Vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer începe să ofere protecție după doar 10 zile

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Noul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer începe să ofere protecție după doar 10 zile de la administrarea primei doze, potrivit noilor documente obținute de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.
Documentele au fost date publicității marți, 8 decembrie, două zile după reunirea comitetului consultativ al FDA, care urmează să voteze dacă va recomanda autorizarea vaccinului în Statele Unite ale Americii.
FDA a analizat datele companiei Pfizer obținute în urma studiului clinic din faza a treia, care a inclus aproape 44.000 de oameni din SUA, Brazilia, Argentina, Germania și Turcia, în jur de jumătate dintre aceștia primind vaccinul în timp ce restul au primit un placebo. Ambele grupuri au primit două doze, administrate la 21 de zile distanță.



Eficiență de 95% după a doua doză de vaccin împotriva COVID-19

După doar 10 zile de la administrarea primei doze, o reducere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 a fost observată în grupul vaccinat în comparație cu grupul placebo, astfel indicând că până și o singură doză de vaccin oferă protecție. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu pentru cât timp ar putea dura protecția de la o singură doză, așa că va fi important pentru unii oamenii să primească două doze.

În general, vaccinul a avut o eficiență de 52% după prima doză și 95% după a doua doză, au arătat documentele.

Vestea vine după ce o femeie de 90 de ani din Marea Britanie a devenit prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer, în afara unui studiu clinic.
Care sunt efectele adverse ale vaccinului Pfizer

Noile documente mai oferă și informații despre efectele adverse ale vaccinului. Experții FDA au spus că nu există îngrijorări serioase care ar putea împiedica oficialii să emită o autorizație de urgență (EUA) pentru vaccinul împotriva coronavirusului, potrivit Live Science.

În jur de 84% dintre participanți au spus că au avut dureri la locul injecției, 63% s-au simțit obosiți, 55% au avut dureri de cap, 38% au avut dureri musculare, 32% au prezentat frisoane, 23% au avut dureri ale articulațiilor, iar 14% au dezvoltat febră. Aceste efecte adverse au fost mai comune după a doua doză de vaccin. Însă, efectele adverse au fost de scurtă-durată, afectând participanții în jur de 1 sau 2 zile.

De asemenea, au existat sugestii că vaccinul ar putea beneficia și oamenii care au avut deja COVID-19, astfel reducând șansele de reinfectare, însă datele despre acest aspect au fost prea limitate pentru ca cercetătorii să ajungă la concluzii certe.

Comitetul consultativ al FDA se va reuni joi, 10 decembrie, iar apoi FDA ar putea anunța o autorizație în decurs de câtva zile.

https://www.descopera.ro/stiinta/19582762-vaccinul-impotriva-covid-19-de-la-pfizer-incepe-sa-ofere-protectie-dupa-doar-10-zile

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024