UK Bookmakers

L-am găsit pe Voinea, portarul care a apărat cinci penalty-uri într-un meci de Cupă, în 1981! ”Eu l-am făcut mare pe Duckadam”

Scris de Mihai Toma, Octavian Cojocaru . Posted in Sport


Dacă ar fi existat imagini video, Gheorghe Voinea (63 de ani) ar fi trebuit să fie în Cartea Recordurilor, nu Helmuth Duckadam, portarul care a parat patru lovituri de departajare la Sevilla, în finala cu FC Barcelona de pe 7 mai 1986 (0-0, 2-0 după loviturile de departajare).
Libertatea a reconstituit povestea fabuloasă a meciului FC Olt – CS Târgoviște, din 16-imile Cupei României, partidă desfășurată la Pitești, pe teren neutru, fief ostil echipei ce se trăgea din locul în care se născuse Ceaușescu. Partida din Trivale s-a desfășurat pe 2 decembrie 1981.

Echipa a cărei eminență cenușie era Vasile ”Lică” Bărbulescu,  a fost eliminată la lovituri de departajare de CS Târgoviste (0-0 după 120 de minute, 7-8 la loviturile de departajare) de formația pregătită de Emeric Ienei, fără marele Nicolae Dobrin pe teren, bolnav, la acel meci (Dobrin a venit la meci și a fost aplaudat, Halagian, care adusese titlul în Trivale, în 1979, a fost huiduit).

La această partidă, FC Olt a irosit, practic, 7 lovituri de la 11 metri. Reușita lui Iamandi, din penalty (min. 25), din timpul regulamentar, a fost anulată de arbitrul Venus Ciocâlteu din cauză că atacantul se oprise în drumul spre minge. A fost o eroare, pentru că execuția ar fi trebuit repetată, iar ”centralul” din Craiova a decis repunerea balonului din 6 metri! Ca o paranteză, Venus, ”bolnav de uluială” conform cronicii lui Mircea M. Ionescu din Sportul, a fost coleg la Școala Medie Electrotehnică Craiova cu marele Amza Pellea!

 

FC Olt – CS Târgoviște 0-0, 7-8 la lovituri de departajare
0-1 Greaca
1-1 Iamandi
1-2 Alexandru
2-2 Șoarece
2-3 Voinea
ratează Onuțan, apără Voinea
ratează Ene
3-3 Rotaru marchează, după ce la prima execuție ratase; apărase Voinea!
3-4 Economu
4-4 Pițurcă
ratează Eftimie (bară)
ratează Petre Petre, apără Voinea; transformat, penalty-ul ar fi adus succesul Oltului
4-5 Enache
5-5 Ciocioană
5-6 Mărgelatu
6-6 Cățoi
6-7 Ciceu
7-7 M. Matei
7-8 Niculescu
Ionașcu ratează de trei ori, de fiecare dată penalty-ul repetându-se, din cauză că, așa zis, Voinea se mișca pe linia porții

cronica gazon

Pentru a-și ”răscumpăra” eroarea, craioveanul Ciocâlteu a făcut circ la loviturile de departajare. Onuțan a ratat, Rotaru a ratat, numai că arbitrul a decis repetarea, din cauză că portarul Voinea se mișca în poartă, și a înscris ulterior. Petre Petre a ratat și el, iar Ionașcu a irosit trei penalty-uri. Toate se repetaseră, vezi Doamne că goalkeeperul se mișcase înainte de șut!

Eroul acelui meci, la care CS Târgoviște s-a prezentat fără șase titulari (Dobrin, Aelenei, Pitaru, Dumitrescu, Sava, Gheorghe, Constantin), scria Sportul, a fost Gheorghe ”Gică” Voinea.

Conform cronicii meciului în presa vremii, FC Olt a trimis de două ori în bară (Iamandi 13, Pițurcă 43), iar Voinea a avut cel puțin 12 intervenții incredibile (Pițurcă 22, 82, Rotaru 26, 61, Iamandi 87, Onuțan 116, plus alte 6 parade salvatoare), plus 5 penalty-uri apărate!

14270402082014_Foto echipa 1980-1981

Voinea, tricoul verde, în lotul lui CS Târgoviște, varianta 1980-1981. Jos, marele Dobrin

Cine e Gheorghe Voinea

S-a născut la Bucureşti 26 septembrie 1952
Căsătorit, are un băiat de 42 de ani
A început fotbalul la vârsta de 14 ani, la Progresul, şi a continuat la Unirea Tricolor (liga III-a), unde l-a avut ca pe ”şlefuitor” pe antrenorul Ioan Merlan.
1972-1975 Dinamo Buc. – Dinamo Bacău liga I (satisfăcut stagiul militar)
1975-1979 CSM Suceava (liga I şi II), timp în care a terminat IEFS, devenind profesor de sport
1979-1983 CS Târgovişte (liga I), unde l-a avut colegi pe marele Dobrin
1983-1984 Petrolul Ploieşti (liga I)
1984-1986 Partizanul Bacău (liga II), de unde s-a şi retras din fotbal
A fost antrenat de Emeric Ienei, DN Nicuşor, Gheorghe Constantin, Ştefan Coidum, Gheorghe Ene.
A jucat în liga I: 192 de meciuri
A jucat în Liga II: 146 de meciuri
Naţionala de juniori a României – 6 meciuri
Naţionala României B – 2 meciuri cu Italia B, unde a fost coleg de cameră cu Helmuth Duckadam
A jucat cu Dobrin, Dumitrache, Dinu, Dembrovschi
A evoluat la echipele de old boys Romstar și Transylvania, din Dublin, până la 57 de ani
A plecat în Irlanda în 2001, primind rezidență în 2004

”Domne, nu vrea să par gură-mare, eu nu pun penalty-urile irosite de Iamandi ori Rotaru! Am apărat atunci cinci lovituri de departajare. Toate trimise pe poartă! Sub bară, la vinclu, dreapta, stânga, dreapta!”, spune cel poreclit ”Ursu” – avea 1.87 metri – pe vremea când juca. Glumește: ”Eu am prins o zi normală și am stricat cărțile tuturor! Ei au fost slabi!”. În plus, a și transformat un penalty: ”Eram între cei mai buni executanți. La Partizanul Bacău am înscris 28 de penalty-uri”.

