Ziua rutenilor din România și Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În perioada 5-7 martie, în localitatea Peregu Mare din județul Arad a avut loc prima reuniune trimestrială din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor, organism executiv al Congresului Mondial al Rutenilor din care fac parte reprezentanți din opt țări, membri ai acestui for.
    Aceste activități au fost organizate cu prilejul sărbătoririizilei de 3 martie, Ziua Rutenilor din România. La ceastă întâlnire au participat conducerile filialelor UCRR din Hunedoara, Maramureș, Suceava, Alba, precum și conducerea centrală a UCRR.

În format restrâns, din cauza normelor în vigoare, cu privire la răspândirea noului Coronavirus, în sala de ședințe a primăriei din Peregu Mare am fost întâmpinați de primarul comunei Peregu Mare, domnul Kovacs Emeric, care a rostit câteva cuvinte de bun venit invitaților, subliniind colaborarea bună cu uniunea noastră în diversele programe culturale derulate de-alungul timpului, precum și cu doamna Viorica Bojcsuk, consilier local din partea UCRR în cadrul Consiliului Local al comunei Peregu Mare. Președintele UCRR, dl. Gheorghe Firczak, a prezentat în câteva cuvinte activitatea uniunii noastre, în principal rezultatele alegerilor locale, menționând că uniunea a reușit păstrarea reprezentanților noștri în cadrul consiliilor locale din Bistra, jud. Maramureș și Peregu Mare, jud. Arad, dar și câștigarea a două locuri de consilier la Dărmănești, jud. Suceava prin doamna Cristina Bodnariuc și la Zam, jud. Hunedoara prin doamna Maria Bocicor. La alegerile parlamentare desfășurate în anul 2020, uniunea noastră a obținut un loc de deputat prin domnul Iulius Firczak, astfel UCRR devine membru în Consiliul Minorităților Naționale. În cuvântul său, domnul Amet Aledin, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, a felicitat uniunea noastră pentru activitățile desfășurate în comunitățile rutene din țară, pentru promovarea tradițiilor, culturii, limbii și spiritualității noastre. Iulius Firczak, deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a prezentat succint activitatea parlamentară, precum și situația actuală politică și economică din România în contextul pandemiei cu noul Coronavirus.
    Deoarece reprezentanții din Consiliul Mondial al Rutenilor nu au putut participa fizic la această întâlnire, s-a organizat prima ședință trimestrială on-line, astfel au putut fi discutate diverse teme ale activității organizațiilor rutene din cadrul CMR, în principal stadiul organizării Congresului Mondial al Rutenilor și a Forumului Mondial al Tineretului Rutean din acest an. În încheierea ședinței, participanții ne-au felicitat atât pentru ziua rutenilor din România, cât și pentru organizarea acestui eveniment, cu regretul de a nu fi împreună, din cauza condițiilor sanitare actuale din întreaga lume.
La bustul eroului național al rutenilor, Aleksander Dukhnovici, bust amplasat în curtea Centrului Cultural Rutean din localitate, a fost prezentat un mic moment artistic în interpretarea unor membri ai grupului folcloric Holuboc al filialei Arad a UCRR, grup condus de doamna Viorica Bojcsuk.Dupăacest moment festiv, preotulVasileBojcsuk,secretargeneral al UCRR, ainvitatoaspețiisăvizitezebiserica Greco-Catolică, prezentândtotodată șiistoriacomunitățiirutene din localitate.
    În încheiere menționez că pe toată durata desfășurării aceastei activități, s-au respectat cu strictețe normele sanitare în vigoare cu privire la prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021