Presă independentă caut jurnalisti neaserviti!

Scris de Ioan R. Ster. Posted in Social


Este cât se poate de clar si evident că fărâmiţarea societăţii româneşti în bogaţi şi săraci, în ţarani, muncitori şi intelectuali, în băsişti si antibăsişti a atins până în străfundurile ei si presa românească postdecembristă.

Cât poate să fie de greu să te menţii liber şi independent în presă, fără a ceda presiunilor şi santajelor de tot felul, astăzi când mass-media a ajuns să reprezinte un pericol la securitatea naţională, ca şi cum a gândi şi te exprima LIBER ar fi un atentat la integritatea şi suveranitatea ţării?

Pentru ce, Doamne iartă-mă am biruit în Revoluţia din Decembrie 1989, dacă nu pentru libertatea de exprimare şi de gândire, pentru toleranţă, între noi românii, atât de greu încercaţi de vicisitudinile istoriei?

Şi totuşi...

Rememorăm trecutul nu prea îndepărtat şi găsim cu tristeţe şi înfrigurare similitudini tulburătoare, când vedem cum se încercă cultivarea cultului personalităţii, cu un tupeu greu de închipuit, un tupeu care vine dintr-o siguranţă deşartă pe care ti-o dă BANUL.

Ne oprim pentru o CLIPĂ din freamătul şi  zbuciumul acestei lumi atinse de  murdăria  care îmbracă haine de egoism, ură şi dezbinare, pentru a ne analiza pe noi înşine ca naţie, iar rezultatul este unul cât se poate de dezcurajator, nu atât pentru noi cât mai ales pentru cei care ne vor lua locul.

Pâna unde se va putea merge cu atâta URĂ şi DEZBINARE?

Câte suflete se vor mai vinde pe bani?

De ceva vreme ne-am obişnuit şi acceptăm indiferenţi la acest SPECTACOL jalnic, care se derulează în faţa ochilor noştri, şi urmărim acest RĂZBOI al jurnaliştilor impotriva jurnaliştilor, un război din care nu are nimeni de cîştigat, în afara unui mic grup de interese din sfera politică şi economică, un război, până la urmă pentru...CIOLAN.

O bătălie care oferă invingătorilor un loc la masa banului public din care s-au înfruptat până acum mai toţi cei care s-au îmbogăţit peste măsură, şi care, surpriză sau nu, au ales “puşculiţa” străinătăţii.


Muncitorii şi ţăranii au fost dezbinaţi, profesorii la fel, medicii au ajuns să rişte închisoare pentru că salvează vieţi omeneşti, au batjocorite toate categoriile de angajaţi, întreprizători, pensionari, până şi armata şi polişia ajuns să fie ţinta tuturor intereselor de grup formate în jurul unui ŢEL şi IDEAL, înavuţirea cu orice preţ, prin orice mijloace.

Iar toate acestea au fost MĂREŢ infăptuite cu complicitatea tuturor serviciilor secrete, şi a tuturor instituşiilor statului care ar fi trebui să fie independente.

Astăzi, chiar şi omul de rând, de pe stradă e conştient că poate fi ascultat, că o banală convorbire telefonică s-ar putea să nu fie chiar aşa de privată.

Dacă la ultima campanile electorală pentru funcţia de Preşedinte al României cea mai aprigă dispută era pe tema MOGULILOR din mass-media, astăzi această temă nu mai există, dovadă ca iar au MINŢIT poporul cu televizorul.
 
Păi, nu mai există pentru că fiecare grup politic işi are astăzi propria “SURSĂ” de informare.

PSD-ul are România TV, Antena 3 este un post apropriat de PNL, cu tot cu Partidul Conservator a lui Dan Voiculescu, propaganda PDL-isto-băsistă este dusă pe baricadele politice de B1 TV, în timp ce televiyiunea naţională şi-o revendică fiecare pe rând, în funcţie de cine e la putere.

La fel şi în presa scrisă, fiecare ideologie politică are trustul său de presă, care să-i susţină şi întreţină mai ales scandalurile, deturnând, astfel atenţia opiniei publice de la adevăratele probleme pe care le are cetăţeanul de rând, alegătorul.

