UK Bookmakers

OFERA DARUL DE A ASCULTA

Scris de Av. Minodora Ion. Posted in Opinii


,, Nu periclita o relaţie neacordând atenţie persoanei care vorbeşte. Treaba ta ca partener de conversaţie este să-l asculţi pe celălalt. Aceasta nu este o opţiune , ci o cerinţă de curtoazie. ’’ Debra Fine
Scriind aceste rânduri, am momente când încep să râd pur şi simplu . Îmi aduc aminte de mine pe la vreo 25-30 de ani, nerăbdătoare să-i ascult pe cei din jurul meu până la capăt.La un moment dat , o colegă ceva mai în vârstă mi-a spus:,, Tu nu ştii să asculţi? Nu mă mai întrerupe tot timpul! Lasă-mă să termin ce-am de spus şi după aceea vorbeşti tu!” Pe vremea aceea femeia de care vorbesc era unul dintre şefii mei. ,, Dar déjà ştiu ce vrei să-mi spui.”  i/am răspuns eu. Atunci mi se părea ciudată atitudinea ei şi o vedeam foarte arogantă. Peste ani am înţeles că avea dreptate, iar eu eram nepoliticoasă din pricina nerăbdării mele.
Alteori cădeam în extrema cealaltă: ascultam , dar nu spuneam nimic.

Nu schiţam niciun gest care să exprime prezenţa mea la discuţie, ba mai mult mă şi trezeam cu capul în palmă şi cu gândurile în altă parte.
Într-o conversaţie este foarte important  să creezi un echilibru între a asculta şi a vorbi . Statisticile arată că o persoană poate asculta aproximativ 300 de cuvinte pe minut. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor pot rosti  cam 150-200 cuvinte pe minut , în situaţii normale şi nu la televizor sau la radio.
Multe prietenii sau chiar relaţii de cuplu se destramă din pricina ,, lipsei ascultării,,. Suntem prea ocupaţi, avem alte priorităţi sau pur şi simplu considerăm că este mai productive să facem altceva decât să ne ascultăm  copilul, părinţii, soţul, prietenii, colegii etc.
Debra Fine ne dă zece sfaturi pentru a asculta cu adevărat:
1.   Învaţă să vrei să-i asculţi pe ceilalţi. Dorinţa, interesul, concentrarea şi autodisciplina necesare vor creşte pe măsură ce îţi pasă tot mai mult de ei.
2.   Pentru a-i arăta celuilalt că eşti un bun auditor oferă-i câteva indicii verbale şi vizuale în acest sens.
3.   Anticipează importanţa informaţiilor. Deseori, obţinem informaţii interesante când le anticipăm.
4.   Încearcă să asculţi cu tot corpul. Ascultă cu urechile, cu ochii şi cu sufletul.
5.   Ia notiţe. Te vor ajuta să reţii mai multe lucruri.
6.   Ascultă acum , povesteşte mai tîrziu. Pregăteşte-te să spui altcuiva ce ai auzit şi astfel îţi vei aminti mai bine.
7.   Construieşte o relaţie intuind felul de a fi al celuilalt. Intuieşte-i gesturile, expresiile feţei şi tonul vocii pentru a crea o atmosfera destinsă.
8.   Controlează factorii de natură interioară sau exterioară care ţi-ar putea distrage atenţia.
9. Oferă-ţi cu generozitate darul de a asculta.
10. Fii prezent ; elimină orice tendinţă de a visa cu         ochii   deschişi . Nu te lăsa dus de val; concentrează-te asupra interlocutorului tău.
      
 
     În cariera mea de avocat, am întâlnit multe situaţii în care   la divorţ, de obicei femeile îmi spuneau: ,, Noi nu mai comunicăm de multă vreme, el este foarte ocupat şi nervos. Nici măcar nu mă mai ascultă dacă vreau să-i spun ceva.
 
Sunt convinsă că mulţi dintre ei ar fi fost şi acum împreună  dacă s-ar fi aplecat mai mult unul spre celălalt.
Recunosc că această problemă a existat şi în căsnicia mea , dar şi în alte relaţii ulterioare. Am avut nevoie de cîteva lecţii serioase de la viaţă pentru a învăţa să ascult şi să-i preţuiesc pe cei ce-mi oferă din timpul lor ascultându-mă.
Stăpânind arta de a asculta , putem rezolva multe conflicte, vom coopera cu succes în diverse situaţii de viaţă.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020