UK Bookmakers

Românii din Ucraina - nemulţumiţi de introducerea cotelor lingvistice în audiovizualul naţional

Scris de RGN. Posted in Romania


Liderii mai multor asociaţii culturale româneşti din Ucraina s-au arătat a fi nemulţumiţi de iniţiativa Parlamentului de la Kiev (Rada Supremă) de a introduce unele cote lingvistice în audiovizualul naţional şi regional, considerând modificările legislative amintite o îngrădire a drepturilor minorităţilor naţionale în spaţiul informaţional ucrainean. Despre aceasta se spune într-o Adresare deschisă înaintată Radei Supreme, Preşedintelui Ucrainei şi reprezentanţilor comunităţii internaţionale, notează BucPress, preluat de Romanian Global News.
Amintim că Parlamentul ucrainean a adoptat, la 23 mai 2017, o lege prin care este reglementat volumul de emisiuni în limba ucraineană în audiovizualul național și regional (radio și TV) prin introducerea unor cote lingvistice.


Posturile naționale de televiziune sunt obligate să asigure / difuzeze un volum de emisiuni și filme în proporție de 75 la sută în limba ucraineană între orele 07.00-18.00 și 18.00-22.00. Posturile regionale de radio sau TV vor fi nevoite să emită în proporție de 60 la sută în limba ucraineană.

În adresarea liderilor asociaţiilor cultural-româneşti din Ucraina se aminteşte că aceste cote lingvistice nu corespund Constituţiei Ucrainei, legislaţiei în vigoare şi obligaţiilor internaţionale asumate de statul ucrainean. Această decizie a Parlamentului este considerată un pas „spre limitarea drepturilor socio-culturale ale minorităţilor naţionale". „Este un pericol pentru poporul ucrainean şi pentru popoarele europene", - se mai spune în Adresarea românilor din Ucraina.

Etnicii români din Ucraina solicită Radei Supreme să revizuiască decizia adoptată, iar Preşedintelui Ucrainei - să pună „veto" pe Legea adoptată la 23 mai 2017 (nr. 5313). De asemenea, guvernele statelor europene sunt invitate să susţină demersurile comunităţii româneşti din Ucraina referitoare la consolidarea „societăţii europene democratice" în această ţară.

Semnatarii Adresării deschise consideră că „originalitatea culturii naționale ucrainene nu trebuie să se dezvolte pe contul politicii de unificare culturală și de înăbușire artificială a drepturilor reprezentanților altor culturi ale poporului multinațional din Ucraina".

Adresarea respectivă a fost semnată de Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, Marin Gherman, preşedintele Centrului Media „BucPress", Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea" din regiunea Cernăuţi, Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „M. Eminescu" din regiunea Cernăuţi şi Nicolae Toma, preşedintel e Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/index.php?option=com_content&view=article&id=25050:2017-06-19-11-33-47&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020