”Toată lumea dorea să câștige Oltul la meciul ăla, cu arbitrul Ciocâlteu în frunte. Dar eu m-am opus, n-am mai vrut să mă fac încă o dată de râs”, rememorează Voinea, care a apărat șuturile lui Petre Petre, Onuțan și Ionașcu la puterea a treia. Pe toți i-a ghicit!

WP_20160423_19_51_05_Pro

Intermezzo: ”Pâi mai fusese una gogonată cu FC Olt… Aveam meci la ei, ne-am cazat la Slatina, la hotelul Jiul, nu în Scornicești, că acolo nu era nimic în care să poți locui. Am ajuns la teren, ăla vechi, ziceai că suntem pe lună. Era o toloacă, dacă ști ce-i aia. N-aveau vestiare, ci barăci… Nici apă nu era, ne spălam la o țâșnitoare. Meciul se juca la două zile după ce a ieșit Pițurcă din pușcărie. 0-0 la pauză, eram pe iarbă în fund, cu cine crezi că ne trezim în spate? Nicu Ceaușescu ne lua toate rudele-n…, că ei trebuie să câștige, că altfel facem toți pârnaie. Ne tremurau chiloții, ce mai! ”Ursule, vezi ce faci, să-i lași să-i dea gol”, ziceau colegii. Săracul Nicu Rainea, Dumnezeu să-l ierte, care era la centru, îi tot împingea, nimic-nimic. Până în min. 88, când le-o pune pe var. Bate Piți. Eu îi zic să dea în dreapta, că plec în stânga! Nu m-a aude, dar-ar naiba, și dă în mine. A doua oară, la fel. Cred că nu știa care-i dreapta, care-i stânga! Bă, ești nebun, strig la el. A treia oară am stat eu pe mijloc, nemișcat, stană, doar așa mi-e dat gol”.

7 GZ9K1649

Pițurcă, al doilea de la stânga, la o acțiune de lot național.

Voinea l-a iubit pe Aristică Ghiță, consideră că apărarea Târgoviștei – Gheorghe, Constantin, Silviu Dumitrescu, Pitaru – a fost cea mai de încredere, a fost fascinat de geniul lui Dobrin și era siderat de puterea șutului lui Lorin Avădanei, colegul de la CSM Suceava.

Voinea poveștește alt episod fabulos: ”Acum vreo șase ani, Duckadam a venit la noi, în Irlanda. A fost un turneu, am câștigat noi, cei de la Romstar. Eu încă jucam la old-boys. M-am dus să-l salut, iar el zice: ”Cine sunteți dumneavoastră?”.

jony

În Irlanda, alături de fostul coleg Helmuth Duckadam

Fostul portar povestește nervos: ”În 82, nea Imi Ienei a făcut o acțiune pentru lotul B. A luat doi portari, pe mine, care eram la Divizia A, și pe Duckadam, de la UTA, din B. Am fost chiar colegi de cameră! Bine, el era cam țărănuș, nici costum ca lumea nu avea pe el! Eu m-am ciupit seara dinainte de meciul care l-am avut a doua zi, cu Italia B. Ienei m-a mirosit și l-a băgat pe el. A apărat senzațional, l-a remarcat Steaua și aia a fost. Pot spune că eu l-am făcut mare pe Duckadam”.

 

Născut și crescut în Pantelimon, Voinea, aflat la pensie acum, spune că a plecat în Irlanda pentru o viață mai bună. În România mai are doar finii, în Bacău. De altfel, de Paști, a fost în Moldova. Gică Voinea are un băiat, 41 de ani: ”Nu trebuie să te oblige cineva să faci sport! El a ales handbalul, la 15 ani era portarul naționalei de juniori a României. Are 1.85 metri, m-a moștenit, însă a decis să se lase și a luat-o pe drumul lui”.

Încă un episod cu ”Ursu”: ”În 1983 m-am transferat la Petrolul. N-am apărat decât câteva etape. M-a dat afară antrenorul Petrică Dragomir, cică mă luasem de fi-sa”.

Regretele carierei celui care făcea jocurile în Liga I la începutul anilor 80: ”Poate aș fi putut ajunge mai sus, dar mi-a plăcut viața. Regrete? Unul singur. Am avut o ofertă din Libia. CSM Suceava era în turneu acolo, că refuzaseră toate celelate echipe din România, erau 50 de grade la umbră. Pe mine m-au chemat pe la televizor la ei acolo, am făcut jonglerii cu mingea, nu știu mai ce, mi-au dat și vreo 50$. La final, gata, că rezolvă tot și mă transferă! Totul era gata, șeful Federației, Anghelescu, îmi dăduse actele, numai că a picat din cauza secretarului de partid de la Suceava. Mi-a cerut ”dreptul” triplu față de cât era înțelegerea. Am zis: ”Lasă-i naiba de libieni, că am copil mic acasă. Erau și părinții la mijloc- au murit amândoi, Dumnezeu să-i ierte”.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020