Crăciunul pe rit vechi în Bistra, Maramureș

Scris de Svetlana Petrețchi. Posted in Rutenii


În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, iar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate douăsprezece feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă, sarmalele de post cu hribi, ciupercile cu usturoi, ciorba de hribe cu ceapă sau peștele, sunt mâncărurile care anunţă marea sărbătoare.Im ediat după servirea cinei, încep să apară colindătorii. Aceștia colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt. Drept răsplată, aceștia primesc colăcei, nuci sau bani.
În cele trei zile de Crăciun, toată lumea se strânge dimineața la Biserică, iar după slujbă, oamenii se invită unii pe alții la colindat și așa petrec frumoasa sărbătoare în voie bună, râsete și colinde. Nelipsiți în aceste zile de poveste sunt cele două grupuri de colindători formate doar din bărbați: Viflaimul și Colinda Bătrână, care sunt prezenți în fiecare zi în Biserică, iar după aceea umblă din casă în casă pentru a vesti marea minune, astfel că și în acest an, cred că am reușit să insuflăm generațiilor viitoare spiritul sărbătorii nașterii Mântuitorului, ca semn al perenității rutenilor, oriunde s-ar afla.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024