Platforma Civică “Actiunea 2012”: De ziua Natională a României am cerut Reunirea celor doua state românesti. Manifestări ample la Alba Iulia, Chisinău si Bucuresti

Scris de rgnpress.ro. Posted in Social


Platforma Civică „Acțiunea 2012", o coaliție de organizații nonguvernamentale unioniste, a făcut în acest an un adevărat tur de forță cere îi demonstrează capacitate organizatorică, determinarea și numărul mare de voluntari pe care reușește să-i mobilizeze. Anul acesta Platforma unionistă

s-a implicat în organizarea programului oficial al Zilei Naționale de la Chișinău,Alba Iulia și București, Iași, Brăila, transmite Romanian Global Nesws.

Alba Iulia

Unioniștii s-au întâlnit la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, iar mai apoi au fost prezenți la depunerea solemnă de coroane, afișând mesaje menite să amintească faptul că Unirea nu este întreagă fără Basarabia. Sub genericul „Uniți sub tricolor", s-a desfășurat o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a și Poarta a III-a, cu obiectivul de a semnala importanța simbolurilor naționale pentru români.

Momentul culminant a fost la ora 18:50, când 95 de lampioane au fost lansate concomitent în două capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia și Chișinau. Această acțiune a avut loc în contextul necesității reîntregirii naționale după 95 de ani de la Marea Unire.

„Faptul că suntem prezenți în fiecare an la Alba Iulia pe 1 Decembrie demonstrează că nu am uitat de idealul străbunilor noștri, cel de reîntregire a neamului. Dorința românilor de a transforma Basarabia într-o prioritate naționala este tot mai vizibilă, inclusiv prin manifestările de azi, de la Chișinău" a declarat Mihai Nicolae, co-președintele Platformei Civice Acțiunea 2012.

Amintim faptul că pe scena din Piața Cetății au fost prezenți Lăutarii din Chișinău, cu un concert extraordinar de muzică populară, „Dorul Basarabiei", sub orchestra maestrului Nicolae Botgros. În acest mod, reprezentanții administrației din Chișinău, oraș înfrățit cu Alba Iulia, și-au exprimat aprecierea față de participanții la Sărbătoarea Unirii.

Chișinău

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost marcată la Chișinău printr-un amplu program de manifestări și la Chișinău la care au participat peste 2000 de români de pe cele doua maluri ale Prutului. Un imens lanț uman s-a format în jurul clădirii Guvernului și 95 de lampioane au fost aprinse în Piața Marii Adunări Naționale, simultan cu cele 95 lansate în altă capitală a Unirii, la Alba Iulia.

Majoritatea tineri, organizatorii manifestației au cerut în fața Guvernului de la Chișinău grăbirea proceselor de unire care au loc în acest moment. Pe un banner lung de 30 de metri era scris mesajul ,,Unirea face Puterea".

"Suntem bucuroși că primim din partea clasei politice, dar și a societății civile din România semnale pozitive cu privire la accelerarea procesului de Reunificare. Ca un răspuns la acest entuziasm am întins astăzi o horă în jurul Guvernului: să arătăm că vrem să fim parte a României, în interiorul acelorași granițe", a declarat Cristina Zelinschi, reprezentant al Platformei Civice Acțiunea 2012, originară din Sângerei.

În fața clădirii Ambasadei României, unioniștii au cântat imnul ,,Deșteaptă-te române". "Sper să fie cât mai curând iarăși imnul național al oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului. Ne vom regăsi în marea familie românească, o simt" a declarat, vizibil emoționat, Marin Romanciuc, veteran de război în vârstă de 85 de ani.

Acesta este primul an când la Chișinău au loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României pe tot parcursul zilei, după un program similar cu cele din marile orașe românești. Serbările au inclus depuneri de coroane, activități sportive, concerte și spectacole. Evenimentele au fost desfășurate de mai multe organizații precum Platforma Civică "Acțiunea 2012", Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, Consiliul Unirii, Radio Chișinău și Ambasada României.

București

La București, voluntari ai Platformei Civice "Acțiunea 2012" a împărțit bucucreștenilor, în special copiilor, care asistau la Parada militară prilejuită de Ziua Națională stegulețe tricolore cu inscripția "Basarabia e România!".

Darul a fost primit cu mare bucurie de copii dar și de părinții care trebuiau să le explice celor mici ce este și unde este Basarabia.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11483:platforma-civic-aciunea-2012-de-ziua-naional-a-romaniei-am-cerut-reunirea-celor-doua-state-romaneti-manifestri-ample-la-alba-iulia-chiinu-i-bucureti&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024