entință DEFINITIVĂ a ÎCCJ: arborarea steagului secuiesc al județului Harghita este DISCRIMINATORIE la adresa românilor

Scris de Dan TANASA. Posted in Sos Romania


Președintele CJ Harghita i-a DISCRIMINAT pe toți românii din Harghita

Decizia ÎCCJ constată din nou faptul că CNCD și președintele Csaba Asztalos Ferenc sunt agenți de maghiarizare a românilor din județul Harghita.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins miercuri, 15 octombrie a.c., recursurile declarate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și de Consiliul Județean Harghita împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș care a constatat faptul că arborarea steagului secuiesc al județului Harghita este discriminatorie față de românii din județul Harghita.

Aceeași sentință a mai stabilit și faptul că președintele CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR), i-a discriminat pe românii din județul Harghita afirmând în data de 15.03.2010 faptul că steagul secuiesc al județului Harghita ”este al ținutului secuiesc”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis în data de 9 aprilie 2013 acțiunea formulată de Fundația Culturală ”Dr. Miron Cristea”, Asociația Radio Ardealul și Asociația Glasul Călimanilor împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de UDMR-istul Csaba Ferenc Asztalos, și Consiliului Județean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba, prin care cele trei asociații românești au solicitat constatarea discriminării românilor din județul Harghita prin adoptarea steagului secuiesc ca și steag al județului Harghita și arborarea acestuia pe clădirile publice din județul Harghita (detalii aici).

Inițial, la sesizarea subsemnatului (detalii aici) privind caracterul disciminatoriu la adresa românilor a adoptării steagului secuiesc ca și steag al județului Harghita, CNCD a decis că ”faptele exced prevederile O.G. nr. 137/2000”. Fundația Culturală ”Dr. Miron Cristea”, Asociația Radio Ardelul și Asociația Glasul Călimanilor au făcut cerere de intervenție în dosarul nr. 22/2010 și au acționat în judecată CNCD, instanța obligând CNCD să reanalizeze dosarul pe fond. Ulterior, CNCD a emis decizia nr. 4/11.01.2012 în care a constatat faptul că ”arborarea drapelului județului Harghita din data de 15.03.2010 nu reprezintă discriminare”.

Decizia Curții de Apel Târgu Mureș anulează în tot Hotărârea nr. 4/11.01.2012, pronunţată în dosar nr. 22/2010 și constată ca faptă discriminatorie arborarea drapelului judeţului Harghita la data de 15.03.2010. În plus constată ca faptă discriminatorie acţiunea Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita de a afirma la 15.03.2010 că “drapelul este al Ţinutului Secuiesc”.

Decizia nr. 204/2013 pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș în data de 9 aprilie a.c. în dosarul nr. 139/43/2012 precizează pe scurt (decizia instanței a fost publicată ieri pe internet): Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Consiliului Judeţean Harghita, invocată de această parte. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de Consiliul Judeţean Harghita. Admite acţiunea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu C.N.C.D. şi Consiliul Judeţean Harghita, şi în consecinţă: Dispune anularea în tot a Hotărârii C.N.C.D. nr. 4/11.01.2012, pronunţată în dosar nr. 22/2010. Constată ca faptă discriminatorie arborarea drapelului judeţului Harghita la data de 15.03.2010, în sensul dispoziţiilor art. 15 din OG nr. 137/2000. Constată ca faptă discriminatorie acţiunea Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita de a afirma la 15.03.2010 că “drapelul este al Ţinutului Secuiesc”, în sensul art. 15 din OG nr. 137/2000. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Decizia CNCD anulată definitiv aici.

Steagul secuiesc al județului Harghita anulat de instanță dar arborat pe instituții publice

Între timp, steagul județului Harghita a fost anulat definitiv și irevocabil de către Curtea de Apel Târgu Mureș (detalii aici). În ciuda acestei sentințe definitive, steagul secuiesc al județului Harghita este arborat în continuare pe clădiri publice, cu largul concurs al subprefectului Jean-Adrian Andrei (fost prefect al județului Harghita), al prefectului Petres Sandor și al deputatului PSD de Harghita, ministrul Apărării Mircea Dușa.

Borboly Csaba, un șovin care acționează pentru epurarea etnică a românilor din Harghita

ÎCCJ a anulat recursul CJ Harghita declarat împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș care a stabilit faptul că președintele CJ Harghita i-a discriminat pe toți românii din județul Harghita. Borboly nu este la primul caz în care se constată că discriminează români.

În luna februarie 2009 am sesizat CNCD in legatura cu faptul ca CJ Harghita, condus de și atunci de UDMR-istul Borboly Csaba, urma sa organizeze, in data de 12 februarie 2009, un concurs pentru ocuparea postului de Director in cadrul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Harghita, directie aflata in subordinea Consiliului Judetean Harghita, concurs la care CJ Harghita a solicitat participantilor obligativitatea cunoasterii limbii maghiare. În acest caz CNCD a emis Hotararea nr. 347/23.06.2009 prin care a constat existenta unui tratament diferentia, discriminatoriu, indreptat impotriva romanilor din judetul Harghita (detalii aici).

Prin Hotărârea C.N.C.D. nr. 197/2012, la sesizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, s-a stabilit faptul că Borboly a discriminat români prin condiţionarea ocupării unei funcţii de manager de spital din judeţul Harghita de cunoaşterea limbii maghiare. Borboly a fost sancţionat cu avertisment în acest caz (detalii aici).

http://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-a-iccj-arborarea-steagului-secuiesc-al-judetului-harghita-este-discriminatorie-la-adresa-romanilor-presedintele-cj-harghita-i-a-discriminat-pe-toti-romanii-din-harghita/

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024