THE ROMANIANS ARE COMING, o nouă „ţigănie” a presei britanice sau un documentar „uman, care te mişcă, tragicomic”?

Scris de GN. Posted in Sos Romania


Producţia a stârnit reacţii diverse: în vreme ce The Guardian a scris că documentarul este "echilibrat", jurnaliştii de la The Telegraph l-au catalogat ca fiind mai degrabă "neconvingător". În acelaşi timp, comunitatea de români din Bristol a transmis, prin intermediul lui Răzvan Constantinescu, consulul României în oraşul britanic, că se simte "profund umilită". Documentarul continuă lunga discuţie legată de aşa-zisa „invazie” a românilor în Marea Britanie, după restricţiilor de pe piaţa muncii, în 1 ianuarie 2014, pentru cetăţenii români şi bulgari. În ianuarie 2013, guvernul britanic plănuia lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie.

În replică, Gândul, împreună cu GMP Advertising, a demarat la începutul anului 2013 campania WHY DON’T YOU COME OVER, oferindu-le britanicilor motive să vină în România. În urma ei, sute de români s-au oferit să îi găzduiască la ei acasă pe britanici şi să le ofere o mostră de ospitalitate românească. Printre ei şi Rodica Ciutureanu din Bârca, Dolj, care s-a arătat dispusă să promoveze România tradiţiilor

„Amuzant, echilibrat, presărat cu tragedie” sau, dimpotrivă, „neconvingător”. Aşa au catalogat The Guardian, respectiv The Telegraph, primul episod al documentarului „The Romanians Are Coming”/„Vin românii”, difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4.

Producţia ce prezintă poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie abordează problema imigraţiei dintr-un unghi diferit: „Asta pentru că The Romanians Are Coming este construit complet din perspectiva imigranţilor, iar abordarea neutră a acestei lungi dezbateri este mai degrabă revitalizantă”, a scris şi The Independent.

Personajul narator al primului episod al documentarului este un rom român pe nume Alex Fechete Petru. El descrie situaţie celor aproximativ 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, mai relatează sursa citată.

„Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă Fechete în faţa camerelor de luat vederi.

Spre exemplu, Alex (o persoană diferită faţă narator, n. red) este un român care s-a mutat din Canada în Marea Britanie. Vorbeşte perfect engleza, dar în Regatul Unit lucrează ca agent de salubritate. Noaptea doarme într-o parcare din apropierea staţiei Victoria.

Lucrurile stau şi mai rău pentru Sandu, arată documentarul. Tată a nouă copii, bărbatul a venit din Baia Mare în căutarea unui loc de muncă, însoţit de fiul său cel mare. „Ei vorbesc atât de prost engleza, încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă”, remarcă naratorul.

Ştefan pare să semene cel mai mult cu „sperietoarea” din coşmarurile UKIP, relatează aceeaşi sursă. Imediat ce primeşte banii din beneficiile sociale, îi trimite familie sale rămase în România. De provenienţa banilor respectivi nici el nu este sigur însă. „UE?”, se întreabă retoric. Pe măsură însă ce episodul dezvăluie mai multe detalii despre situaţia lui de acasă, despre operaţia eşuată care i-a lăsat fiica invalidă, „cu atât acesta pare un tată care face exact ce ar face orice alt tată în astfel de circumstanţe disperate”, mai scrie sursa citată.

The Guardian: „Documentarul The Romanians Are Coming te mişcă, este uman”

O remarcă făcută, de altfel, şi în ediţia online a publicaţiei The Guardian: „Oricare ar fi sentimentele tale (Nigel), nicio persoană care are o inimă nu poate rămâne indiferentă în faţa luptei pe care un tată o duce pentru a-şi ajuta fiica”, crede jurnalistul Sam Wollaston.

„Există foarte mult umor în The Romanians Are Coming, chiar dacă o mare parte este presărat cu un soi de tragedie (…) A fost o mişcare inteligentă, aceasta de a-l pune pe Alex să nareze. Nu doar pentru că oferă o perspectivă din interior, ci pentru pentru că asta permite un anume tip de jovialitate şi (auto)ironie care altfel ar fi imposibil de construit de o persoană din exterior”, mai remarcă jurnalistul.

„Nu doar că merită văzut şi este echilibrat (…), dar documentarul The Romanians Are Coming te mişcă, este uman, prezintă o perspectivă personală a unei poveşti politice. O poveste importantă, de altfel, mai ales în perspectiva alegerilor viitoare şi în partea aceasta de lume azi. Nu poţi cere mai mult de atât de la un documentar”, conchide Sam Wollaston.

Nu la fel crede însă şi Gerard O’Donovan, de la The Telegraph: „Documentarul de la Channel 4, The Romanians Are Coming, se dorea a fi provocator, dar în final a eşuat în a produce un argument convingător”, a scris el.

