UK Bookmakers

Mândrie şi inutilitate la ministerul diasporei

Scris de Sorin Cehan. Posted in Sos Romania


Noul ministru al românilor de pretutindeni este actor de profesie. Bogdan Stanoevici se va ocupa în guvernul Ponta de gestionarea relaţiilor cu diaspora în următoarea perioadă, fierbinte din punct de vedere politic. Nu este vorba de alegerile europarlamentare, care nu interesează prea mult, la Bruxelles nu e loc de combinaţiile şi şmenurile la care se pricep cel mai bine politicienii români. Este vorba de alegerile prezidenţiale, la care şeful domnului Stanoevici, Victor Ponta 3, este posibil să candideze.
Am fi naivi să credem că miniştrii se numesc aşa, pe ochi frumoşi. Ei au o misiune şi, matematic judecând, misiunea cea mai importantă este recolta de voturi.

Nici Cristian David nu a fost numit degeaba, avea şi el gânduri mari, să-l bage pe Crin Antonescu pe gâtul diasporei. Numai că David a fost un ministru decorativ şi inutil din punct de vedere politic, nu a mobilizat nimic prin străinătate, nici măcar propriile cluburi liberale, aflate în stadiu embrionar de câţiva ani. Cu ancheta DNA izbucnită exact în momentul în care a ieşit din guvern, i s-a dat şi plata: a ieşit din viaţa politică definitiv. Nu faci ce spune jupânul, te tot duci...

Iată că avem un nou însărcinat cu mobilizarea diasporei: Bogdan-Dragoş-Aurelian-Marian Stanoevici, 56 de ani, absolvent de IATC, un real talent artistic - pe vremuri nu intra oricine la IATC, iar Bogdan a avut şi succes în cinematografia naţională înainte de 1989 - şi o voce importantă în grupul Song, unde era supranumit "Coco".

A stat 22 de ani în Franţa. Dar asta nu înseamnă că ştie ceva despre diaspora, spun criticii, el a stat în eprubeta protejată a mediului artistic (a jucat cu Depardieu!) şi nu ştie "adevărata viaţă" a românului din diaspora, cea începută cu trecerea ilegală a graniţei, cu plasa de-un leu în mână şi cu perspectiva cazării, în cel mai bun caz, într-un cimitir de maşini. Nu, Bogdan Stanoevici a trăit în mediul artistic de la Paris, după care în 2011 s-a întors acasă, defintiv, continuând să joace în filme şi participând la emisiuni mondene. Este posibil să nu ştie nici măcar românii din România cum trăiesc, dar asta e aproape obligatoriu într-un CV de politician român: cât mai departe de oameni!

În lipsa altor comunicări, încercăm să ne facem o idee din declaraţiile de până acum despre planurile noului ministru. La audierea în Comisia din Parlament, a vorbit de ideile sale legate de diaspora: "Cea mai mare dorinţă a românilor din afara graniţelor este accesul la limba românească, la şcoala românească", a spus Stanoevici, potrivit "Gândul". A mai spus că are în plan să se ocupe de copiii românilor plecaţi la muncă în Italia şi Spania, care când se întorc aici au probleme cu integrarea la şcoli, pentru că au început studiile la şcoli italiene sau spaniole. Stanoevici a mai spus că Biserica Ortodoxă Română "este liantul perfect pentru comunităţile de români".

La o emisiune la Kanal D, el a povestit cum Alain Delon l-a servit pe el cu şampanie. "Sunt mândru că Alain Delon m-a servit cu şampanie", a spus Stanoevici. Într-un alt interviu, în "Jurnalul Naţional", a vorbit de laudele primite de la Depardieu: "Am fost partenerul lui Gerard Depardieu (...) Mi-a spus: «Bogdan, tu eşti actor român, cu şcoală adevărată de teatru. Am o problemă. Nu-mi iese chestia asta. Ce să fac?». Să mă întrebe pe mine Depardieu ceva doar pentru că sunt român şi am făcut şcoala românească de teatru. (...) Mă simţeam onorat, eram şi mândru."

"Mândru că sunt român ortodox" este dogma în jurul căreia se va construi, foarte posibil, discursul noului ministru.

http://www.gazetaromaneasca.com/comentarii/7605-mandrie-i-inutilitate-la-ministerul-diasporei.html

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020