Olanda deschide bătrânilor calea spre eutanasiere

Scris de CT. Posted in Justitie


De miercuri, 27 iunie 2018, în Olanda va fi suficient să fii bătrân și afectat de slăbiciuni pentru a cere și a obține eutanasia. Spune aceasta noul cod de conduită trimis tuturor medicilor de bază din țară de comisia de control a eutanasiei. Față de codul din 2015 se observă o schimbare importantă: slăbiciunile normale și foarte răspândite, care în general vin în timpul bătrâneții, sunt o motivație suficientă pentru a avea acces la sinuciderea asistată.

În documentul de 138 de pagini se citește: „Dacă un pacient vrea să primească eutanasia, suferințele sale trebuie să fie de natură medicală. Însă nu trebuie neapărat să fie afectat de o patologie terminală. Acumularea de dificultăți tipice ale bătrâneții – cum sunt probleme de vedere, probleme de auz, osteoporoză, artrită, probleme de echilibru, declin cognitiv – pot cauza suferințe insuportabile fără perspective de îmbunătățire.

Dacă una sau mai mult condiții împreună cauzează pacientului o suferință pe care el o consideră insuportabilă”, trebuie să fie autorizată eutanasia. În document se subliniază după aceea că „acest criteriu este complet subiectiv pentru că ceea ce este suportabil pentru un pacient ar putea să nu fie suportabil pentru un altul”.

Și medicul? Care este rolul său? Acesta va fi pur și simplu un executant al voinței pacientului. În acest mod se răstoarnă nu numai rolul medicinii, ci și cel al legii, care în 2002 fusese aprobată numai pentru acele „cazuri excepționale” în care pacientul avea o perspectivă de viață care nu era mai mare de șase luni în fața unor boli terminale. Noul cod de conduită a fost aprobat după ce Ministerul Justiției a deschis cinci dosare împotriva tot atâtor medici pentru neglijență și iregularitate în aplicarea legii. Îndeosebi a fost pusă sub acuzare clinica „Sfârșitul vieții”, care a acordat eutanasia unei femei de 84 de ani care nu avea patologii deosebite, decât o dificultate crescândă de a se deplasa. Medicul său de bază îi refuzase injecția letală, propunându-i intervenții alternative de îngrijire, ea s-a opus adresându-se tocmai clinicii, care a organizat totul pentru a o ucide la doar o lună după cerere.

Eutanasia, ca și avortul, pare să reprezintă o cale fără întoarcere pentru societățile care o acceptă. Numerele, cel puțin în Olanda deocamdată, vorbesc clar: numai în 2002 au murit prin eutanasiere 1.882 de persoane. În 2017, au murit prin eutanasiere 6.585 de persoane, adică 250% mai mult. De acum, 4,4% din decesele din Olanda se datorează eutanasiei. Numere amețitoare care arată cum injecțiile letale administrate cresc de 15 ani, la fel cu abuzurile, care adesea sunt tolerate. În plus, conform unui studiu al New England Journal of Medicine (NEJM), intitulat „Decizii despre sfârșitul vieții în Olanda”, circa 23% dintre cazuri nu sunt raportate – în 2017 morții ar fi așadar 8.100. (material după PuntoFamiglia.net, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru ITRC.ro)

https://www.catholica.ro/2018/06/28/olanda-deschide-batranilor-calea-spre-eutanasiere/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021