UK Bookmakers

Cazacii de la Dubăsari pleacă la Soci

Scris de Andrei Covrig. Posted in Sos Romania


Cazacii de la Dubăsari, un oraş din stânga Nistrului controlat de regimul separatist, se pregătesc să plece la Olimpiada de iarnă de la Soci. Vorba e de un pluton în număr de 25 persoane. Criteriile de selectare sunt rigide: înălţime nu mai jos de 185 centimetri, greutatea mai puţin de 95 kilograme, să aibă cetăţenia rusă şi legitimaţia de cazac.

Cazacii transnistreni vor primi un anumit salariu, mărimea căruia este pentru fiecare individ aparte şi nu se dezvăluie.

Aceştia, cum s-a scris la Tiraspol, „în timpul Jocurilor Olimpice, împreună cu echipele de poliţie ruseşti, vor patrula oraşul cu scopul prevenirii comiterii infracţiunilor şi vor ajuta poliţia la menţinerea ordinii".

Desigur, desfăşurarea unor competiţii sportive de o aşa amploare, am în vedere Jocurile Olimpice, întotdeauna a fost o vitrină pentru ţara-gazdă în lumea întreagă poate să observe bunăstarea, entuziazmul patriotic şi avântul poporului, în cazul dat al celui rus. Justificată este atenţia, prudenţa şi grija pentru securitatea jocurilor dacă e să ne amintim că la sfârşitul lui decembrie, la Volgograd, s-au produs o serie de atentate sinucigaşe care s-au soldat cu 34 morţi şi cca 70 răniţi. Dar întrebarea noastră este de altă natură: ce caută la Soci foşti, dar poate şi viitori, terorişti de la Dubăsari, mascaţi în haine căzăceşti? Pentru că dacă e să ne amintim, în 1991-1992 anume indivizii înarmaţi din aşa numitului district căzăcesc Dubăsari au curmat cu forţa armelor activitatea autorităţilor locale constituţionale din stânga Nistrului. Cazacii, împreună cu gardiştii lui Igor Smirnov, au asaltat sediul secţiei de poliţie din oraş, iar oamenii legii, subordonaţi Chişinăului oficial, au fost arestaţi, întemniţaţi şi maltrataţi. Nu exlud, că printre cei care vor asigura calmul şi liniştea la Soci sunt criminali de război care au silit elevii şi profesorii de la şcoala cu predare în grafie latină din Grigoriopol să-şi ridice lucrurile şi să se retragă în altă localitate – Doroţcaia.

Cazacii de la Dubăsari s-au manifestat prin jafuri, au vandalizat locuinţele patrioţilor moldoveni din oraş, i-au silit pe aceştea să-şi i-a lume-n cap şi le-au confiscat casele. Este şi cazul lui Vlad Grecu, refugiat, născut la Dubăsari. Omul îşi aminteşte cu groază de acele timpuri de tristă faimă: războinicii terorizau populaţia, omorau, schinjiuiau şi intimidau lumea. Mai rămân nedescoperite multe persoane dispărute fără urmă în acel război, inclusiv şi la Dubăsari. Vlad şi-a pus memoriile dureroase pe hârtie ca mai apoi să editeze o carte care va avea titlul „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari". Lucrarea are şi un sumar al crimelor de război săvîrşite şi de aceşti criminali care acum vor să apere olimpicii de terorişti.

De menţionat, că una din paginile puţin cunoscute ale istoriei este participarea cazacilor nu doar în războiul de la Nistru, dar şi in alte conflicte locale de pe teritoriul fostei URSS (Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah), precum şi în republicile fostei Iugoslavia.

Fără răspuns rămân o seri de întrebări. Care este statutul acestui pluton şi fiecărui personaj în parte? Nu pot să-mi imaginez că militanţi catolici din Irish Republican Army ar putea fi încadraţi la asigurarea ordinii la olimpiada din Londra.

Cum tratează dreptul internaţional această „ieşire în lume" a unei formaţiuni paramilitare? Să înţelegem, reieşind din informaţia oferită, că cazacii transnistreni apar ca o structură afiliată sau parte al ministerului rus de intere? În aşa caz ar fi corect să recunoaştem că şi armata tiraspoleană este parte componentă a armatei Federaţiei Ruse.

Acceptul autorităţior ruse de ai vedea pe aceşti separatişti la Soci este de înţeles. Dublele standarde, expresie tacită de susţinere a separatismului şi terorismului, întotdeauna au fost arma tradiţională în mâinile Kremlinului. Cu liderii de la Tiraspol totul este clar: Rogozin, cu siguranţă, în „lista de prieteni" va include încă un plus gras în dreptul numelui „Şevciuk", iar în agenda şefului externelor din piaţa Smolenski, alături numele „Ştanski" va apărea încă o „păsărică" obeză. Dar de ce Chişinăul trece cu vederea această deplasare dubioasă şi provocatoare.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=11915:cazacii-de-la-dubsari-pleac-la-soci&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020