CONGRESUL MONDIAL AL RUTENILOR-2019

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


    La sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 4 – 7 iulie 2019 a avut loc la Stara Lubovna în Slovacia, cea de-a XV-a întrunire a Congresului Mondial al Rutenilor și reuniunea Forumului Mondial al Tineretului Rutean. A fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni. Ca de obicei, am reafirmat idealurile noastre de promovare a identităţii rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conștiința națională a poporului rutean: Ja bîl, jesm i budu rusenom/Am fost, sunt şi voi rămâne rutean.
    În prima seară a fost organizat un spectacol folcloric susținut de ansambluri rutene din Slovacia, precum și o prezentare a istoriei evoluției costumelor populare rutene din diverse zone ale țării gazdă a congresului, momentele fiind foarte apreciate de cei prezenți.


    Deschiderea reuniunii a fost marcată de salutul oficialităților statului slovac: vicepreședintele republicii și secretarul pe problemele minorităților din guvernul țării gazdă. În mesajele oficiale s-a menţionat că majoritatea covârşitoare a rutenilor trăiesc în ţări membre ale Uniunii Europene, că aşteptăm momentul în care rutenii din bătrânul continent vor fi cu toţii cetăţeni europeni. S-au prezentat rapoartele de activitate ale preşedintelui Consiliului Mondial, ale fiecărei organizaţii membre a Congresului Mondial al Rutenilor, ale comisiilor de specialitate ale congresului, al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Ele au fost aprobate cu o majoritate covârşitoare. După dezbateri marcate de un amplu dialog, au fost adoptate cu majoritate de voturi, diverse propuneri punctuale legate de viața și activitatea organizațiilor rutenilor din țările membre ale forumului mondial. S-a discutat, votat și aprobat o rezoluție a acestui congres, prin care s-a reafirmat poziția Congresului Mondial al Rutenilor în găsirea soluțiilor de afirmare a identității naționale rutene în toate țările membre ale acestui for mondial.
Congresul Mondial al Rutenilor a acordat o diplomă de excelență Uniunii Culturale a Rutenilor din România, ca o apreciere a întregii activități, iar doamnele Maria Saghin și Svetlana Petrețchi Mureșan au primit diplome de merit pentru activitatea susținută depusă în promovarea rutenilor din România.
O manifestare deosebită în cadrul congresului a fost și procesiunea desfășurată în localitatea Kamienka, unde delegații și invitații în costume polulare, au defilat cu steaguri rutene și ale țărilor pe care le reprezintă, într-o procesiune cu ocazia zilei de 5 iulie - Zilei Rutenilor din Slovacia. Acesată zi reprezintă ziua sosirii în Moravia a Sfinților Kiril și Metodiu, cei care au creștinat lumea slavă.
La finalul ședințelor în plen, a fost ales Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului între reuniunile acestuia, în care sunt reprezentaţi rutenii din: America de Nord (SUA şi Canada), Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor a fost reales Stepan Leavinec (Ungaria). Ca o recunoaștere a activității sale în promovarea rutenismului, dr. Ghorghe Firczak a fost ales vicepreședinte al acestui for. Ivan Petreţchi a fost reales preşedinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021