Moscova bagă bățul prin gardul relațiilor româno-ucrainiene! Este Ucraina gata să muște mâna întinsă de România?

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


O brigadă montană de asalt va fi formată în vestul Ucrainei, pentru a apăra Bucovina de posibile pretenții teritoriale ale României. Este o știre difuzată inițial de TASS și preluată în ultimele câteva zile de tot mai multe instituții de presă din România și Republica Moldova, fără ca această informație să fi fost confirmată de Guvernul ucrainean. Ministerul de Externe de la București a solicitat totuși Ambasadei României de la Kiev, dar și Consulatului General de la Cernăuți să verifice autenticitatea informațiilor vehiculate în spațiul mediatic, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.
Potrivit agenției de la Moscova, ministrul Apărării al Ucrainei ar fi luat decizia de forma o nouă brigadă montană, cu numărul 10.

„Locul de cartiruire al brigăzii va fi Kolomyia (Colomeea din regiunea Ivano-Frankivsk - n.r.). Avem sarcina de a vedea ce a rămas acolo din obiectivele militare, de a desfășura acțiuni de reconstrucție și reutilare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm pe bază de contract în jur de o mie de voluntari", a declarat șeful Departamentului de organizare-mobilizare din cadrul comandamentului operativ „Zapad", colonelul Viktor Kevljuk", susține TASS cu referință la o publicație locală.



„Obiectivul principal al brigăzii este apărarea în fața unor ipotetice pretenții teritoriale asupra Bucovinei din partea României", a declarat colonelul ucrainean. De asemenea, acesta mai spune că există încă un teritoriu unde ar putea fi nevoie de combatanți care „să știe să lupte foarte bine în munți — Crimeea".

Declarațiile sunt difuzate de stynenews.info, o publicație electronică quasi necunoscută din Ucraina, pe care o citează TASS. Încercarea noastră de a găsi o confirmare pe site-urile oficiale ale instituțiilor de stat sau pe cele ale agențiilor de știri și portalurilor informaționale credibile din Ucraina nu au avut niciun succes.

Totodată, Ministerul român de Externe a difuzat astăzi un comunicat, în care se arată:

„Pe data de 22 septembrie 2015, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. A fost transmisă dorinţa părţii române de a obţine, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informaţii complete şi verificate privind veridicitatea celor circulate în mass-media pe această temă. S-a exprimat speranţa fermă că statul ucrainean nu a întreprins o astfel de măsură, în condiţiile în care, prin atitudinea şi acţiunile sale România susţine necondiţionat independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimând în mod repetat aprecierea statului vecin pentru poziţiile constante şi ferme ale României. S-a convenit să se rămână în dialog, pentru clarificarea acestor informaţii".

În același context la Expoziția Internaționala Armament și Securitate-2015, Ucraina a semnat acorduri de cooperare cu companii din complexul militar-industrial al Poloniei și SUA. Noile proiecte ar trebui să consolideze apărarea țării și să ofere arme moderne armatei ucrainene, scrie „Korrespondent", citat de Paginaderusia.

În cadrul acordurilor semnate de concernul de stat ucrainean „Ukroboronprom" cu compania americană Textron Systems, cele două părți vor coopera în domeniul producției de vehicule blindate grele. În special, discuțiile s-au concentrat pe modernizarea profundă a masinilor „Humvee" pentru nevoile armatei ucrainene, spune.

În plus, la expoziție a fost semnat un memorandum de cooperare între întreprinderea de stat „Antonov" (parte din Ukroboronprom) și societatea poloneză WB Electronics. Acest acord prevede că Ucraina va folosi tehnologia companiei poloneze pentru a dezvolta un nou sistem de avioane tactice fără pilot, care vor fi puse în funcțiune pentru armata ucraineană.

„Noi proiecte ar trebui să consolideze capacitatea de apărare a Ucrainei cu arme moderne, în special, cele mai noi drone și blindate grele", – a subliniat serviciul de presă al „Ukroboronprom."

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=19082:moscova-bag-bul-prin-gardul-relaiilor-romano-ucrainiene-este-ucraina-gata-s-mute-mana-intins-de-romania&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024