Consilierii județeni PSD inițiază proiectul de hotărîre ”Donează plasmă, salvează vieți”

Scris de PSD. Posted in Politica


Grupul consilierilor județeni PSD a demarat procedurile de inițiere si realizare a proiectului: Donează plasmă, salvează vieți”, proiect care are două componente majore. În primul rând se dorește o campanie de promovare și conștientizare în rândul pacienților vindecați în urma infectării cu SARS-CoV-2 a rolului major pe care îl are donarea de plasmă convalescentă și faptul că, printr-o singură donare, pot salva viețile altor trei pacienți infectați, aflați în stare gravă. Prin componenta de recuperare, Consiliul Județean Maramureș ar urma să vină în sprijinul fiecarui maramureșean vindecat de COVID-19 care va dona plasmă convalescentă, prin acordarea de stimulente financiare sub forma de tichete de masa și/sau tichete cadou în valoare de 2.500 lei, sumă care să poată fi folosită atât pentru achiziționarea de medicamente, vitamine, minerale cât și produse alimentare.
    Liliana Moga, consilierul județean PSD care a depus luni, 16 noiembrie, inițiativa înregistrată sub numărul 18153/16.11.2020, la Consiliul Județean Maramureș, în atenția președintelui Ionel Bogdan, a declarat că grupul consilierilor social-democrați consideră proiectul ca fiind de importanță majoră pentru sănătatea maramureșenilor care vor contracta virusul SARS-CoV-2 în viitor și, în anumite cazuri, viața multor pacienți va depinde de plasma convalescentă care poate fi donată doar de persoanele care au fost deja infectate și s-au vindecat de COVID-19.    



”În acest sens, în numele colegilor consilieri județeni PSD, am cerut președintelui Ionel Bogdan să demareze de urgență procedurile legale pentru ca acest proiect vital pentru maramureșeni să fie introdus pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu Județean. Am solicitat, apoi, ca aparatul propriu al Consiliului Județean Maramureș să pregătească proiectul de hotărâre, referatul de specialitate și avizele de legalitate, pentru a putea să venim cât mai curând în sprijinul celor infectați și care au nevoie de această plasmă”, a precizat consilierul județean PSD Maramureș, Liliana Moga.

    ”Spitalele din Maramureș sunt suprasolicitate de pacienți care prezintă forme grave de COVID-19 si au nevoie urgentă de transfuzii de plasmă convalescentă de la pacienții vindecati care au dezvoltat anticorpi la boală. Județul Maramureș a depășit 6.500 de cazuri de infectări și continuă să raporteze, zilnic, între 100 și 250 de noi bolnavi. Avem, deja, câteva mii de maramureșeni care au învins SARS CoV-2 și care ar putea să vină în sprijinul celor mai puțin norocoși dintre noi, care dezvoltă forme grave ale bolii, fiindu-le pusă viața în pericol.  
Facem precizarea că, în luna mai 2020, în urma discuțiilor pe care fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea le-a avut cu Florin Hozoc - director General al Besmax Pharma Distribution, (care a donat la nivel național 18 aparate de plasmafereză), întrunirea s-a finalizat cu succes, iar județul Maramureș a primit ca și donație un aparat de plasmafereză.

La Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș există aparatul de plasmafereză care a fost donat cu 100 de kituri de colectare plasmă umană și care poate fi folosit timp de 12 luni, cu titlu gratuit, de către medicii maramureșeni. Contractul de donație prevede, însă, un număr minim de donări pe care Maramureșul trebuie să le onoreze și, potrivit datelor furnizate de Centrul de Transfuzie Sanguină, se fac apeluri repetate spre pacienții vindecați de COVID-19 să doneze plasmă convalescentă pentru a salva viețile celor infectați și care au dezvoltat forme grave și severe ale bolii. În decursul a șase luni de zile,doar câteva zeci de maramureșeni au ales să doneze plasmă.
Pentru a folosi aparatul la întreaga capacitate și pentru a veni cu adevărat în sprijinul maramureșenilor pe care îi reprezentăm cu toții și prin votul cărora suntem, astăzi, în Consiliul Județean, avem rugămintea să nu tergiversați introducerea acestui proiect pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu Județean pentru că, de decizia executivului CJ și de votul consilierilor județeni depind viețile a sute de maramureșeni. Am depășit, în Maramureș, 230 de decese înregistrate din cauza COVID-19. Să încercăm să limităm cât mai mult pierderile de  vieți omenești și să facem tot ce este necesar pentru a-i motiva pe maramureșenii vindecați de SARS-CoV-2 să doneze plasmă convalescentă care poate salva viețile cetățenilor județului care vor contracta boala și care vor dezvolta forme grave”, prevede documentul înregistrat la Consiliul Județean Maramureș și care este susținut de către toți consilierii județeni PSD Maramureș.

Comandat de Partidul Social Democrat Maramures, cod mandatar financiar: 11200020

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024