In numele mamei Rusii
Pentru cine spera ca sanctiunile economice il vor ingenunchea pe Vladimir Putin, este posibil ca optimismul sa fie exagerat. Nu pentru ca nu ar exista parghiile necesare impotriva Moscovei.
Daca Europa renunta la gazele rusesti, poate compensa din alte surse pierderea de doar 6% pe ansamblul dependentei energetice agregate. In schimb, Rusia ar pierde 70% din exporturile sale, ceea ce este greu de compensat chiar si pe termen mediu.
Dar este Occidentul pregatit sa treaca la sanctiuni economice majore? Pare ca nu si nu numai din cauza interconectarilor economice, fie ca vorbim despre investitii sau de piete de desfacere.
Ci si pentru ca Rusia este ca pestele in apa in conditii defensive extreme, Vladimir Putin chiar are nevoie de un adversar bine definit pe care sa-l demonizeze, si este greu de anticipat ce escaladari ar putea antrena declansarea unui real razboi economic.
Rusia este putere nucleara, pe masa politicii mondiale sunt dosare grele, precum cel iranian, nu stiu daca cineva isi permite sa scape lucrurile de sub control.
Pe de alta parte, este evident ca masurile luate pana acum nu l-au impresionat pe Putin si deja lumea se teme de actiuni militare impotriva Ucrainei. Si atunci care ar fi totusi solutia?
"Tot ce se poate spera este o schimbare lenta, pe termen lung, in care chiar societatea rusa va putea pune capat acestei autocratii si aventurilor sale externe", afirma conferentiarul Radu Dudau, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Deci, in ultima instanta, pacea mondiala ar putea depinde de spiritul democratic al rusilor. Foarte complicat, pentru ca Rusia nu are o traditie democratica autentica si acest lucru a stat la originea ascensiunii lui Vladimir Putin.
Rusia a trait mereu sub o forma sau alta de tarism. Cel imperial sau cel sovietic, cu mult mai rau si cu efecte extrem de nocive asupra mentalului colectiv al poporului. Rusia a fost prea multa vreme un imperiu, fie el tarist, fie sovietic, pentru a nu-i fi intrat in sange nevoia de afirmare a propriei grandori, pe care Putin o exploateaza acum la maximum.
Sigur ca au mai existat imperii. Si Marea Britanie a fost unul. Dar educatia democratica profunda a britanicilor, atasamentul lor complet metabolizat pentru valorile democratiei fac imposibil puseul imperial si ar bloca orice eventual, dar practic inimaginabil derapaj de tip Putin.
Nu cred ca in cazul rusilor putem miza pe asa ceva. Dimpotriva, ma tem ca rusii vibreaza la mesajul lui Putin, care atinge coarda foarte sensibila a orgoliului lor de mare putere si a nationalismului lor cu o imensa componenta mistica. In numele "mamei Rusii" si a gloriei, cred ca sunt dispusi la sacrificii imense pe termen destul de lung.
Sigur ca democratia se invata. Ea se poate propaga "endemic", asa cum ne-a demonstrat chiar EuroMaidanul din Kiev. Dar pentru asta trebuie sa aiba si conditiile necesare, trebuie sa existe si fortele care sa o favorizeze. Este ceea ce Putin vrea, probabil, in ultima instanta sa blocheze.
La un moment dat, rusii se pot "contamina" si ei de democratie, ceea ce tarul de la Kremlin si intreg anturajul sau vor sa previna, mobilizand mentalul colectiv al rusilor in directie opusa.
Faptul ca Vladimir Putin nu intampina practic nicio rezistenta interna reala si viabila complica enorm situatia in acest moment si face evolutiile posibile in egala masura imprevizibile si periculoase.
http://www.ziare.com/international/rusia/in-numele-mamei-rusii-1290361