Luni 9 mai, IEH organizează “Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale”

Scris de RGN. Posted in Romania


Conferinţa " Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale", precedată de un spectacolul de muzică şi dans aromân şi meglenoromân și expoziţia de fotografie şi port popular "Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi" sunt evenimentele care marchează Ziua Românilor din Balcani, transmite Romanian Global News.
Manifestările sunt organizate de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, Biblioteca Academiei Romane și Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Conferinţa " Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale" va avea loc luni 9 mai la ora 11,00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, iar spectacolul de muzică şi dans aromân şi meglenoromân, precedat de expoziţia de fotografie şi costume populare din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" "Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi", la ora 18,00, în Sala Pictura a Teatrului Naţional Bucureşti.

"Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale" este un proiect dedicat celui mai important şi semnificativ eveniment din istoria contemporană a românilor din Balcani, în desfăşurarea lui implicându-se atât instituţii ale statului român, ong-uri, tinere talente autohtone, dar şi artişti ce provin din comunitatea aromână și meglenoromână din Dobrogea, acţiunea având ca scop menţinerea unităţii de Neam şi marcarea evenimentelor importante din istoria poporului român, prin intermediul activităţilor ştiinţifice şi culturale.

Anul acesta pe 9-10 mai se împlinesc 111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană, prin care se recunoşteau drepturile naţionale ale românilor din Balcani: aromâni și meglenoromâni din Imperiul Otoman.

Proiectul are drept scop marcarea şi readucerea în memoria contemporanilor, a dimensiunii istorice excepţionale pe care a cunoscut-o poporul român de-a lungul timpului, cât şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul istoriei, culturii şi civilizaţiei dezvoltate în comunităţile româneşti autohtone din vecinătatea României, sărbătorirea Zilei Naţionale a Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani fiind o datorie din partea statului rmân.

Evenimentele vor fi transmise live pe pe www.privesc.eu, pe site-ul IEH , www.ieh.ro , dar şi pe pagina de web a Romanian Global News.

Parteneri media: TVR Internațional, Radio România Internațional

IEH are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=21647:luni-9-mai-ieh-organizeaz-ziua-romanilor-din-balcani-aromanii-i-meglenoromanii-111-ani-de-la-recunoaterea-drepturilor-naionale&catid=53:eveniment&Itemid=77

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020