UK Bookmakers

Măsuri de prim-ajutor în caz de insolație

Scris de TL. Posted in Sanatate


Ştie din experienţă proprie ce înseamnă canicula extremă. Acad. Ovidiu Bojor spune că epuizarea de căldură şi insolaţia propriu-zisă sunt două lucruri diferite, aşa că recomandările terapeutice trebuie făcute în funcţie de gravitatea fiecăruia dintre aceste stadii. Potrivit specialistului, mai gravă decât epuizarea de căldură este insolaţia propriu-zisă. În acest caz, persoana afectată trebuie trasportată de urgenţă într-o încăpere răcoroasă, dotată cu aer condiţionat sau cu un ventilator puternic.

    Suferindului îi va fi scoasă îmbrăcămintea (sau cea mai mare parte). Apoi va fi stropit cu un furtun prevăzut cu sită sau introdus sub un duş rece, dar numai după ce a fost avertizat în prealabil asupra acestei proceduri, pentru a evita un şoc. Această procedură este mult mai eficientă (şi mai blândă) decât scufundarea suferindului într-o vană cu apă rece sau într-un pârâu rece. În cazul unei asemenea scufundări, trebuie supravegheate cu atenţie căile respiratorii şi circulaţia sanguină.
    Rezultate bune dă învelirea întregului corp al persoanei atinse de insolaţie într-un cearşaf ud.
    Sunt contraindicate frecţiile pe bază de alcool, deoarece vaporii degajaţi pot fi uşor inhalaţi şi pot produce astfel efecte adverse.
    Ca măsură suplimentară, pentru a stimula circulaţia, se recomandă masaje uşoare ale extremităţilor.
    De asemenea, pe corpul suferindului, în special la încheieturile mâinilor, la subsuoară, în zona inghinală şi a gâtului, respectiv zonele bogat vascularizate, vor fi aplicate pachete cu gheaţă sau prosoape reci.
    În cazul insolaţiei, lichidele sunt mai puţin importante decât răcorirea corpului. În cazul în care cel afectat simte nevoia de lichide, îi pot fi oferite cantităţi mici, repetat, şi nu prea reci.
    Temperatura suferindului de insolaţie se ia la 10-15 minute. Dacă temperatura nu trece peste 38°C, este suficient ca acesta să fie ţinut într-un loc răcoros şi să i se aplice procedurile de mai sus. Dacă, însă, temperatura corpului a ajuns la 39°C şi apar primele simptome de confuzie mintală sau chiar de leşin, este necesară apelarea la serviciile medicale de urgenţă.

http://www.telegrama.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=42964:masuri-de-prim-ajutor-in-caz-de-insola%C8%9Bie&Itemid=110

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020