„Rezultatul a fost un film care, deşi plin de oameni interesanţi, nu poate fi luat în serios. A descris o imagine a imigranţilor români aproape opusă de ceea ce s-ar fi dorit şi a eşuat complet în a prezenta – chiar şi unui privitor înţelegător ca mine – orice dovadă pentru argumentul că imigranţii din ţări membre ale Uniunii Europene produc bani pentru Marea Britanie. Aş vrea să cred că următoarele două episoade ale documentarului vor fi mai convingătoare, dar mă îndoiesc serios de asta”, a adăugat jurnalistul în final.

Consulul României în Bristol: Comunitatea de români „se simte profund umilită”

Care a fost, pe de altă parte, reacţia românilor care au urmărit primul episod al documentarului? Comunitatea din Bristol a transmis, prin intermediul lui Răzvan Constantinescu, consulul României în oraşul britanic, că se simte „profund umilită”.

„Comunitatea românilor a fost ofensată şi se simte profund umilită. Suntem deranjaţi şi preocupaţi de această operă senzaţionalistă de jurnalism penibil”, a declarat el pentru Bristol Post. „Acest documentar tendenţios este o pată publică adusă reputaţiei oamenilor muncitori din comunitatea românilor”, a mai subliniat Răzvan Constantinescu.

Ambasadorul Ion Jinga, surprins şi dezamăgit de modul cum sunt prezentaţi românii în documentar

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, se declară "surprins şi extrem de dezamăgit" de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentaţi în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie.

"În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situaţia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv şi nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei României la Londra.

Ambasadorul Ion Jinga i-a trimis scrisoarea producătorului Katie Buchanan în , pe 13 februarie, cu patru zile înainte difuzarea primului episod al documentarului.

Jinga apreciază că imaginile şi fotografiile care promovează acest documentar reflectă "o percepţie distorsionată şi părtinitoare" asupra românilor din Regat şi nu prezintă realitatea socială a acestei comunităţi.

Diplomatul consideră că documentarul prezintă "doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească", fapt "incorect şi extrem de discriminatoriu".

Totodată, Jinga susţine că a primit mesaje de la românii din Marea Britanie care şi-au exprimat indignarea faţă de prezentarea făcută de Channel 4 într-o ţară "admirată în întreaga lume pentru modelul său de democraţie şi unde toţi cetăţenii indiferent de naţionalitate, rasă, sex sau religie sunt trataţi cu respect".

Potrivit Ambasadei, în răspunsul remis diplomatului român, producătorul serialului a arătat că acesta reflectă experienţa cetăţenilor români care, deşi provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfăşura activităţi lucrative.

Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. "În imensa lor majoritate, cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici", precizează misiunea diplomatică, exprimându-şi speranţa că următoarele episoade vor prezenta, "de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunităţi româneşti din Marea Britanie".

Documentarul „The Romanians Are Coming”, produs de Channel 4, continuă lunga discuţie legată de aşa-zisa „invazie” a românilor în Marea Britanie, provocată de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 1 ianuarie 2014, pentru cetăţenii români şi bulgari.

UKIP, partidul britanic condus de Nigel Farage, a fost sursa „predicţiei” conform căreia 29 de milioane de români şi bulgari urmau să vină să lucreze şi să ceară ajutoare sociale în Marea Britanie.

În acest context, în ianuarie 2013, The Guardian anunţa că Guvernul Britanic plănuia lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor. „Nu veniţi în Marea Britanie, plouă şi job-urile sunt puţine şi prost plătite”, ar fi unul dintre sloganurile la care se gândeau politicienii englezi.

La scurt timp însă, cotidianul britanic demara propria campanie anti-imigraţie, „Don’t Come to Britain”, încurajând cititorii să trimită mesaje sau să creeze afişe prin care să-i convingă pe români şi bulgari să rămână acasă. Rezultatul s-a dovedit a fi totuşi mai degrabă unul ironic la adresa Marii Britanii, nu a românilor.

WHY DON'T YOU COME OVER, răspunsul Gândul la campania britanică „NU VENIŢI ÎN ANGLIA”

Ca replică la iniţiativa britanică, gândul, împreună cu GMP Advertising, a demarat la începutul anului 2013 campania WHY DON’T YOU COME OVER, oferindu-le britanicilor motive să vină în România. Campania a pornit cu afişe prin care, într-o manieră amuzantă şi uşor ironică, se descriau avantajele pe care le prezintă România, în raport cu Marea Britanie.

Afişele s-au viralizat rapid pe reţelele sociale, iar campania a fost  preluată de nenumărate publicaţii şi site-uri din toată lumea, printre care Der Spiegel, El Pais, El Mundo, Le Figaro, Boston.com or Washington Post, Financial Times, The Economist and The Independent, Time Magazine, The Daily Mirror, Channel 4 şi BBC News.

http://www.directproprietar.ro/THE-ROMANIANS-ARE-COMING--o-nou-ignie-a-presei-britanice-sau-un-documentar-uman--care-te

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020