Viorica Dăncilă între primul PRIM MINISTRU femeie şi prima femeie ministru

Scris de Ioan Romeo Roşiianu. Posted in Opinii


Prima femeie MINISTRU din istoria României a fost Florica Bagdasar.
O dată cu cu desemnarea Vioricăi Dăncilă la premier, când conjudeţeana mea s-a apucat să-şi întocmească, ori doar să-şi (ad)noteze lista cabinetului său, jurnalişti de toate mărimile şi calibrele au început să gândească cu voce tare şi să fie vocali.
Astfel, ideea că avem de-a face c-o premieră absolută-n istoria politicii locului s-a propagat cu repeziciune şi, dată din gură-n gură şi din pix în pix s-a propagat cu viteza fulgerului.
Nimic mai (ne)adevărat!
Incultura analiştilor se vede de la o poştă distanţă, superficialitatea îşi face simţită prezenţa, iar istoria României este iar rescrisă de oameni pur şi simplu certaţi cu cartea, cu lectura, cu bibliotecile.
Da, România este pe cale să aibă în premieră un prim ministru femeie!


Da, dar România postdecembristă!
Ceea ce este cu totul şi cu totul altceva!
Pentru DEŞTEPŢII şi DEŞTEPTELE care au dat verdicte şi care s-au trezit vorbind şi promovând un NEADEVĂR le spunem că prima femeie ministru din România s-a numit Florica Bagdasar şi că era soţia renumitului medic neuro-chirurg Dumitru Bagdasar.
Ea avea studii la Harvard şi este cea care a deschis prima clinică de neuro-chirurgie din ţara noastră, unde au realizat primele intervenţii pe creier, în condiţii improprii chiar şi vremii.
Aşadar, în anul 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuro-psihiatria infantilă a devenit prima femeie ministru din Guvernul României.
Atunci l-a înlocuit la cârma ministerului sănătății, în guvernul Petru Groza, chiar pe soțul său, Dumitru Bagdasar, imediat după moartea acestuia.

A ocupat această funcţie între 1 decembrie 1946 şi 28 august 1948.
În timpul mandatului său, ţara se confrunta cu foametea şi sărăcia.
Moldova se lupta cu epidemia de tifos, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.
După terminarea mandatului de ministru al sănătății, a fost asaltată de ameninţări, a pierdut funcţia de director al Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti, dar şi toată averea.
Născută pe 24 ianuarie 1901, Florica Bagdasar şi-a dedicat întreaga viaţă asistenţei neuro-psihiatrice şi educaţionale a copiilor.
În atari condiţii, putem spune că prima femeie ministru din istoria României a fost o personalitate care a amprentat cu adevărat spaţiul şi spiritul românesc.
Rămâne de văzut ce va face acum Viorica Dăncilă, pentru că şi din acest punct de vedere sarcina ei este şi mai grea, iar responsabilitatea şi mai mare.
da, ţara nu se mai luptă – ca atunci! – cu tifos şi malarie, dar bolile care cangrenează acum ţara sunt chiar mai periculoase decât acelea.
Pentru că acelea ucideau doar trupul, în timp ce acestea ucid, în aceeaşi măsură trupul şi spiritul naţiei.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024