Profesori de religie doar cu aviz de la episcop

Scris de Radu Nistor. Posted in Educatie


Un acord de colaborare semnat de ministrul educaţiei Remus Pricopie şi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pune pe jar profesorii de religie. Aceştia vor avea nevoie de o aşa-numită binecuvântare scrisă, pentru a putea preda la clase şi după 15 septembrie.
Concret, învăţământul religios se va face doar sub stricta supraveghere a Bisericii Ortodoxe, care are dreptul de a selecta viitorii profesori de religie, va aviza şi manualele după care elevii vor învăţa la Religie şi vor putea face inspecţii în şcoli. Iar selecţia nu se va face oricum, ci doar după ce dascălii vor trece testul dat în faţa episcopului/chiriarhului locului.

Cum va decurge, concret, acest proces de “acreditare” încă nu se ştie. E clar însă că profesorii vor fi nevoiţi să-şi planifice un drum la episcopie, pe banii lor, ca să primească hârtia.

Au termen până pe data de 15 septembrie

Mai mult, pentru a-şi păstra locul la catedră, profesorii trebuie să se asigure că primesc până la 15 septembrie acordul vlădicii din episcopia de care aparţin, dacă nu vor să li se desfacă actul de muncă. “Acordul prevede că încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă”, se arată în acordul de colaborare dintre BOR şi Ministerul Educaţiei, fără a se ţine cont de Codul Muncii, în baza căruia se încheie contractele de muncă. “Această colaborare este una de bun-augur, întrucât în multe instituţii de învăţământ predau Religia suplinitori care nu stăpânesc fenomenul religios şi de multe ori îi smintesc pe elevi. Aceştia primesc cunoştinţe eronate despre personajele biblice, iar nu de multe ori, unii dascăli nici măcar nu sunt de religie ortodoxă”, ne-a spus un preot care predă Religie.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/profesori-de-religie-doar-cu-aviz-de-la-episcop-494640.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023