UK Bookmakers

ÎN COVASNA: obelisc în amintirea honvezilor maghiari care au invadat Transilvania în 1940

Scris de Dan TANASA. Posted in Sos Romania

obelisc-in-amintirea-honvezilor-Baraolt-Covasna-Jobbik
Cotidianul de limba maghiară Haromszek (Covasna): Obelisc în amintirea honvezilor


”Asociaţia Szekely Tarsalgo a comemorat în faţa intrării în biserica reformată din Baraolt intrarea în Baraolt a honvezilor maghiari în data de 12 septembrie 1940. Din cauza vremii nefavorabile, festivitatea de comemorare a avut loc în biserică, în curte desfăşurându-se numai festivitatea de dezvelire a obeliscului.
Farkas Vilmos, preot reformat din Băţanii Mari i-a încurajat pe membrii comunităţii să încerce să viseze. Au visat şi au crezut şi înaintaşii noştri, Transilvania şi Pământul Secuiesc s-au reîntors la ţara-mamă după nedreptatea de după Trianon – a declarat el.

Gazda evenimentului, preotul Krizbai Imre, a formulat astfel: este important să păstrăm memoria momentelor definitorii ale istoriei noastre. El i-a salutat pe cei cinci honvezi de odinioară, care au fost salutaţi de cei aproximativ 150 de participanţi din biserică.

Gyuri Csaba, parlamentar ungar, vicepreşedintele formaţiunii Jobbik Magyarorszagert a declarat că este mândru de faptul că a putut vota legea care a creat posibilitatea ca cei care trăiesc în afara Ungariei ciuntite să-şi recapete cetăţenia. Szabo Miklos, preşedintele din scaunul Brăduţ-Micloşoara al Consiliului Naţional Secuiesc, a atras atenţia asupra faptului că nu trebuie să uităm de însemnătatea intrării honvezilor ungari. Miklosi Jozsef a evocat în baza unor documente de odinioară cu ce bucurie au primit oamenii de pe Pământul Secuiesc reîntoarcerea honvezilor. Fostul primar al oraşului Baraolt, Nagy Istvan, a vorbit despre consecvenţa de care au dat dovadă honvezii”.

http://www.dantanasa.ro/2013/11/20/in-covasna-obelisc-in-amintirea-honvezilor-maghiari-care-au-invadat-transilvania-in-1940-foto/

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020