Szasz Lorand: Transcarpatia stă pe un butoi cu pulbere

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Pe lângă războiul cu rebelii proruşi din estul ţării, Ucraina se confruntă cu o situaţie tot mai tensionată în regiunea Transcarpatia, învecinată cu judeţul nostru. Făcând parcă jocurile Moscovei, extremiştii maghiari, deveniţi tot mai vocali, instigă populaţia să iasă în stradă pentru a obţine autonomia Transcarpatiei, scrie http://www.gazetanord-vest.ro, preluat de Romanian Global News.
Ultimul apel în acest sens a fost lansat de liderul organizaţiei de tineret a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Nandor Dupka. Însuşi premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut în luna mai autonomie pentru comunităţile maghiare din Ucraina, declanşând un adevărat scandal diplomatic.

Chiar şi Procuratura Transcarpatia susţine că în ultima vreme se înregistrează o activizare a agenţilor secreţi ruşi în zona transcarpatică a Ucrainei, locuită preponderent de ruteni (rusini) şi unguri, care încearcă să destabilizeze zona prin pretenţii autonomiste.

Extremiştii maghiari, tot mai vocali

Prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe site-ul Forumului Unităţii Civile din Ungaria, preşedintele organizaţiei de tineret a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Nandor Dupka, le-a cerut maghiarilor din Transcarpatia să iasă în stradă pentru a obţine autonomia regiunii. Dupka şi-a motivat demersul prin faptul că doreşte atenţia lumii asupra "dezastrului umanitar ce ameninţă Transcarpatia şi situaţiei ungurilor din Transcarpatia şi a altor naţionalităţi". De asemenea, Nandor Dupka mai cere modificarea Constituţiei Ucrainei, adoptate în 1991, după obţinerea independenţei, "descentralizarea puterii", alegerea unei noi conduceri a Ucrainei, sub supravegherea Consiliului de Securitate al ONU, dar şi trimiterea de forţe de menţinere a păcii. Dupka mai vrea garantarea drepturilor minorităţilor şi federalizarea ţării.

Pentru a agita spiritele, Dupka Nandor, împreună cu reprezentantul Asociaţiei Ungaria Ciuntită, Budahazi Gyorgy, au organizat o demonstraţie în faţa Parlamentului Ungariei, cu scopul declarat de a atrage atenţia opiniei publice asupra situaţiei din Transcarpatia.

Viktor Orban pune paie pe foc

Solicitările lui Nandor Dupka vin pe fondul unor solicitări asemănătoare din partea premierului Ungariei, Viktor Orban. "O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică dacă nu le acordă drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc acolo, inclusiv comunităţii maghiare. Acest lucru înseamnă cetăţenie dublă, drepturi şi autonomie", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat la sfârşitul lunii mai postului de televiziune publică M1. Declaraţiile lui Viktor Orban au provocat un scandal diplomatic între Budapesta, Kiev şi Varşovia.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia. Ele reprezintă o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria şi Slovacia.

Extremiştii maghiari, agenţi ai Rusiei?

În ultima vreme se înregistrează o activizare a agenţilor secreţi ruşi în zona transcarpatică a Ucrainei, locuită preponderent de ruteni (rusini) şi unguri, potrivit procurorului din regiunea Transcarpatia, Oleg Sydorchuk, se arată într-un material intitulat "Ungurii şi rutenii din Ucraina, noua masă de manevră a Moscovei", postat în urmă cu câteva zile pe site-ul Pagina de Rusia.ro.

Potrivit unui reportaj realizat de Grupul "InformSoprotivlenie", recent, în Transcarpatia au apărut o mulţime de oameni cu constituţie atletică, care vorbesc cu pronunţat accent rusesc şi locuiesc în vilele prietenilor ex-preşedintelui Viktor Ianukovici sau în spaţiile de cazare ale mănăstirilor. "De la începutul operaţiunii antitero din estul Ucrainei, au fost stopate mai multe tentative de a aduce arme în zona Transcarpatică. Câte din aceste transporturi au reuşit să ajungă la destinaţie, nu se ştie. Putem numai ghici", spune InformSoprotivlenie.

Experţii militari avertizează că, în ultimii ani, în regiunea transcarpatică s-a intensificat activitatea aşa-numiţilor reprezentanţi ai "Rutenilor Transcarpatici" şi ai "Maghiarilor Transcarpatici". Aceştia cer crearea autonomiei ruteano-ungare în regiunea Transcarpatia. "În caz de refuz ei ameninţă că vor utiliza forţa pentru a-şi atinge obiectivele (probabil vor fi activaţi agenţii care sunt acum în conservare)," – susţine InformSoprotivlenie.

Principalul lobby în favoarea autonomiei rutenilor în Europa este desfăşurat în prezent de partidul maghiar "Jobbik", care exprimă o poziţie anti-ucraineană activă şi primeşte sprijin financiar din Rusia.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=14830:szasz-lorand-transcarpatia-st-pe-un-butoi-cu-pulbere&catid=47:politic&Itemid=78

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024