Peste 14.000 de cazuri de exploatare a copiilor, abuz și neglijare raportate anual

Scris de Delia Chilianu. Posted in Justitie


În ultimii ani, numărul copiilor abuzați a crescut. Cele mai recente statistici arată că sunt raportate mai mult de 14.000 de cazuri de exploatare a copiilor, abuz și neglijare.
În 2010, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA) a înregistrat 11.200 de cazuri de violență împotriva copiilor (www.copii.ro), în 2015 peste 13.500 de cazuri, în 2016 peste 14.000 de cazuri și doar în primele șase luni din 2017 au fost raportate mai mult de 7.600 de cazuri. “Dacă vom privi statisticile, vom vedea că peste 90% dintre abuzuri se întâmplă în familie sau în cercul de încredere al copilului, ceea ce este foarte grav. Și, din păcate, numărul cazurilor raportate este doar o mică parte din numărul total al comportamentelor abuzive împotriva copiilor”, transmite psihologul, Daniela Gheorghe, director executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).


Sigur că datele statistice sunt îngrijorătoare, însă și mai îngrijorător este faptul că, atunci când vorbim despre responsabilități, cei mai mulți așteaptă să facă doar statul ceva. FONPC dorește cu această ocazie să atragă atenția că fiecare dintre noi trebuie să facă ceva, pentru a schimba lucrurile, pentru a stopa violența împotriva copiilor. Așadar, fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că raportarea cazurilor de abuz este extrem de importantă pentru viața unui copil. “Cazul celor doi copii abuzați în lift este nu doar un semnal de alarmă, ci o dovadă că întreaga societate abuzează copiii”, mai spune psihologul Daniela Gheorghe.

Iată ce măsurile propune FONPC:

    Informarea părinților asupra semnelor și manifestărilor abuzului sexual și ale abuzurilor în general, astfel încât să-și poată observa copiii și să-i poată susține.

    Educarea copiilor în grădinițe și în școli, astfel încât să poate spune ”NU!” abuzurilor. Există filme realizate de către Consiliul Europei și de către ONG-uri și materiale ce pot fi folosite în acest scop de către profesori. Un exemplu îl găsiți aici: https://rm.coe.int/16806b068b.

    Statul trebuie să se asigure că legea privind combaterea violenței și a pedepselor corporale se aplică. Să fie înăsprite pedepsele pentru cei care nu respectă legea și să se aplice aceste pedepse.

    Să existe un registru al abuzatorilor (care au fost condamnați) care să fie public. Astăzi nu știm în câte dintre cazurile sesizate de abuz există o condamnare.

    Să se asigure accesul copiilor și al părinților la consiliere confidențială și la servicii adaptate de protecție și de justiție (avocați, procurori, judecători formați pentru a lucra cu copiii), precum și la servicii de terapie și de inserție socială.

https://www.libertatea.ro/stiri/cazuri-exploatare-a-copiilor-abuz-neglijare-anpdca-2102602

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024