Creierul, „mușchiul” care se poate antrena

Scris de Alexandru Lenghel. Posted in Opinii


Forțele militare speciale (precum faimoșii militari SEAL ale Marinei Statelor Unite) nu par a avea multe lucruri în comun cu fotbaliștii de primă ligă din Anglia sau Spania. Cu toate acestea, tehnici care își au rădăcinile în antrenamentele mentale ale militarilor de elită pentru a-și crește performanțele când se află sub presiune sunt folosite de sportivii de talie mondială pentru a câștiga un avantaj mental asupra rivalilor.

Una dintre aceste tehnici a fost dezvoltată de către cercetătorii de la Universitatea din Montreal și este folosită cu succes pentru îmbunătățirea a 5 tipuri de atenții, precum și conștientizarea și memoria de lucru. Programul are la bază abilitatea creierului de a-și forma noi căi neuronale – neuroplasticitatea.

Pentru mult timp s-a crezut că, odată ce devenim adulți, creierul nu se mai modifică.

Putem desigur să creăm noi memorii sau idei, dar e mai dificil să schimbăm obiceiuri sau tipare de gândire. Nu mai vorbim de învățarea unei limbi străine… În ultimii 15 ani s-a descoperit faptul că această concepție populară nu este adevărată. Nu doar că schimbarea creierului se produce în profunzime, dar creierul este capabil să genereze neuroni (neurogeneza). Acest lucru este plasticitatea creierului, sau neuroplasticitatea.

Este cunoscut faptul că la persoanele care își pierd văzul creierul se adaptează prin îmbunătățirea auzului. Totodată creierul unei persoane care învață să cânte la pian își modifică aspectul pentru a acomoda noua aptitudine. Aceste lucruri se realizează prin neuroplasticitate. În practică, de fiecare dată când ne vine o idee, încercăm ceva nou sau ne creăm o memorie, de fapt generăm o nouă conexiune a neuronilor în creier – cu alte cuvinte creierul se va schimba ușor pentru a crea acest lanț nou de neuroni. Făcând acest lucru, regiunea respectivă a creierului va primi un aport mai mare de sânge crescând excitabilitatea neuronilor pe măsură ce aceștia sunt aprovizionați cu oxigen. Exact ca în cazul unui mușchi, acest lucru crește puterea neuronilor de fiecare dată când sunt folosiți având ca rezultat un efort mai mic al acestora pentru a transporta impulsurile. Obiceiurile de fapt reprezintă lanțuri ale neuronilor care sunt atât de des folosite încât aproape transmit impulsurile în mod automat fără ca noi să ne dorim acest lucru. Din acest motiv, câteodată ne întoarcem din drum să verificăm dacă am încuiat ușa la casă sau conducem mașina fără să ne aducem aminte momente din timpul drumului.

Revenind la programul cercetătorilor de la Universitatea din Montreal, acesta folosește văzul pentru a excita anumiți neuroni responsabili cu dezvoltarea atențiilor, a concentrării sau a memoriei de lucru conducând spre o creștere a agilității mentale.

În România, acest program se numește Brain Coach. Fiecare program în parte este personalizat individului pentru că nu suntem cu toții la fel. Astfel, după doar 2-3 săptămâni se pot vedea îmbunătățiri ale performanțelor mentale. Investiția de timp este relativ mică – două ore pe săptămână. Prin urmare, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri sau manageri optează pentru un astfel de program pentru a le facilitate o claritate mentală, deoarece, nu e așa, în lumea în care trăim toți suntem cu capul în o mie de direcții.

Life & Sports by Ortokinetic este prima clinica din România ce are în portofoliu servicii de antrenament mental.
 Ce este antrenamentul mental Brain Coach? Coach este un program de antrenament mental ce îmbunătațește cinci tipuri de atenție, constientizarea si memoria de lucru. Brain Coach este folosit cu succes atat de sportivii de performanta, dar și de oameni de afaceri sau persoane care doresc să își crească agilitatea mentala. 
Brain Coach este disponibil și online, astfel că programul de antrenament mental se poate desfășura de oriunde aveți acces la un computer.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023