22 de curiozități interesante despre aur

Scris de OF. Posted in Opinii


Încă din cele mai vechi timpuri, aurul s-a dovedit a fi cea mai sigură investiție, fiind foarte căutat. Valoarea lui nu se pierde în timp, tocmai de aceea în fiecare epocă, pentru fiecare cultură, aurul a însemnat foarte mult.
Lăcomia după aur a generat numeroase conflicte care s-au finalizat cu numeroase victime. Națiuni întregi au luptat, au ocupat alte ţări și alte ținuturi pentru a intra în posesia aurului.

Utilizarea aurului datează încă din timpuri preistorice. Monede din aur, bijuterii, statui sau chiar preparate cu aur – acestea sunt doar câteva utilizări ale acestui metal prețios. În plus, chiar și telefoanele noastre mobile și calculatoarele conțin aur. În construcția telefonului mobil intră nenumărate materiale, inclusiv aur, argint, platină sau cupru.Într-o tonă de telefoane mobile pot fi găsite aproximativ 280 de gramede aur, 10 grame de platină, și până la 140 de kilograme de cupru.

Frumoasa lui culoare – rară în rândul metalelor – şi minunata lui strălucire sunt, foarte probabil, primele însuşiri care i-au atras pe oameni spre aur. Mai jos puteți vedea 22 de curiozități despre aur, pe care probabil mulți dintre voi nu le știau.
1. Cu cât aurul are mai multe carate, cu atat aliajul conține mai mult aur pur.
2. Se crede că 80% din aurul pământului este încă îngropat în subteran.
3. Aurul este comestibil. După spusele specialiștilor, acesta nu are efecte negative asupra sănătății, ci numai beneficii precum purificarea, revigorarea și încetinirea îmbătrânirii organismului.
4. Simbolul chimic pentru aur este Au, derivat din cuvântul latininesc “Aurum”, ceea ce înseamnă “zori strălucitoare.”
5. Urme mici de aur au fost găsite în frunzele arborelui de eucalipt.
6. Punctul de topire al aurului este de 2063 grade Fahrenheit.
7. În prezent, medaliile olimpice conțin doar 1.34% aur, adică aproximativ 6 grame. Doar cele din anul 1912 au fost realizate numai din aur.
8. Două treimi din aurul lumii provine din Witwatersrand, Africa de Sud.
9. Oamenii de știință cred că aurul poate fi găsit pe Marte, Mercur, Venus și chiar pe Soare.
10. Regele Cresus al Lidiei (un regat aflat în partea de vest a Asiei Mici) a creat primele monede de aur pur în 540 î.H.
11. Atunci când Franklin Roosevelt a mărit prețul aurului de la $ 20,67 la $ 35 în 1934, dolarul a pierdut imediat 40% din valoarea sa.
12. 75% din totalul aurului care este în circulație în acest moment a fost extras începând din anul 1910.
13. Oceanele planetei Pământ sunt misterioase și, după cum se pare, incredibil de valoroase. În adâncuri, apele planetei noastre ascund aproximativ 20 de milioane de tone de aur.
14. Aurul este atât de rar, încât omenirea extrage mai mult fier într-o oră decât a extras aur de la începutul istoriei scrise.
15. În secolul al XIV-lea, aurul topit a fost folosit drept tratament pentru ciuma bubonică.
16. Aurul și cuprul sunt primele metale decoperite de om în jurul anului 5000 î.Hr.
17. Grecii antici credeau că aurul este o combinație foarte densă de apă cu lumină solară.
18. Deoarece aurul este un metal prețios și valoros, acesta este de obicei găsit și păstrat în cantități mici. Cea mai mare bucată de aur din lume, este o cărămidă de aur, care are o greutate de 250 kg.
Citește și: 23 dintre cele mai ciudate lucruri găsite pe câmp
19. Aproape tot aurul de pe Pământ provine din meteoriții căzuți pe planetă acum 200 de milioane de ani.
20. Orice persoană are aproximativ 0.2 miligrame de aur în corp, o mare cantitate găsindu-se în sânge.
21. Șocurile seismice pot transforma apa în aur. În cazul unui cutremur, apa din faliile seismice se vaporizează, lăsând în urmă un depozit de aur.
22. Telefoanele mobile conțin mai mult aur decât minereul aurifer.

http://omofon.com/22-de-curiozitati-interesante-despre-aur

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023