Pe plan local, cine a zis că primarul Cătălin Cherecheş este un bărbat frumos, n-a greşit.

Nu o zic eu, o spun toate femeile din Baia Mare, care îl idolarizează şi îi poartă pe ascuns poza în poşete, acasă, la servici, în târguri şi pieţe.

Dar dreptate au avut şi cei care, nu puţini la număr, au spus că tipul e diabolic din multe puncte de vedere.

Luând exemplul…naţional (prost exemplu), primul edil al oraşului şi cel mai râvnit burlac băimărean, a încercat să dea lovitura când s-a gândit şi chiar a încercat să acapareze de-a dreptul brutal toată presa şi toate televiziunile de pe malurile Săsarului (apropo domnule Primar: vă place cum arată Săsarul? când o să mobilizaţi cetăţenii pentru un miting împotiva poluării Săsarului, miting la care să vă ceară demisia?).

Nu a reuşit să le acapareze în totalitate, dar  (nu) a pus mâna prin interpuşi pe cel mai mare trust de presă: eMM, trust care a ajuns să primească “exclusivităţi” la diversele acţiuni organizate în Primăria Baia Mare, care, totuşi nu e a lui Cătălin Cherecheş.

Cel puţin, aşa spun cei de la DNA, instituţie care şi la această oră, mai cercetează aceste tunuri.

Că l-a cumpărat sau nu, prin interpuşi sau nu, este mai puţin important.
Dar ce se întâmplă cu cei care au practicat meseria de jurnalişti până nu si-a pus Cătălin labele pe ea?
 
Ce sunt ei acuma, dacă nu jurnalişi aserviţi?

Poate că a existat un şantaj, poate nu, poate nevoia de a încasa un salariu şi a-l duce acasă la familie, sau poate să fi fost plăcerea de a ridica osanale celui din tabăra învingătoare.

Cât de mult mai este vorba de principii pentru care lupţi şi pentru care scrii sau de lehamite pentru tot ce se petrece în spatele uşilor închise, este o întrebare pertinent pe care ţi-o pui atunci când în finalul unui articol critic dai de o notă în care, de fapt te dezici?

Ce să mai creadă cititorul care ți-e judecătorul tău SUPREM?

Ce să mai creadă cei care te-au apreciat sau te apreciază, când eşti avangarda manifestărilor electorale în tot judeţul, iar dupî alegeri SLUJEŞTI altă tabără, adică cea care a TRĂDAT la rândul ei?

Ce ziarist eşti când dai ştiri doar într-o singură direcţie, totul e perfect, nimeni nu greşeşte,  şi te complaci într-o mediocritate care îţi asigură doar ASTĂZI pâinea pe masă?

E drept şi adevărat că foamea e mare în rândul presei, dar s-ar putea ca mulţi să rămână cocoşaţi de atâta aplecat.

Sau poate …capul plecat sabia nu-l taie….

Ce se întamplă cu restul care au principii sănătoase şi ţin de ele, sunt ținta oprobiului public, cei care chiar dacă nu au satisfacţii material de pe urma drumului pe care-l urmează sunt în stare să împartă cu tine ultima bucată de pâine?

Aceştia nu se tem să scrie şi să gândească liber, nu se tem că ar putea păţi ceva, se gândesc doar că s-ar răsuci în mormânt înaintaşii care au ţinut stindardul libertăţii de exprimare sus, pentru ca noi sa-l ducem mai departe copiilor şi nepoţilor noştri.

Ar fi multe teme care ar putea face obiectul unei consfătuiri ale jurnaliştilor maramureşeni, care numai uniţi nu sunt, dar sunt prea mici şasele sau speranţele că o asemenea întrunire ar mai putea aduna laolaltă cei care pâna nu de mult se numeau COLEGI!

Până atunci, să ne mulţumim şi să ne minţim în contiunare că primarul Cătălin Cherecheş ne oferă, nouă băimărenilor TOTUL!

El ne oferă toate spectacolele şi manifestările megalomanice, el ne oferă o viaţă nouă, asfaltul din şosele, ansamblurile de locuinşe construite de privaţi, el ne dă un loc de muncă, o masă caldă…şi dacă am uitat ceva vă rog să adăugaţi voi, CITITORII!!!   

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020