceul "Lucian Blaga" să plătească un aşa-numit impozit către autorităţile separatiste.

Aşa cum scrie deja portalul infoprut.ro, telefoanele directorilor liceului nu mai funcţionează. A reuşit un elev de acolo să scrie totuşi pe o reţea de socializare următorul text - "mai deunăzi sârma ghimpată în jurul Liceului Lucian Blaga-Tiraspol, ieri obligaţia administraţiei de a se înregistra la aşa-zisul fisc, să plătească impozite, azi dau năvală separatiştii şi bagă în sperieţi copiii şi administraţia.

Acum telefoanele conducerii deja nu mai sunt în aria de acoperire. Cine ştie ce va fi mâine", se întreabă retoric elevul.

Cert este că persecuţiile asupra şcolilor româneşti din Transnistria au avut ca efect închiderea majorităţii unităţilor de învăţământ cu grafia latină din stânga Nistrului. Separatiştii au impus şcoli cu grafia chirilică, după modelul care era aplicat în zona asta şi în perioada Uniunii Sovietice.

La ora actuală, numai opt şcoli româneşti mai activează în Transnistria, majoritatea însă în condiţii deplorabile. Clădirile propriu-zise, cu destinaţie şcolară, au fost transformate de separatişti în birturi sau magazine.

Cel mai bun exemplu este Liceul "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Grigoriopol". Elevii de aici sunt obligaţi ca în fiecare zi să parcurgă vreo 40 de kilometri, până în dreapta Nistrului, în teritoriul controlat de Republica Moldova, pentru a învăţa, într-o şcoală sătească, în limba română.

Şi toate astea în condiţiile în care, potrivit datelor neoficiale - pentru că statistica oficială este mistificată - din totalul celor 400.000 de locuitori din aşa-zisa republică nistreană, peste jumătate sunt români.

Transnistria vrea unirea cu Rusia

Acţiunea de azi, în forţă, a miliţiei nistrene, împotriva şcolii româneşti din Tiraspol pare mai degrabă înscrisă într-un anumit context. Să nu uităm totuşi că raioanele din stânga Nistrului fac parte din teritoriul Republicii Moldova.

Aşa-zisul preşedinte al pseudo-republicii Transnistria, Evgheni Şevciuc, înaintat ieri, 4 decembrie, Sovietului Suprem de la Tirasapol un proiect de lege prin care se cere, potrivit aceluiaşi portal infoprut.ro, unirea Transnistriei cu Rusia. Asta, în condiţiile în care Transnistria are deja toate instituţiile create - preşedinţie, parlament, guvern, monedă proprie.

Cu toate că este o "ţară" nerecunoscută de nimeni. Acţiunea de ieri a lui Şevciuc pare un răspuns la decizia, de la finele lunii trecute, a Republicii Moldova de-a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
 
UPDATE. Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol ameninţat de regimul separatist nistrean cu desfiinţarea. Motivul - şcoala nu dispune de cantină şi sală de sport. Termenul dat de separatişti pentru rezolvarea acestor lipsuri - 15 martie 2014

Miliţienii nistreni au apărut azi dimineaţă, la ora 9.20, în clădirea Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, ne-a declarat directorul adjunct al şcolii, Raisa Pădurean. Autorităţile separatiste au găsit nod în papură şcolii, susţinând că în această incintă nu există sală de sport şi cantină, motiv pentru care s-ar încălca drepturile elevilor. Tocmai de aceea s-a dat termen până în data de 15 martie 2014, pentru ca liceul să aibă sală de sport şi cantină, în caz contrar existând riscul ca această şcoală să fie desfiinţată.

Trebuie spus că se plăteşte chirie către administraţia locală, astfel încât în clădire să poată funcţiona şcoala românească. Directoarea adjunctă a instituţiei ne-a spus că, încă în urmă cu zece ani, s-a reuşit câştigarea unui grant de 100.000 de dolari, din partea Guvernului Japoniei, pentru construirea unei clădiri noi în care să funcţioneze atât cantina, cât şi sala de sport. Japonezii au pus atunci o condiţie - liceul să încheie un contract de închiriere pe cel puţin zece ani cu administraţia locală. Era o dovadă pentru japonezi că în felul acesta banii oferiţi de ei vor avea ca beneficiari, pe termen lung, elevii liceului.

Problema este că administraţia locală încheie contract de închiriere numai pe nouă luni. Aşa că în fiecare an acest contract trebuie reînnoit. Cu zece ani în urmă, administraţia de la Tiraspol a refuzat să încheie cu liceul un contract pe zece ani. Ca urmare, liceul a pierdut atunci grantul cu japonezii. Acum. aceeaşi administraţie separatistă trage la răspundere Liceul "Lucian Blaga", pe motiv că nu are sală de sport şi cantină.

Miliţienii nistreni au stat azi în liceu două ore. Doar cinci dintre ei au intrat efectiv în şcoală. Mai mulţi erau însă în jurul liceului, conform relatărilor de la faţa locului. A existat însă şi un moment de tensiune în şcoală, pentru că unul dinbtre profesori le-a spus nepoftiţilor musafiri că nu au niciun drept să deranjeze cursurile. Profesorul a fost îmbrâncit de miliţienii care doreau să ajungă urgent în biroul directorului instituţiei, Ion Iovcev. Acesta din urmă, din câte am aflat, a primit citaţie de-a se prezenta, zilele următoare, la Miliţie.

Orele de curs au continuat în cursul zilei de azi. Este drept că şi dascălii, şi elevii, sunt deja învăţaţi, de ani şi ani, cu şicanele făcute de regimul separatist de la Tiraspol împotriva şcolii lor.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/liceul-romanesc-lucian-blaga-din-tiraspol-invadat-de-militia-transnistreana-directorii-amenintati-cu-arestarea-319742.html#top_articol

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022