200.000 de pensii vor fi RECALCULATE

Scris de realitatea.net. Posted in Social


Dosarele de pensie deschise intre 1 ianuarie 2011 şi 22 ianuarie 2013 vor fi recalculate, în urma publicării motivării decizei CCR cu privire la Legea pensiilor.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, la Realitatea TV, că speră ca recalcularea acestor pensii să fie finalizată până la sfârşitul anului, astfel încât, incepând de anul viitor, să fie returnaţi banii.

"Nu se poate ca oamenii să rămână fără acest drept. Nu se vor tăia pensiile. Coeficienţii sunt mai mari pentru 2011 si 2012 decât cei din 2013. Nu am hotărât dacă banii vor fi daţi într-o singură tranşă sau mai multe" a spus Câmpeanu.

Ministrul a evitat să spună dacă există bani în buget pentru această recalculare, arătând că estimările nu sunt încă finalizate.

Din 2014, BANI mai mulţi pentru PENSII

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, pe 31 octombrie, că prevederile din OUG nr. 1/2013 declarate neconstituţionale erau prevăzute în Legea pensiilor, dar au fost prorogate de Guvernul Boc, astfel că, prin ordonanţă, ele au fost puse în aplicare.

CCR susține că persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013 li se vor aplica dispozițiile art.170 din Legea nr.263/2013.

Curtea Constituțională a admis, în 29 octombrie, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.III alin.(2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și a constatat că aceste dispoziții de lege contravin prevederilor art.15 alin.(2) din Constituție, deoarece încalcă principiul neretroactivității legii civile.

"Ca efect al acestei decizii, dispozițiile art.III alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/2013, referitoare la aplicarea în cursul anului 2013 a unui indice de corecție de 1,06 adus punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr.263/2010, se vor aplica doar persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis după data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, urmând ca persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013 să li se aplice dispozițiile art.170 din Legea nr.263/2013", se arată într-un comunicat al CCR transmis joi .

Prevederile declarate neconstituționale stabilesc: "(2) Indicele de corecție prevăzut la alin. 1 se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. (3) În situația persoanelor prevăzute la alin. 2, indicele de corecție se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență".

Alin. 1, la care face trimitere alin. 2, prevede că în anul 2013 indicele de corecție care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este 1,06.

Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum și Tribunalului Arad — Secția civilă.

Ponta: Ar trebui recalculate toate pensiile din 2011

Guvernul ar trebui să recalculeze toate pensiile "din 2011 încoace" ca efect al deciziei Curţii Constituţionale, ceea ce este o nebunie, a declarat premierul Victor Ponta, pentru a reveni însă ulterior, după ce i s-a comunicat că există o rectificare a CC, şi să afirme că aceasta este o veste bună.

 "Aşteptăm motivarea Curţii. Ceea ce îmi este aproape confirmat de către Ministerul Muncii este faptul că o să trebuiască să recalculăm pensiile din 2011 încoace, ceea ce este o nebunie. Să iei din nou toate pensiile după ce tocmai le-am aşezat, ştie fiecare cât are pensie - pentru că e vorba de acele pensii tăiate de Guvernul Boc - să te apuci să le recalculezi de atunci încoace, mi se pare absolut o nebunie, dar dacă asta e decizia, aşa o să facem, dar cum o să se întâmple în practică, câte sute de mii de oameni...nu ştim, pentru că nu ştim în acest moment ce a decis exact Curtea", a spus Ponta.

După ce jurnaliştii i-au explicat că CC a transmis o rectificare în sensul că dispoziţiile se aplică doar pentru pensiile care intră în plată din 2013, Ponta a revenit spunând :"Doamne ajută, mă bucur că s-au mai gândit o dată, iată că mi-aţi dat şi o veste bună !".

El a afirmat că îl bucură această rectificare şi a mulţumit presei pentru buna informaţie care i-a fost transmisă.

http://www.realitatea.net/200-000-de-pensii-vor-fi-recalculate_1310388.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024