UK Bookmakers

Misterul unui sigiliu medieval aparținând Ordinului Franciscan descoperit în Cetatea Târgu Mureș

Scris de F24. Posted in Romania


Datorită unicității sale și a modului în care s-a păstrat, sigiliul medieval descoperit la Târgu Mureș a fost inclus în expoziția ‘Comorile României în China’, organizată anul trecut sub patronajul Muzeului Național de Istorie al României.
‘Este o piesă inedită, în România sunt foarte puține sigilii care să fie datate la sfârșitul secolului al XIV-lea. Era unul la Baia Mare, sigiliul orașului, care a dispărut și nu mai există, dar sunt foarte puține sigilii păstrate.

Avem ștampila produsă de aceste sigilii, dar nu avem sigiliul propriu zis. Acesta s-a găsit în 2010, în urma săpăturilor arheologice din Cetatea Târgu Mureș, într-o fostă groapă de gunoi. Nu știm în ce condiții a ajuns acolo. Pe sigiliu se poate identifica figura Sfintei Elisabeta, care ține un pește. Deci este un atribut al Sf. Eisabeta și pe baza acestuia am recunoscut personajul. După inscripția sigiliului am putut identifica de unde vine. Este sigiliul gardianului mănăstirii franciscane din Gyor, din Ungaria de Vest. Trebuie știut că mănăstirile franciscane sau dominicane aveau anual sau din doi în doi ani câte un control, cum face la noi Curtea de Conturi. Era trimis un coleg de la o mănăstire cât mai îndepărtată, care să poate avea un raport cât mai realist despre funcționarea mănăstirilor dintr-o regiune, iar după control se întorcea și făcea un raport către conducătorul Ordinului Franciscan din Regatul Maghiar’, a declara pentru AGERPRES directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan.

Despre cum s-a pierdut această ștampilă și cum a ajuns în groapa de gunoi de la Târgu Mureș, nu se știe, mai ales că documentele atestă faptul că un gardian nu se despărțea de sigiliul său, iar atunci când acesta își pierdea viața, sigiliul era distrus pentru a nu se falsifica acte.

 

‘Este foarte ciudat că sigiliul a fost identificat într-o groapă de gunoi…medieval, probabil accidental a ajuns acolo sau poate că târgumureșenii nu au vrut să ajungă raportul… Nu știm nimic despre persoana respectivă, vom încerca să o identificăm în conscripțiile Mănăstirii Franciscane din Gyor. Cunoaștem doar că numele acestui gardian începea cu litera E, posibil Egidiu, s-ar putea să avem lista gardienilor. Interesant este că dacă ar fi decedat la Târgu Mureș — ceea ce putea fi posibil în Evul Mediu — aceste sigilii s-ar fi distrus pentru a nu fi posibilă falsificarea. Sigiliul era o unealtă de autentificare a unei mănăstiri, iar de obicei un lider al unei mănăstiri, care de obicei emitea și acte în anumite cazuri, era foarte probabil că dacă deceda, sigiliul său să fie distrus.

http://directproprietar.eu/Misterul-unui-sigiliu-medieval-aparinnd-Ordinului-Franciscan-descoperit-n-Cetatea-Trgu-Mure

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020