Manualele școlare din România, acuzate că instigă la ură

Scris de Andreea Dogar. Posted in Educatie


Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, mai multe ONG-uri din România solicită instituției să accepte implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, pentru a se evita ca atitudini discriminatorii sau antiștiințifice să ajungă în materialele educaționale.
Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers. Semnatarii consideră că implicarea doar a anumitor culte religioase în acest proces ridică semne mari de întrebare în privința transparenței mecanismului de evaluare.

Potrivit ONG-urilor semnatare, de peste două decenii sunt folosite în școli manuale care promovează atitudini discriminatorii și instigatoare la ură: „Este vorba în principal de manualele de religie, din care copiii învață că nu trebuie să vorbească sau să se joace cu copii de altă religie sau cu copii necredincioși, că femeile nu sunt egale cu bărbații, că necredincioșii nu sunt egali cu credincioșii etc”.

„Noțiunile de educație pentru sănătate sunt aproape absente, manualele de religie promovând insistent, în schimb, "rugăciunea" ca posibil remediu pentru orice problemă. Numeroase manuale actuale nu țin cont de cel mai important criteriu specificat chiar în normele ministerului: corectitudinea conținutului științific. În prezent sunt în uz anumite manuale de Geografie în care se menționează că Universul ar avea doar 6.000 de ani, în timp de unele manuale de Biologie sau Istorie consideră creaționismul o teorie științifică; aceste enormități nu au ce căuta în școală”, se arată într-un comunicat de presă remis Yahoo News România.

„Elevii ar trebui să studieze istoria religiilor și nu o dogmă particulară”

Semnatarii mai arată că, într-un comunicat de presă difuzat de Patriarhia BOR, aceasta solicită monopol pe piața manualelor de religie: „”Noul Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (2008) reglementează dreptul exclusiv al Patriarhiei Române în privinţa editării, tipăririi şi difuzării [...] manualelor de religie”. O astfel de pretenție, fără acoperire legală, în cazul în care ar fi acceptată de Minister, ar institui un monopol cu consecințe grave atât financiare, cât și în privința calității educației”.

ONG-urile consideră necesară includerea explicită a unor criterii care să prevină discriminarea de gen sau denigrarea și cultivarea ostilității față de minoritățile sexuale.
 
”Școlile din România sunt frecventate de copii provenind din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Ne exprimăm încă o dată convingerea că pentru o educație cât mai complexă,  elevii ar trebui să studieze istoria religiilor și nu o dogmă particulară. De aceea, considerăm necesar ca societatea civilă să fie implicată în discuțiile privind noile propuneri de manuale școlare, pentru a se evita eventuale derapaje și pentru a contribui la creșterea calității educației din România”, a declarat Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular-Umaniste din România.
 
Scrisoarea a fost semnată de:

• Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR)
• Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
• ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei
• Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
• Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
• Asociația Mame pentru Mame
• Asociația Transcena
• Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS)
• Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re)
• Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – (GRADO)

https://ro.stiri.yahoo.com/manualele-%C8%99colare-din-rom%C3%A2nia--acuzate-c%C4%83-instig%C4%83-la-ur%C4%83-151452200.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

0 #1 Iubitor al Romaniei 27-05-2014 13:26
Sustin intru totul, textul "Scrisorii-Desc hise"deoarece aprob
propunerile, si criticile mentionate! Educatia in invatamantul scolar, trebue sa fie pentru toti elevii o sursa de invatamant,
corecta,bazata pe stiinta, nu pe dogme politice sau religioase!
Nimeni nu are monopolul adevarului in particular.Educ atia, trebue sa fie ampla, si trebue desbatute toate aspectele vietii
pe care o traim.Nici o religie, sau politica nu trebue favorizata!!
Citat
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023