În tradiţia populară se spune că de Sfantul Nicolae începe iarna! Vezi câti români poartă numele lui

Scris de Rodica Dirzu . Posted in Social


Astăzi, creştinii ortodocşi îl celebrează pe Sfântul Nicolae. Cei mici îşi verifică ghetuţele să vadă ce le-a adus Moş Nicolae: o nuieluşă sau daruri? Este prilej de sărbătoare şi pentru cei care au numele de Nicolae sau Nicoleta. Pentru cei care ţin post se mănâncă peşte. Află ce tradiţii şi obiceiuri mai sunt legate de această zi.

Moş Nicolae e o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele şi data de celebrare a Sfântului Nicolae, care a fost un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.

Nuieluşă sau daruri

În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Sfântul Nicolae a ştiut însă că după ceartă se cere şi mângâiere. De aceea, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi.

Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Sân-Nicoară ajută fetele sărace

Despre Sân-Nicoară se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă ardeleană spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.

Peste 800.000 de români poartă numele sfântului

Dintre cei 800.000 de români care- şi serbează azi ziua numelui, peste 500.000 sunt bărbaţi şi aproape 300.000 de femei. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui astăzi, peste 200.000 se numesc Nicoleta, 55.000 - Niculina sau Nicolina. Pe 9.600 le cheamă Niculita sau Niculiţa, iar 4.000 poartă numele Nicole sau Nikole. Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica, în jur de 300.000 se numesc Nicolae. Alţi 61.000 poartă numele Niculai sau Neculai, 45.000 - Nicuşor, iar 30.000 - Niculae.

http://www.libertatea.ro//detalii/articol/traditia-populara-spune-sfantul-nicolae-incepe-iarna-474226.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020