Cosmin Butuza, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului: “Baia Mare va fi unul dintre cele mai performante Centre Sportive Naționale!”
Reporter:Ce ne puteți spune după primele șase luni de mandat?
Cosmin Butuza, secretar de stat - Ministerul Tineretului și Sportului: După o jumătate de an ca secretar în Ministerul Tineretului și Sportului pot spune că am ajuns să cunosc problemele cu care se confruntă sportul românesc, de la situația nu tocmai fericită a bazelor sportive și a centrelor sportive, la nemulțumirile sportivilor și ale federațiilor naționale. Vizitele în țară mi-au prezentat problemele cu care se confruntă sportivii, de la condițiile minime din sălile de sport la infrastructura uzată moral. Însă, cu toate aceste lipsuri, sportivii români ne reprezintă cu mândrie și se întorc cu medalii de la competițiile la care participă.
Am participat la peste 30 de competiții sportive desfășurate în România și este foarte important să investim în sport. Sportivii noștri sunt cei mai buni ambasadori ai țării, reprezentândându-ne cu mândrie la nivel internațional. Astfel, noi avem datoria morală să îi susținem și să le oferim tot sprijinul în pregătirea și dezvoltarea sportului. Totodată, aș aminti și componenta legislativă: am participat la peste zece comisii parlamentare, fiind prezent de opt ori în plenul Camerei Deputaților și de două ori în plenul Senatului, susținând modificările aduse la Legea Sportului.
Reporter:Care este stadiul implementării programului de guvernare la capitolul sport?
Cosmin Butuza: Ministerul Tineretului și Sportului a demarat dialogul cu celelalte organisme guvernamentale implicate pentru realizarea obiectivelor programului de guvernare. Dialogul cu Ministerul Educației Naționale pentru sportul școlar și universitar, cu Ministerul Sănătății pentru cabinetele de medicină sportive, dar și cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și creșterea numărului bazelor sportive.
Reporter: Care sunt proiectele implementate până la acest moment și care sunt planurile dumneavoastră pe termen scurt?
Cosmin Butuza: Portofoliul proiectelor demarate de MTS este destul de mare. Totuși, la capitolul sport aș menționa: O.U.G 38/2017 privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr 69/2000, prin care administrațiilor publice locale li se conferă cadrul legal pentru a finanța activități sportive în limita maximă a 5% din bugetul local, dar și posibilitatea de a întregistra contracte de activitate sportive sau contracte de muncă pentru sportivi. În acest moment sunt discuții privind o lege a sponsorizării, prin care reprezentanții mediului de afaceri să poată fi mai implicați în activitatea sportivă. Aș mai menționa și faptul că, de la 1 iulie 2017, s-au majorat salariile tuturor angajaților din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cu 20%. Perioada următoare presupune mai multe proiecte privind dezvoltarea sportului și a infrastructurii. Un exemplu este Săptămâna Europeană a Sportului, care se va desfășura în perioada 23 - 30 septembrie 2017 și va fi un proiect cofinanțat de Comisia Europeană și Ministerul Tineretului și Sportului, al cărui ambasador este domnul ministru Ministrul Dunca. În cadrul acestei săptămâni se vor desfășura activități, împreună cu Federația Română Sportul pentru Toţi, pentru a stimula activitatea fizică și sportul de masă.
Reporter: În presă a apărut informația că se dorește înfințarea unui Club Sportiv Național în Baia Mare. Ce implică acest proiect și cât de realizabil este?
Cosmin Butuza: Acest proiect este unul extrem de util și realizabil în proporție de sută la sută. Demersurile pentru înființarea unui Complex Sportiv Național (CSN) în Baia Mare au fost demarate. CSN-ul va susține dezvoltarea sportului de performanță prin asigurarea unor condiții specifice și specializate de pregătire a sportivilor și prin diversificarea ramurilor sportive care vor beneficia de aceste condiții utilizate de loturile naționale și olimpice. Totodată, va oferi posibilitatea de organizare a competițiilor naționale și internaționale, crescând notorietatea orașului și a județului pe plan național și internațional. Acest Complex Sportiv Național o să fie al băimărenilor și al maramureșenilor, al sportivilor locali cu scopul de a le crea, acasă, condițiile necesare unei bune pregătiri sportive, o condiție vitală pentru a obține performanță. Dorim, totodată, să îi facem ambasadori ai Maramureșului și ai Baii Mari peste tot în lume.
Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș și cei ai Primăriei Baia Mare susțin acest proiect și aș vrea, prin intermediul mass-media, să le mulțumesc public. Doresc să îi mulțumesc, în mod special, ministrului Marius Dunca, pentru sprijinul și încrederea pe care o acordă acestui proiect. Aș mai puncta aici și faptul că Sala Polivalentă ”Lascar Pană” și Baza de Atletism au fost trecute, printr-o hotărâre a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, tocmai pentru a putea concretiza acest proiect.
Reporter: Care sunt Bazele Sportive care vor forma acest Complex Național Sportiv?
Cosmin Butuza: CSN Baia Mare va fi unul dintre cele mai complexe și mai performante centre naționale care, pe lănga Sala Polivalentă” Lascar Pană” și Baza de Atletism va fi format și din Bazinele de înot, Terenul de Rugby și un Centru Medical de Refacere Sportivă, la care vom adăuga spațiile de masă și cazare. Dorim să oferim sportivilor toate condițiile necesare dezvoltării sportului de performanță. Vrem să ajungem pe lista competițiilor internaționale, promovând astfel sportul și promovând imaginea orașului Baia Mare și a județului Maramureș. Ca planuri de viitor, avem în vedere și deschiderea unei Baze de pregătire de Kaiac-Canoe, sport cu mare tradiție în Baia Mare, România intrând de anul acesta în lista țărilor care organizează competiții mondiale la această ramură sportiva, dovadă fiind Campionatul Mondial de Juniori și Tineret de Kaiac-Canoie de la Bascov.
Reporter: De ce ați ales să faceti la acest CNS în Baia Mare și nu în alt oraș?
Cosmin Butuza: Baia Mare este un oraș cu tradiție în sport atât la handbal, fiind recunoscut ca prima Capitală a handbalului românesc, cât si la rugby, volei, înot sau la alte ramuri sportive. În Baia Mare, dorința de a susține și de a dezvolta sportul de performanță este una foarte mare. Trebuie să ținem cont că, în partea de nord a țării nu există niciun CSN în acest moment, iar în Maramureș am găsit toată susținerea și deschidera necesară, atât din partea Consiliului Județean, câ și din partea Primăriei Baia Mare.
Reporter: CSN Baia Mare va fi singurul proiect de acest fel sau urmează și alte proiecte menite să dezvolte sportul?
Cosmin Butuza: Cu siguranță, CSN Baia Mare nu va fi singurul proiect menit să susțină și să dezvolte sportul românesc. Purtăm discuții cu MDRAPFE pentru încă două proiecte majore pentru Maramureș, dar, prefer să dicutăm despre aceste proiecte când se vor concretiza. Vă asigur de întregul meu sprijin pentru toate proiectele cu caracter sportiv și de toată implicarea necesară pentru a le duce la bun sfârșit.
Reporter:Ministerul Tineretului și Sportului își propune să investească în bazele sportive. Cum vedeți devoltarea sportului pe termen lung?
Cosmin Butuza: Trebuie să investim masiv în centrele de copii și juniori, pentru că ei sunt viitorul sportului românesc. Apoi, trebuie să le asigurăm condițiile necesare pentru obținerea performanței. Trebuie gândit un plan serios și coerent pentru sportul de masă, pentru a stimula bază de selecție și, implicit, pentru menținerea sănătății populației, în general. Suntem un popor sedentar, iar rapoartele Comisiei Europene trag semnale de alarmă privind necesitatea mișcarii și exercițiilor fizice regulate. Sunt convins că, având un management performant, sportul românesc se va dezvolta și o să se poată autosusține pe v i i t o r.