Prof. dr. Florian COPCEA: Românii din Serbia sacrificaţi pe altarul demagogiei şi înşelăciunii

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Mărturisim că, din anumite raţiuni, eram pe punctul de a pune capăt acuzaţiilor la adresa Ministrului Românilor, Angel Tîlvăr, convins fiind că lucrurile se vor aşeza pe o linie dreaptă şi că orice acţiune a Bucureştilor va fi reconsiderată şi că se vor revizui pe ultima sută de zile acele proiecte care în loc să protejeze/conserve identitatea etnicilor români abandonaţi în dreapta Dunării, intensifică/adânceşte procesul de asimilare a acestora.
Ideea era că dl. Tîlvăr va ţine cont de semnalele primite şi va lua decizi capitale la nivelul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).
Uitasem, pe moment, că ne aflăm încă în regatul lui Caragiale şi că putem exclama, parafrazându-l: total greşit, coane Iancule!De ce revenim asupra hotărârii?

Fiindcă miercuri 28 aprilie în Camera Deputaților cei aproape 350.000 de români din Timoc, Morava, Homolie, sudul Dunării şi Voivodina au fost trădaţi. 128 deputaţi ai Partidului Social Democrat, 82 deputaţi ai Partidului Naţional Liberal, 12 ai UDMR, 14 ai Partidului Conservator –Partidului Liberal Reformator și 12 ai minorităților, încălcând flagrant promisiunile făcute ori de câte ori s-au întâlnit cu alegătorii sau au rătăcit (a se citi şi: jucat teatru!) prin comunitatea românilor din regiunile istorice amintite, au respins propunerea legislativă privind completarea articolului 8 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991, republicată prin care acești români puteau obţine cetățenia română.

Poate că nu am fi fost aşa de trişti dacă printre cei care au trădat interesele românilor din Serbia, şi nu numai!, nu l-am fi descoperit şi pe dl. Angel Tîlvăr. Se cuvine să facem aici o paranteză, în acesta exprimându-ne indignarea în legătură cu exprimarea unuia dintre consilierii săi când i-au adus la cunoştinţă unele opinii contrare ,,strategiei DPRRP": lăsaţi domnule ministru, câinii latră, ursul merge!

Aşadar dl. Tîlvăr, în care ne-am pus mari speranţe că va pune la zid ,,mafia" din sectorul ce-l guvernează, şi-a dat arama pe faţă. S-a dovedit, astfel, că E.S. nu este decât o marionetă manipulată/programată să spună, în incursiunile ei în minorităţi, ceea ce vor să audă ... crucificaţii!

Dl Tîlvăr în loc să apere, chiar dacă preţul era, presupunem, darea lui afară, drepturile românilor din afara frontierelor, prin votul exprimat prin care românii din Serbia nu vor beneficia de cetăţenie română, i-a condamnat la uitare, poate definitiv.

Dacă am redeschide discuţia privind cea mai aberantă sesiune de finanţare a proiectelor depuse la DPRRP în 2015, nu i-am mai acorda circumstanţe atenuante, ci l-am numi (acum numai un:) ignorant! Asemeni altor politruci el nu a cunoscut, şi nici nu a manifestat interes să înţeleagă, sensibilul fenomen al românismului din Republica Serbia. S-a rezumat doar să facă declaraţi vagi, încurajatoare, că va face, va drege, poate chiar a premeditat opiniile exprimate, că în realitate nu a mişcat, până acum, nici un deget. Păcat!

Păcat şi de banii pe care DPRRP i-a alocat, mascat, pentru a susţine la alegerile din Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia două entităţi culturale (,,monitorizate" de consulul României de la Zajcear, Iulian Niţu), în speranţa că vor domina trăpăduşii lor cel mai important for al românilor, pentru a-şi face damblaua şi a pune mâna pe structurile acestuia şi a aşeza la conducerea lor analfabeţii, sau poate pentru a le dizolva.

Revenind, intenţiile domnilor Tihan Matasarevici şi Bojan Barbusici de a deveni mesagerii diavolului, la prima vedere, păreau pavate cu ...convingeri oneroase, numai că în spatele lor s-au aflat alte ,,proiecte".

Ei au promis câtorva sute de români, unii dintre ei – oneşti şi bine intenţionaţi, că în schimbul votului vor avea prioritate la primirea cetăţeniei române. S-au făcut liste, zeci de liste, unele persoane au primit, cum sugeram, şi bani pentru a ajunge la urne. Şi deodată, bumerangul deznădejdii, aruncat de trădătorişi mafioţi, se întoarce şi loveşte. Înţeleg că, precum Ulise, cei trei pomeniţi în ultima parte a acestor puncte de vedere, au câlcâi vulnerabil şi că pentru a se putea întoarce la condiţia lor primară numai în acel loc trebuie săgetaţi, de dl.Tâlvăr, sau, mă rog, de DNA.

În comunitatea românilor din Serbia este o confuzie totală, s-a adeverit ceea ce noi, de multe ori am spus: România nu-i mai vrea! Toate evidenţele conduc la această concluzie.

Firesc ar fi ca Ministrul Românilor din ,,diaspora învecinată" , Angel Tîlvăr, să ia taurul de coarne, dacă este în stare şi are coloană vertebrală, şi să dreagă busuiocul luând la mână proiectele deja aprobate pentru finanţare şi să constate în ce măsură luptă acestea împotriva generalizării limbii vlahe, împotriva migrării românilor spre comunitatea inventată, a vlahilor, a boicotării învăţământului în limba română.

Cum sunt cele de acum, cu doar 1% excepţii, proiectele domnului Tîlvăr pun în pericol fiinţa naţională a românilor din Timoc, Morava, Homolie, sudul Dunării şi Voivodina. Să sperăm că dl.Tîlvăr nu va intra în regimentul trădătorilor acestora.

Până acum dl. Tîlvăr, pe care îl asemuisem cu Sisif, în loc să împingă cu umărul bolovanul blestemat la deal, l-a prăvălit peste cei mai frumoşi, generoşi, fideli români din afara frontierei României. Oare, să nu mai fie de actualitate: dolce et decorum pro patria mori!?

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=17476:prof-dr-florian-copcea-romanii-din-serbia-sacrificai-pe-altarul-demagogiei-i-inelciunii&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020