Cât de benefic este postul negru, pe care unii credincioşi îl ţin în Vinerea Mare?

Scris de DG. Posted in Sanatate


Perioada postului este binevenită pentru organism, spun specialiştii. Consumul crescut de fructe şi legume poate duce la detoxifiere, care este indicată după perioada iernii.
Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, credincioşii ţin post negru. Medicii susţin însă că acesta are efecte benefice asupra sănătăţii doar dacă alimentaţia lor este echilibrată tot restul anului.
„Nu este potrivit pentru oricine un post negru şi nu consider că orice om cu o viaţă stresantă, cu un job obişnuit ar putea să ţină post negru”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

„Sunt studii care spun că restricţia alimentară pe termen scurt, adică o zi, maxim două, aduce oarecare beneficii pentru organsim. De exemplu, în această perioadă de post în care organismul e supus unui stres mediu se produse secreţia unor anumiţi hormoni care protejează creierul împotriva bolilor degenerative”, afirmă dr. Andreea Dragomir.
Mulţi ţin post negru şi în restul anului. Nu din convingeri religioase ci pentru a da jos din ţesutul adipos. Nimic mai greşit, spun medicii.
„Organismul conservă această grăsime cât de mult poate, ca să aibă energie pentru un timp cât mai îndelungat şi atunci el nu va folosi foarte mult, nu vom slăbi din grăsime, vom slăbi din apă, din masa slabă, vom scăpa de proteine, ceea ce nu ne dorim, pentru că nici aspectul nu va fi frumos şi nici slăbirea nu va fi sănătoasă”, spune Andreea Dragomir.
Medicii atrag atenţia însă asupra nevoii consumului de apă.
„Într-o zi de post negru se şi eliberează foarte multe toxine din stratul de grăsime, din ficat şi atunci trebuie să ne protejăm de aceste toxine prin consumul de apă”, explică Cristian Mărgărit.
Altfel, efectele asupra organismului pot fi numeroase.
„Pentru că organismul începe să îşi folosească apa din resurse pentru menţinerea funcţiilor vitale, iar noi putem să resimţim foarte des ca semn al deshidratării durerea de cap”, susţine medicul Andreea Dragomir.
Postul negru nu este indicat femeilor însărcinate, bătrânilor cu carenţe alimentare sau persoanelor cu probleme de sănătate. De aceea, medicii recomandă celor care vor să ţină post negru să ceară mai întâi sfatul medicului.

https://ro.stiri.yahoo.com/c%C3%A2t-benefic-este-postul-negru-pe-care-unii-070854319.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024