Excluderea de la desfiinţare a Judecătoriei Dragomireşti şi Parchetul de pe lângă această judecătorie

Scris de Gheorghe ȘIMON. Posted in Opinii


INTERPELARE PARLAMENTARĂ
ADRESATĂ: Domnului ninistru al justiţiei Robert Maius Cazanciu
DE CĂTRE: Deputat de Maramureş, Gheorghe Şimon
CIRCUMSCRIPŢIA ELECTORALĂ: Nr. 26, Maramureş, Colegiul uninominal nr. 5
GRUP PARLAMENTAR: PSD
OBIECTUL INTERPELĂRII: Excluderea de la desfiinţare a Judecătoriei Dragomireşti şi Parchetul  de pe lângă această judecătorie

Domnule ministru,

Ca urmare a discuţiilor şi corespondenţei cu doamna preşedinte Livia Burnar şi a grefierului-şef Irina Deac de la Judecătoria Dragomireşti din Maramureş vă fac următoarele observaţii şi propuneri  la proiectul de lege  privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea, elaborat de Ministerul Justiţiei, precum  şi expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect de lege.

 

Desfiinţarea Judecătoriei Dragomireşti o apreciem ca fiind inoportună pentru motivele pe care le voi arăta cu privire la fiecare  dintre  aspectele reţinute mai sus:

 

            1. Cu toate că recomandările Comisiei Europene  sunt privite  ca fiind de bun augur pentru realizarea reformei sistemului judiciar din România, totuşi  acestea trebuie aplicate în contextul  economic şi social  din ţară. Judecătoriile mici au fost  înfiinţate  tocmai pentru  a-l apropia pe cetăţeanul român de actul de justiţie, asigurându-i, potrivit art. 21 din Constituţia României, “Accesul liber la justiţie” şi dând posibilitatea   oricărei persoane  să-şi poată apăra drepturile, libertăţile şi interesele legitime.

            2. Înainte de a analiza situaţia sediului  instanţei  sub aspect juridic şi funcţional, apreciem că se impune  să facem o analiză scurtă, însă de ansamblu a Judecătoriei Dragomireşti. Primele atestări documentare ale judecătoriei din Dragomireşti datează din anul 1920 şi aceasta a funcţionat până în anul 1952. După o serie de reorganizări administrative, Judecătoria Dragomireşti, în forma actuală, a fost reînfiinţată în anul 1992 prin Legea nr.92/1992 cu competenţa de judecată în prima instanţă la nivelul oraşelor Dragomireşti şi Săliştea de Sus şi comunelor arondate: Săcel, Bogdan Vodă, Ieud, Sieu, Botiza, Poienile Izei, Rozavlea şi Strîmtura. A început să funcţioneze la data de 24 septembrie 1994. Judecătoria Dragomireşti este cuprinsă în circumscripţia Tribunalului Maramureş, fiind situată pe Valea Izei, lângă drumul judeţean 186 ce leagă municipiul Sighetu-Marmaţiei de oraşul Dragomireşti.

            3. Referitor la schema de personal  şi gradul de ocupare al instanţei precizez că în organigramă sunt trei posturi de judecător, fiind ocupate două, opt posturi de grefier, precum şi un post de muncitor şi unul de aprod, toate fiind ocupate.

Acest fapt poate suplini într-o anumită măsură lipsa unui  judecător şi contribuie la echilibrarea activităţii, judecătorii fiind degrevaţi de alte sarcini şi având, astfel, posibilitatea să se concentreze strict asupra actului de judecată.

            O parte dintre grefieri sunt cu vechime mai mare 19 ani şi cu o experienţă pe măsura. În total, din 8 grefieri, 5 sunt cu studii juridice superioare, licenţiaţi în drept. Fluctuaţia în rândul personalului auxiliar este redusă, toţi fiind localnici.

            4. În ce priveşte volumul de activitate al Judecătoriei Dragomireşti în perioada  2009-2012, menţionezcă într-adevăr  acesta se situează sub minimul de   3.600 de cauze pe an, însă  se impune a se ţine seama  de încărcătura pe judecător. În cursul anului 2013, ca urmare  a creşterii numărului de dosare înregistrate, s-a realizat o încărcătură de 900 cauze pe judecător. Modificările legislative aduse de noile coduri nu numai că nu au diminuat  numărul de cauze al instanţei, ci dimpotrivă   acesta  a crescut.

