Festivalul folcloric multietnic Pe malul râului Caraş

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În 13 august a.c., în frumoasa localitate Carașova, a avut loc prima ediţie a festivalului folcloric multietnic intitulat „Pe malul râului Caraş”. Manifestarea a fost organizată de Uniunea Croaţilor din România, care a invitat la eveniment ansambluri ale minorităţilor, formaţii artistice româneşti, dar şi din Croaţia.
Cântecul, jocul şi portul popular au fost vedetele unei manifestări care şi-a propus şi a reuşit să readucă în plan principal vechile tradiţii folclorice. Fiecare ansamblu si-a reprezentat cu mândrie etnia și a urcat pe scenă cu zâmbete largi și plin de entuziasm.

Uniunea Culturală a Rutenilor a fost reprezentată pe scenă de Felicia Mascaliuc, solista ansamblului Cervona Ruja, din Bistra județul Maramureș. Acesata a încântat publicul cu 3 cântece tradiționale rutene. Între invitaţii de onoare ai ediţiei inaugurale a festivalului s-a aflat Ghera Giurici-Slobodan deputat al minorităţii croate şi preşedinte al Uniunii Croaţilor, Matei Lupu prefectul judeţului Caraş-Severin, Iulius Firczak deputat și președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România și Mihaela Csokany deputat al minorității bulgare. Această primă ediție a adus laolaltă bulgari, ruteni, croaţi, germani, maghiari şi români, iubitori şi păstrători ai unor frumoase tradiţii folclorice Toți aceștia i-au felicitat pe organizatori și le-au transmis că speră că acest frumos festival să aibă cât mai multe ediții.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024