UK Bookmakers

Teodor Meleșcanu în Ungaria: Doresc un sprijin mai serios din partea autorităților de la Budapesta pentru păstrarea și dezvoltarea identității naționale a românilor din Ungaria

Scris de RGN. Posted in Romania


Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat că în Ungaria există o comunitate de români ce se confruntă cu probleme foarte reale de supraviețuire, unele dintre ele, privind funcționarea școlilor sau existența unui ziar românesc, fiindu-i prezentate diplomatului român în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu reprezentanți ai acestei comunități, scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.
"Noi avem o comunitate relativ mică, concentrată mai ales pe frontiera de est a Ungariei și vest a României, confruntată cu probleme foarte reale de supraviețuire a unei comunități românești care a fost în anumite perioade destul de însemnată.

Din punctul lor de vedere, principala preocupare este aceea de a obține și ei un sprijin mai substanțial de la autoritățile maghiare, așa cum și comunitatea maghiară din România primește sprijin de la Guvern și finanțare. Au foarte multe probleme legate de funcționarea școlilor, de funcționarea Asociației Românilor din Ungaria și de asemenea de tipărirea unor mijloace de informare, a unui ziar care este publicat aici. (...) Doresc un sprijin mai serios din partea autorităților de la Budapesta pentru păstrarea și dezvoltarea identității naționale", a declarat Teodor Meleșcanu, într-o întâlnire cu presa.

Ministrul afacerilor externe a adăugat că românii din Ungaria au fost interesați și de modul în care statul român sprijină comunitatea, una din propunerile directe făcute în cadrul discuțiilor fiind legată și de necesitatea unei prezențe culturale mult mai importante a României în Ungaria.

"Din abordarea pe care mi-au expus-o oamenii de aici am înțeles că sunt două mari direcții de acțiune. Una este aceea de a organiza mai multe activități culturale cu oameni care vin din România, fie artiști, fie scriitori, fie oameni de cultură care ar putea să vină în mijlocul lor și să le aducă o plus valoare care nu se poate găsi neapărat doar aici în Ungaria dar în al doilea rând își doresc foarte mult ca și în sensul celălalt, o parte din activitățile pe care le desfășoară ei aici, în domeniul cultural și artistic, să fie cunoscute și în România. (...) Oamenii sunt foarte realiști, nu au viziuni care ar putea să contravină statului maghiar, dimpotrivă sunt cetățeni loiali ai statului maghiar și singura lor preocupare este asigurarea identității culturale, spirituale și religioase", a adăugat Meleșcanu.

El a precizat că au existat și solicitări de sprijin financiar din partea Guvernului român pentru capela ortodoxă de la așezămintele Gojdu și pentru amenajarea unor spații în care să poată fi desfășurate diferite activități de învățare a limbii române, a istoriei României.

"Este o comunitate mică, confruntată cu probleme, dar în același timp există un entuziasm foarte mare de la o parte importantă a acestei comunități de a găsi cele mai bune modalități pentru promovare și păstrarea identității culturale și spirituale ale românilor din Ungaria", a afirmat diplomatul român.

La recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane din Ungaria au declarat că sunt de origine română, 13.886 au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat astăzi, 27 februarie 2017, o vizită oficială la Budapesta, la invitația ministrului ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, transmite MAE într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Programul vizitei a inclus o întrevedere cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, susținerea unei alocuțiuni în cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, consultări cu ministrul Péter Szijjárto, urmate de un dejun de lucru și de o conferință de presă comună a miniștrilor de externe român și ungar.

Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității române din Ungaria, în prezența Preasfințitului Siluan Julanul, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. De asemenea, a avut o întrevedere cu liderii Partidului Socialist Ungar, precum și un dialog cu László Kovács, fost ministru al afacerilor externe al Ungariei, implicat, alături de ministrul Teodor Meleșcanu, în perfectarea și semnarea, la nivel de premieri, a Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria, la 16 septembrie 1996, la Timișoara.

Întrevederea cu premierul ungar Viktor Orbán a ilustrat voința și interesul reciproc al celor două părți pentru o relație solidă și pragmatică între România și Ungaria, bazată pe încrederea și respectul reciproc dintre două state vecine, membre ale Uniunii Europene și NATO. Ministrul Teodor Meleșcanu a relevat caracterul prioritar pe care Guvernul României îl acordă relației de parteneriat strategic cu Ungaria, precum și importanța unui dialog constructiv, prin care să poată fi abordate cu deschidere toate temele de interes. În vederea consolidării dialogului și cooperării în toate domeniile relevante la nivel bilateral, a fost adusă în atenție posibilitatea reluării ședințelor comune ale celor două guverne, cu pregătirea prealabilă și convenirea unor proiecte reciproc avantajoase care să poată fi concretizate în cadrul acestora.

Prezența șefului diplomației române la Reuniunea anuală a ambasadorilor ungari a constituit o premieră pentru un ministru român de externe, prilejuind susținerea unei alocuțiuni pe tema relansării parteneriatului dintre România și Ungaria, pe fundamentele principiilor consacrate prin Tratatul de Bază, semnat de cele două țări în 1996 – respect reciproc, cooperare și bună vecinătate.

În cadrul consultărilor cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, cei doi demnitari au confirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul reciproc al celor două țări. Ministrul român a adresat omologului ungar, la rândul său, invitația de a participa la Reuniunea din acest an a diplomației române, invitație acceptată de interlocutor. A fost trecut în revistă stadiul dialogului și cooperării româno-ungare, ministrul român relevând necesitatea ca parteneriatul dintre București și Budapesta să fie unul autentic și substanțial, cu respectarea fundamentelor politico-juridice ale relaţiei bilaterale.

Cei doi demnitari au convenit continuarea dezvoltării cooperării economice, precum și creșterea investițiilor reciproce, inclusiv prin valorificarea în continuare a cadrului conferit de Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno-Ungară de Cooperare Economică, cu rol important în pregătirea unei viitoare ședințe comune a celor două guverne. Au fost salutate proiectele de cooperare sectorială, acoperind multiple domenii, printre care energia, transporturile și infrastructura și a fost exprimat angajamentul de a continua implementarea proiectelor aflate în derulare, respectiv de a identifica noi oportunități de cooperare. A fost amintită și importanța cooperării transfrontaliere, în dorința asigurării unei mai bune interconectivități a comunităților locale de o parte și de alta a frontierei.

De asemenea, a avut loc un schimb de opinii privind identificarea unei soluţii mutual acceptabile privind moştenirea lui Emanoil Gojdu.

În plan regional, partea română a exprimat interesul de a aprofunda cooperarea dintre cele două țări, inclusiv în cadrul formatului Vișegrad+, în măsura în care acesta aduce valoare adăugată atât pentru statele participante, cât și pentru consolidarea proiectului european în întregul său. Cu privire la statele din Balcanii de Vest, cei doi interlocutori au subliniat importanța menținerii stabilității și securității în statele din regiune, precum și a continuării procesului de extindere și a sprijinului pentru implementarea reformelor necesare.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/index.php?option=com_content&view=article&id=24135:2017-02-28-12-34-07&catid=47:politic&Itemid=78

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020