Restricţii pentru maşinile cu număr românesc în noul Cod Rutier italian

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Camera Deputaţilor de la Roma a aprobat în 9 octombrie 2014 noul Codului Rutier, prezentat ca proiect de lege (C1512) încă din august 2013. Textul, aprobat cu 246 de voturi pro şi 9 contra trebuie acum să fie aprobat în Senat şi este de aşteptat ca noul Cod să intre în vigoare deja în primăvara lui 2015, scrie www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.
Noile norme se referă şi la maşinile înmatriculate în străinătate. Cei care sunt rezidenţi în Italia de peste un an şi au maşina înregistrată pe numele lor în străinătate trebuie să îşi înmatriculeze maşina în Italia, conform noului articol 132 bis.

Până acum se prevedea că maşinile înmatriculate în străinătate au voie să circule în Italia maxim un an, apoi trebuie reînmatriculate, însă pentru maşinile din UE nu era clar de când începe calcularea anului, având în vedere că nu mai există control la graniţe.

Această incertitudine s-a depăşit printr-o circulară ministerială (din 24 octombrie 2007) prin care se stabileşte că perioada de un an decurge de la data în care proprietarul vehiculului a obţinut prima rezidenţă în Italia.

Acum această normă este ocolită de românii din Italia care au maşini cu numere româneşti prin înmatricularea maşinii pe numele altcuiva din România (rude, amici, firme, etc).

Noile norme restrâng foarte mult această posibilitate. Astfel, cei rezidenţi în Italia care circulă cu maşini înmatriculate în alte state UE, trebuie să fie în măsură să dovedească cu documente legalitatea deţinerii maşinii, astfel încât acestea să nu permită eludarea dispoziţiilor administrative şi fiscale italiene.

Dacă nu se poate dovedi acest lucru, se prevăd amenzi până la 335 de euro şi ridicarea cărţii de circulaţie a vehiculului.

În cazul maşinilor înscrise pe firme sau în leasing, aflate la dispoziţia unei persoane fizice cu rezidenţa înscrisă la evidenţa populaţiei din Italia, pentru o perioadă de peste 30 de zile, circulante pe teritoriul italian, este prevăzută reînmatricularea cu numere italiene, în 60 de zile de la intrarea în disponibilitate.

Celor aflaţi în aceste situaţii, opriţi pentru un control de poliţie le vor fi puse sub sechestru vehiculele până la regularizarea procedurilor birocratice. Trebuie menţionat că detaliile vor trebui explicate de un regulament de aplicare a legii.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=16161:restricii-pentru-mainile-cu-numr-romanesc-in-noul-cod-rutier-italian-&catid=48:economic--social&Itemid=76

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020