Bucovinenii, obligaţi să lupte în războiul din Ucraina. Reacţia fermă a României

Scris de RL. Posted in Sos Romania


Ministrul de Externe a transmis aşteptarea părţii române ca "aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic", mai precizează sursa citată.
Ambasadorul Teofil Bauer a dat asigurări că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale în privinţa mobilizării parţiale "cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic", informează MAE.

Totodată, diplomatul a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării.

Reacţia ministrului de Externe vine la o zi după ce chestiunea arzătoare a mobilizării bucovinenilor din UCraina a fost discutată la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, de Rareş Bogdan şi invitaţii săi.

La 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicaţia Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regională, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare.

Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare decurge "dificil" în Bucovina.

"Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept", a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.

Din 20 ianuarie în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială.

Potrivit tocpress.info, care citează portalul de ştiri Cerniveţki Promin, protestatarii nu au de gând să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.

http://www.directproprietar.ro/Bucovinenii--obligai-s-lupte-n-rzboiul-din-Ucraina--Reacia-ferm-a-Romniei

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020