Românii din Valea Timocului, ţinta linşajului mediatic al presei de la Belgrad

Scris de Sorin Ghica. Posted in Romania


Recentele provocări la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului, când mai mulţi etnici români au fost chemaţi la Securitatea sârbă să dea explicaţii despre sfinţirea unei troiţe, au fost continuate în presă. Mai multe publicaţii din Belgrad i-au acuzat pe români de mistificare, în încercarea de a muşamaliza incidentul.

În ultimele săptămâni, cotidianul belgrădean „Vecernje Novosti” a dus o adevărată campanie de presă împotriva comunităţii româneşti din Valea Timocului, dar şi a Episcopiei Dacia Felix a Bisericii Ortodoxe Române.

Ziariştii sârbi, susţin etnicii români, au publicat o serie de articole tendenţioase la adresa lor. Acestei campanii i s-a alăturat, ulterior, tabloidul „Blic” şi postul de radio „B 92”.

Ultimele incidente din Timoc, când mai mulţi etnici români au fost chemaţi la securitatea sârbă să dea explicaţii despre sfinţirea unei troiţe, au fost mistificate de presa sârbă. Culmea, tot românii au fost acuzaţi că au denaturat adevărul.

În articolul „Românii sunt furioşi acum pe Serbia şi din cauza unei troiţe”, apărut în „Vecernje Novosti”, se vorbeşte despre „zvonurile privind presupusa tentativă a poliţiei de a împiedica desfăşurarea unei ceremonii religioase în localitatea Podgorac, din comuna Boljevac”. “Este absurd!”, susţin ziariştii sârbi.

“În ciuda relaţiilor formale bune dintre Belgrad şi Bucureşti, vlahii din Timoc alimentează tensiunile dintre cele două state. Vecinii au protestat vehement, după ce o procesiune religioasă a preoţilor Bisericii Ortodoxe Române a fost «deranjată»”, mai notează autorul.

România, acuzată de presiuni

Reprezentanţii comunităţii româneşti au arătat că articolul prezintă faptele în mod vădit tendenţios. Incidentul nu a fost provocat de poliţie, ci de Serviciul Sârb de Informaţii (Bezbednosno Informativna Agencija - BIA), care i-a anchetat pe cei care au participat la ceremonia religioasă.

Autorul articolului mai insinuează că în spatele acestei ceremonii “contestabile” s-ar afla Bucureştiul şi acuză „presiuni exercitate de România de a transforma vlahii în români, contrar voinţei acestora”. Articolul face referire şi la “relaţiile extrem de tensionate dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Sârbă”, care ar fi “la un pas de un conflict deschis”. În opinia autorului articolului, vina aparţine părţii române, prin “activitatea necanonică a preoţilor români în Serbia de Răsărit, contrar tuturor regulilor de bisericeşti”.

Protest al comunităţii româneşti

Preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia (PDRS), dr. Predrag Balasevic, a reacţionat la atacurile din presa sârbă. Într-o scrisoare deschisă adresată ziarului „Vecernje Novosti” şi postului de radio „B 92”, Predrag Balasevic a denunţat “linşajul mediatic” la care este supusă comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, cât şi atacurile şi dezinformările la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi României. “Articolele publicate în «Vecernje Novosti», pe lângă faptul că încalcă principiul echidistanţei, prin publicarea unei serii de neadevăruri sau adevăruri parţiale, crează absolut tensiuni”, se arată în scrisoarea deschisă.

Chemaţi la “discuţii” de către securitatea sârbă

În a doua duminică după Rusalii (20 octombrie), mai mulţi credincioşi de etnie română s-au adunat în localitatea Podgorac, pentru a participa la slujba de sfinţirea a unei troiţe, oficiată de preotul bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic. Troiţa a fost ridicată pe proprietatea lui Predrag Balasevic, liderul PDRS. A doua zi, mai mulţi etnici români care au participat la slujba de sfinţire au fost citaţi la securitatea din Boljevac, pentru a da explicaţii. Ofiţerii de informaţii i-au întrebat de ce a fost ridicată o troiţă românească în sat, din ai cui bani şi dacă vor să facă o biserică românească.

"Nu li s-a spus direct că nu ar avea voie să facă acest lucru, dar se ştie că pentru asta au fost anchetaţi, că nu e bine ce fac”, a declarat pentru “Adevărul” Zavisa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor “Ariadnae Filum”.

http://adevarul.ro/news/eveniment/romanii-valea-timocului-tinta-linsajului-mediatic-alpresei-belgrad-1_527e0641c7b855ff56d60fae/index.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024