UK Bookmakers

CAMIL MUREȘANU (1927-2015) - IN MEMORIAM

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


A trecut la cele veșnice Camil Mureșanu, eminent profesor al Facultății de Istorie a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. S-a născut la 20 aprilie 1927, la Turda într-o distinsă familie de intelectuali greco-catolică, bunicul patern fiind preot iar tatăl profesor de limba română. Anii studenției i-a petrecut la Cluj, desigur la Facultatea de Istorie, obținând titlul de doctor în istorie la aceeași prestigioasă instituție. S-a bucurat de o frumoasă familie: Hilde Mureșanu, soție, cercetător științific; prof. univ. Ovidiu Mureșanu, fiu și Claudia Mureșanu, fiică.

De-a lungul carierei sale a fost profesor universitar, decan al Facultății de Istorie al UBB, conducător științific la doctorat, director al Institutului de Istorie "Gheorghe Bariț" din Cluj-Napoca, membru corespondent, apoi titular al Academiei Române, președintele Filialei Cluj-Napoca al Academiei Române, copreședinte al Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare. A fost un exeget al istoriei medii a României, a istoriei universale moderne. Ca specialist a fost foarte apreciat mai ales în mediile anglo-saxone fiind considerat cel mai important cercetător nonbritanic al istoriei Imperiului Britanic. Am avut deosebita onoare să fiu invitat, la 23 noiembrie 2001, de acad. Camil Mureșanu să particip la susținerea lucrării "Istorie şi cunoaştere. Discurs de recepţie la Academia Română". Menționez că ne-a făcut o deosebită cinste de a prezenta la Clubul Parlamentarilor, în anul 2007, volumul acad. Paul Robert Magocsi "Poporul de niciunde", o istorie ilustrată a rutenilor.
"Ne despărţim de unul dintre adevăraţii corifei ai istoriei universitare şi academice ai Almei Mater Napocensis, o personalitate de înaltă ţinută morală şi demnitate a timpului pe care-l trăim. Un mare patriot, un iubitor de Biserică, un credincios care nu s-a ruşinat să-şi afirme identitatea greco-catolică, chiar dacă a avut de suferit din acest motiv. Personal am avut bucuria de a-l asculta în diferite împrejurări. L-am ascultat în aule universitare sau la simpozioane ştiinţifice, la doctorate, sau chiar la întîlnirile de consiliu ale Primăriei locale, şi de fiecare dată am rămas cucerit de ţinuta sobră, demnitatea Profesorului universitar, vocea plăcută, tonalitatea groasă, exprimînd idei clare şi distincte din «cartea vieţii», dezvăluind auditoriului o vastă cultură, o adevărată enciclopedie vie, dar care era transmisă cu blîndeţea şi pasiunea bunicului ce îşi învaţă nepoţii, povestindu-le experienţa vieţii” – a spus Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Cluj-Gherla al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice (text preluat din ziarul independent "Făclia de Cluj", 27 februarie 2015).
Acad. Camil Mureșanu este o mare personalitate a cărui contribuție la perpetuarea spiritualității românești este o valoare certă, perenă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020