Românii vor armată obligatorie, dar Armata abia mai respiră

Scris de Alex Policala. Posted in Sos Romania


În condițiile noului „Război Rece“ dintre Rusia și statele NATO, și pe fondul războiului civil din țara vecină (Ucraina) românii sunt tot mai înclinați să creadă că reintroducerea armatei obligatorii va pregăti țara și oamenii pentru un posibil conflict. Sondajul a fost efectuat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

Astfel, 58,4% din respondenţi consideră că România ar trebui să reintroducă stagiul militar obligatoriu, 31,1% cred că nu – 10,5% nu știu/nu răspund. Apetitul pentru serviciul militar obligatoriu scade semnificativ de la cei cu studii primare (64,4%), la cei cu studii medii (59,7%), până la persoanele cu studii superioare (48,1%).

Din punctul de vedere al regiunilor, remarcăm o disponibilitate mai mare de acord faţă de stagiul militar obligatoriu al locuitorilor din Moldova-Bucovina (75,6%) şi mai mică în restul regiunilor: Muntenia-Oltenia-Dobrogea (54,2%), Banat-Crişana-Maramureş (55,4%), Transilvania (53,2%). Se mai arată în sondajul publicat de ziarul Adevărul.

Motivațiile pentru această opțiune sunt extrem de complexe începând la o rapidă maturizare și responsabilizare a tânărului, până la ideea că toți bărbații ar trebui să știe să mânuiască o armă ori că statul să poată conta oricând pe o un eșantion larg de rezerviști pregătiți.

Statul nu mai poate și nu mai vrea

Realitatea este că economic, statul nu mai poate asigura acest efort financiar la standarde rezonabile. Și așa, abia mai putea în anii 90. În general, în istoria României, Armata a fost întotdeauna pe ultimele locuri în privința cheltuielilor pentru modernizare și dotare cu ehipamente adecvate. Doar în epoca comunistă, în special în timpul regimului Ceaușescu. Armata a cunoscut un reviriment din punct de vedere al dotărilor și logisticii.

Armata, o cenușăreasă

În anii post-revoluționari, Armata a devenit de subzistență, o cenușăreasă a bugetului. A suportat tăieri succesive de costuri, i s-au desființat unități, ofițerii, inginerii, maiștrii militari, trimiși forțat la pensionare. Pentru ca din 2007, brusc să devină „profesionistă“ cu o brumă de personal.

În acest moment, Armata mai are, potrivit datelor oficiale 80.000 de oameni, dintre care aproape 15.000 sunt civili (personal auxiliar, TESA etc). Nu au fost alocate niciodată fonduri suficiente pentru instrucţie şi aplicaţii care să optimizeze nivelul de profesionalism al militarilor.

Tehnica de luptă a fost înnoită sau modernizată doar pentru unitățile care au mai avut misiuni în Irak sau Afganistan.

În acest moment România se confruntă cu riscul de a nu-și mai putea asigura spațiul aerian, deoarece din cele 36 de aparate interceptoare MIG 21 Lancer, bârfele arată că mai sunt operaționale vreo 10. Forțele Aeriene așteaptă ca cu sufletul la gură să recepționeze anul viitor cele 12 aparate F-16 cumpărate la mâna a doua de la portughezi pentru suma de peste 600 de milioane de dolari.

Forțele Terestre nu au reușit să își modernizeze tehnica grea de luptă. Încă se mai bazează pe niște tancuri vechi de 60 de ani, (T55), iar principalul tanc românesc modernizat TR85 a fost conceput pe un șasiu de T55, deci o idee la fel de veche.

La Forțele Navale realitatea este mai tristă. Statul a cumpărat de la britanici două fregate vechi, fără armament, în 2003. Deși acestea sunt concepute pentru vânătoarea de submarine nu deţin niciun sistem de ripostă. Un submarin cumpărat în 1985 din clasa Kilo, (vânător de submarine nucleare) nu poate intra în submersiune, pentru că de 15 ani, niciun guvern nu a putut cumpăra niște acumulatori.

O forță de paradă pentru 1 Decembrie

Ideea de bază a guvernanților dar și a societății din ultimii 23 de ani a fost că nimeni nu ne mai amenință. Uniunea Sovietică s-a dezintegrat, am intrat în NATO. Concluzia: „La ce ne mai trebuie Armată?“. Industria de apărare este pe butuci. De un an de zile, conflictul din Ucraina și reafirmarea tendințelor expansioniste ale Rusiei, ne-am trezit din reverie ca stat de graniță NATO, dar cu o armată încropită, neantrenată, bună doar să plimbe nişte blindate frumos vopsite la parada de 1 Decembrie. Au început pregătiri furtunoase, aplicații de amploare alături de aliații NATO. Au fost și concluzii rușinoase: O divizie a reușit să-și pună tehnica de luptă în mișcare în decurs de peste cinci ore. De curând, în urma sosiririi a tot mai multe unități NATO, în special americane, prin rotație, se vehiculează o altă idee periculoasă: „Nu mai trebuie să investim în Armată. Ne apără aliații NATO“. De unde atât dispreț pentru o instituție esențială a statului?!

http://www.telegrama.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=41127:romanii-vor-armata-obligatorie%2C-dar-armata-abia-mai-respira&Itemid=134

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020