5. Referitor la numărul de locuitori deserviţii de instanţă, arăt că în prezent în circumscripţia Judecătoriei Dragomireşti sunt cuprinse oraşele Dragomireşti şi Săliştea de Sus şi comunele Săcel, Bogdan Vodă, Ieud, Sieu, Botiza, Poienile Izei, Rozavlea şi Strîmtura, cu o populaţie de aproximativ  50.000 de locuitori. În consecinţă, Judecătoria Dragomireşti se situează peste media naţională cu un judecător la 16.667 de locuitori, respectiv  3 judecători la  50.000 de locuitori.

6. Infrastructura şi distanţele de parcurs până la sediul judecătoriei

În prezent distanţa de la cea mai îndepărtată localitate  până la sediul Judecătoriei Dragomireşti este cel mult de 25  Km, iar în situaţia desfiinţării acesteia  şi a rearondării localităţilor  la judecătoriile Vişeu de Sus şi Sighetu Marmaţiei, distanţa ar fi de peste 40 Km. În altă ordine de idei, nu există nici mijloace de transport în comun terestre sau  feroviare, iar în sezonul rece circulaţia este  şi mai îngreunată  având în vedere zona geografică  în care se află  situată  Valea Izei, făcând aproape imposibilă parcurgerea  distanţei până la cea mai apropiată  instanţă.

7. Circumscripţiile teritoriale şi posibilităţile de rearondare a localităţilor

O soluţie pe care o propun spre analiză este aceea  privind  menţinerea instanţei şi rearondarea  unor  noi localităţi, respectiv a oraşului Borşa şi a comunei Bârsana, extinzându-se  astfel competenţa  în favoarea  Judecătoriei Dragomireşti,  aceste localităţi fiind  apropiate, din punct de vedere geografic, de instanţa din Dragomireşti.

8. În ce priveşte intrarea în vigoare a Noilor coduri, trebuie  reţinut, în primul rând, că dispoziţiile Noului Cod Civil şi ale Codului de procedură Civilă au fost aplicate fără probleme deosebite la nivelul judecătoriei,  iar referitor la procedura privind judecata în camera de consiliu, la nivelul instanţei  există  o cameră de consiliu funcţională, iar sediul  în care ne desfăşurăm activitatea permite în prezent  înfiinţarea încă a unei camere de consiliu, dacă va fi necesar. În al doilea rând,  Noul Cod Penal  şi Noul Cod de Procedură Penală au fost implementate, de asemenea, fără probleme, raportându-ne atât la aplicarea legii penale mai favorabile, precum şi la noile instituţii ale judecătorului de drepturi şi libertăţi şi ale judecătorului de cameră preliminară.

9. Actualul context ecomonico-social care impune  raţionalizarea  şi limitarea cheltuielilor bugetare

Având în vedere veniturile  cetăţenilor din România, se va ajunge  la situaţia în care  vor avea acces la justiţie numai cetăţenii  cu mari posibilităţi materiale. În aceeaşi situaţie se află şi  marea majoritate a cetăţenilor  domiciliaţi în localităţile  de pe Valea Izei, întrucât această zonă este una săracă, neindustrializată, iar posibilităţile materiale ale locuitorilor sunt preponderent la limita subzistenţei. Populaţia  este preocupată în principal, de agricultură şi în special, de creşterea animalelor. De aceea trebuie avut în vedere faptul că justiţia este un serviciu public al statului, costurile  acesteia se suportă de la bugetul de stat la ale cărui venituri contribuie toţi cetăţenii. Decizia  desfiinţării judecătoriei Dragomireşti atrage după sine închiderea Parchetului de pe lângă Judecătorie, care  funcţionează de la data deschiderii acesteia dar şi a altor birouri de specialitate.

Nu în ultimul rând se impune a se reţine  că reducerea cheltuielilor bugetare nu se realizează  prin desfiinţarea instanţei, având în vedere că la acest moment deţine sediu, astfel că nu se plăteşte chirie, că personalul auxiliar  are domiciliul în localitate şi de aceea  se plăteşte transportul doar pentru cei doi judecători, în sumă de  12.000 lei lunar. În caz contrar  s-ar impune  a se  plăti chirie sau după caz, transport, la un număr de 10 persoane, respectiv 8 grefieri, un muncitor şi un aprod, cheltuielile ridicându-se la suma totală de  120.000 lei lunar.

            De aceea, păstrarea  locaţiei şi formarea unui sediu secundar, fie al Judecătoriei Vişeu de Sus, fie a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, ar fi o propunere oportună, spaţiul, aşa cum s-a reţinut mai sus, nu este închiriat şi are dotările necesare pentru buna  funcţionare.

În acest context, vă solicit împreună cu conducerile celor două instituţii şi angajaţilor acesteia să reanalizaţi acest proiect de lege şi  să excludeţi de la desfiinţare Judecătoria Dragomireşti şi Parchetul  de pe lângă această judecătorie.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025