Vicepremierul ungar, la Tuşnad: ”Ungaria trebuie să îşi asume autonomia minorităţilor maghiare aşa cum Israelul îşi asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea”

Scris de GN. Posted in Sos Romania


Ungaria  nu a cerut niciodată ceva ce nu a existat deja în UE, deci autonomia este un drept uman fundamental şi nu un drept extrem, a declarat  vicepremierul ungar Semjen Zsolt, vineri, la Băile Tuşnad.
”Ceea ce am făcut noi cel mai important în faţa istoriei este acordarea cetăţeniei ungare tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc în lume, adică unificarea de drept comun a naţiunii. Peste 650.000 de maghiari au cerut până acum cetăţenia ungară, iar 600.000 au şi primit-o deja şi până la finele acestui ciclu parlamentar vom avea peste un million de noi cetăţeni ungari care vor fi depus jurământul.

Naţiunea maghiară este unică şi indivizibilă, aşa cum arată noua constituţie şi avem mii de forme de sprijinire şi 21 de miliarde de forinţi, o sumă fără precedent, acordată acestui scop. Un astfel de sprijin nu a mai existat până acum şi aceste fonduri vor creşte odată cu creşterea economică a Ungariei.  În Ungaria s-a născut un consens social-politic total, şi nu doar din partea partidelor politice, că maghiarilor li se cuvine autonomia", a afirmat vicepremierul ungur.

În continuare, acesta a susţinut că "Ungaria  nu a cerut niciodată ceva ce nu a existat deja în UE, deci autonomia este un drept uman fundamental şi nu un drept extrem, aşa cum se spune în politica internă românească". "Şi dacă acceptăm că există un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar altora, adică nouă, nu, ar însemna că noi, maghiarii suntem cetăţeni de rangul doi în Europa. Există deja în Europa precedente privind autonomia, iar Ungaria trebuie să-şi asume autonomia minorităţilor maghiare aşa cum Israelul îşi asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea.

În Voivodina se implementează acum autonomia teritorială şi toţi ceilalţi maghiari ar trebui să obţină autonomia teritorială şi culturală în bazinul carpatic. Fiecare parte a naţiunii trebuie să elaboreze un concept al autonomiei care i se potriveşte, maghiarii din Voivodina – autonomia pentru Voivodina, cei din Ucraina subcarpatică la fel, ardelenii la fel, autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc din Secuime şi autonomie culturală pentru Partium şi pentru comunităţile de maghiari în diasporă. Iar Ungaria îi va sprijini”, a susţinut  Semjen Zsolt.

Apoi, la ”sesiunea de întrebări şi răspunsuri”, adjunctul lui Orban Viktor la conducerea guvernului de la Budapesta a mai adăugat, referindu-se tot la autonomia teritorială a maghiarilor din România: ”Când va fi autonomie în Secuime, nu vă pot da o dată exactă, dar suntem pe drumul cel bun. Dacă catalanii au avut nevoie de o sută de ani, şi noi vom avea o fărâmă de timp pentru a o obţine. Această autonomie se va realiza dacă vom avea o masă critică în favoarea ei, dar deocamdată suntem la faza respingerii ei de către majoritatea românească.”

Toro T. Tibor, şeful PPMT: ”Vrem un sistem de stat federal în România!”

La rândul său, Toro T. Tibor, şeful Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formaţiunea extremistă înfiinţată de Tokes Laszlo, care a devenit acum europarlamentar ungar pe lista FIDESZ-ului lui Orban Viktor - şi-a reiterat opiniile în materie de autonomie teritorială a minorităţii maghiare.

Toro T. Tibor nu a ezitat să atace si de această dată UDMR-ul, ”care n-a avut nici un rezultat în ultimii 15 ani din punctul de vedere al autonomiei teritoriale, a făcut până acum doar un ceardaş electoral, după cum a spus chiar presa română”.

”De multe ori s-a dovedit, în ultimii 25 de ani, că trucurile politicii de partid ale UDMR-ului funcţionează doar când e vorba de interesele personale ale liderilor, dar nu funcţionează nicicum când e vorba de interesele majore ale comunităţii maghiare”, a concluzionat discipolul lui Tokes, adăugând  apoi ”ca să fie cât se poate de clar”: ”Ce dorim noi, PPMT-ul, de la autorităţile române în schimbul loialităţii noastre, ca cetăţeni care plătim impozite şi taxe în mod mult mai serios decât românii este federalizarea, un sistem de stat federal în România, care pentru români ar însemna cu adevărat intrarea în secolul XXI”.

http://www.directproprietar.ro/Vicepremierul-ungar--la-Tunad-Ungaria-trebuie-s-i-asume-autonomia-minoritilor-maghiare-aa-cum-Israelul-i-asum-responsabilitatea-pentru-soarta-evreilor-din-toat-lumea

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020