Vandalismul ia amploare în Moldova. Răzbunare pe scoli si morminte

Scris de Cristina Bruma. Posted in Justitie


Tot mai multe cimitire, monumente sau locuri publice au devenit ţinte ale unor acte de vandalism, totul fiind distrus fără milă. În ultimul timp, la adăpostul întunericului, huliganii au trecut la vandalizarea instituţiilor de învăţământ. Legea este blândă la acest capitol şi de cele mai multe ori făptaşii rămân nepedepsiţi.

 

Recent, trei minori au vandalizat un liceu din centrul Capitalei. Aceştia au spart uşile în mai tot liceul, şi-au făcut nevoile lăsând excremente (!) în urma lor şi, ca să nu iasă cu mâna goală, au furat obiecte în valoare de 14.000 de lei. În câteva zile, poliţia a reuşit să-i identifice pe cei trei băieţi, însă, potrivit legii, aceştia nu pot fi pedepsiţi, deoarece încă nu au împlinit 16 ani. Cei trei minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, au pătruns pe la ora 3 noaptea în liceul rus-ucrainean "Mihailo Koţiubinski" din centrul Chişinăului. Aceştia au intrat prin geamul unui cabinet, liceul neavând instalate gratii la ferestre.

Au furat cât au putut

Odată ajunşi înăuntru, băieţii şi-au dat frâu liber imaginaţiei. Au murdărit pereţii, au stricat mai multe uşi de la clase, iar la urmă au lăsat şi excremente prin săli de clasă. Au luat la plecare patru monitoare de calculator, un proiector video de 9.000 de lei, două perechi de boxe, o tastieră şi un mouse. Bunurile furate se ridică la suma de 14.000 de lei. Unul dintre ei s-a dovedit a fi chiar elevul acestui liceu. "În privinţa lor a fost deschis un dosar penal, care se află în anchetă la procuratură. Urmează să fie stabilite toate faptele, după care se va lua o decizie", spune Natalia Stati, ofiţer de presă la Inspectoratul de Poliţie Centru.

Cum paza bună trece primejdia rea, acum conducerea liceului a mai angajat un paznic. Unul stă înăuntru, iar altul păzeşte liceul afară. Svetlana Gaibu, directorul-adjunct al Liceului teoretic "Mihailo Koţiubinski, nu doreşte să vorbească despre acest subiect. "Nu avem nimic de spus. Ce a fost, a trecut", ne-a spus Svetlana Gaibu. Conducerea liceului şi părinţii vor fi nevoiţi să repare prejudiciul.

Vandalism cu buna ştiinţă

Recent, de Ziua ostaşilor români, a fost vandalizat Cimitirul Militar din sectorul Botanica. Anterior, a fost profanat şi monumentul lui Lenin de la Moldexpo, Chişinău. Bustul acestuia a fost vopsit în galben. Suspecţii nu au fost găsiţi nici până astăzi. Cimitirul din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, a fost profanat de un sătean. Suspectul, care figurează în evidenţele medicilor psihiatri, a vandalizat în jur de 20 de morminte, printre care şi pe cel al mamei sale. La cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chişinău hoţii fură crucile şi le duc la punctele de colectare a metalului.

Ion Ştefăniţa, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, spune că vandalizarea a devenit deja un fenomen care ar trebui să ne pună în gardă. "În ultima vreme s-au întâmplat atâtea cazuri de vandalizare, încât putem spune că am ajuns la o situaţie critică. Legea este blândă, dar şi mai rău este că nu se aplică. În majoritatea cimitirelor au loc vandalizări. Despre unele aflăm, iar despre altele se ascund datele. Este vorba de interesul economic", spune Ion Ştefăniţa.

Acesta recunoaşte că mai este şi un altfel de vandalism. "Care au bani, vin şi distrug cimitirele, pentru că doresc să aibă loc de veci într-o zonă mai bună. În acest fel, ei distrug cimitire din secolul VIII sau XIX, care au importanţă istorică. În toate aceste cazuri, vinovată se face administraţia cimitirului şi a primăriei, care tolerează aceste acţiuni meschine", adaugă directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. De cele mai dese ori, cei care vandalizează aceste locuri sunt minori. Potrivit Codului penal, persoanele fizice care au vârsta între 14 şi 16 ani sunt pasibile de răspundere penală numai pentru săvârşirea infracţiunilor. Pentru persoanele fizice care au mai mult de 18 ani, actele de vandalism se pedepsesc cu închisoare de până la trei ani.

Pedeapsă blândă pentru profanare

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, în acest an pentru profanarea mormintelor au fost deschise 31 de cauze penale. Doar în unul din cazuri a fost implicat un minor. În articolul 222 din Codul penal este specificat că profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument, a unei urne funerare sau a unui cadavru, precum şi însuşirea obiectelor ce se află în mormânt sau pe el, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 2.000 la 5.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la un an. Iar aceleaşi acţiuni săvârşite de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 de lei sau cu închisoare de până la trei ani.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-chisinau-vandalismul-ia-amploare-in-moldova-razbunare-pe-scoli-si-morminte-1067203.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024