Români cu o singură colindă. Crăciun la românii/vlahii din Timoc

Scris de RP. Posted in Traditii


Colindreţi, colindreţi uşa deschideţi

ieşiţi să vedeţi,

Buna sara la ajun, şi mai bună la craciun

La ajun cu dovleace,la craciun cu jumarace

Caluşăii, mieluşăii, viţaluş, purceluş

Bani în pungă ,uoi în strungă

Berecet în coş

Câce ceape,atâcia iape

Câţi usturoi atâţa boi

Câţi purici pe cojoc

Atâţa copii pingă foc.

Aceasta sunt versurile colindatorilor care au colindat majoritatea satelor din Valea Timocului. Aceasta fiind singură colindă pastrată la români din Valea Timocului, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

În "colindreţ" s-a mers şi în satul Metovniţa, iar sarbatorirea Craciunului a fost organizată de Primaria satului în colaborare cu Asociaţia pentru cultura Românilor-Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum".

Dupa ce şapte grupe de copii şi tineri din sat a colindat aproape tot satul (colindatori au colindat şi au participat la slujbă în paraclisul Bisărici Ortodoxe Române din acest sat) s-a organizat o masă comună pentru mai mult de 200 de oameni. Au fost cântate cu mare dragoste cântece vechi româneşti, iar la cântecul „Mândra mea,cu crpa mură" toată sală s-a ridicat în picioare.

Acest eveniment a fost inregistrat de DIGI 24 din Craiova.

Dupa o seară obositoare,o parte din localnici şi colindatori au participat la slujba de Craciun în paraclisul din sat, oficiată de preoţii BOR, Antonie Isac şi Ovidiu Ursu. Dupa slujbă s-a împărţit cadourile de Craciun, copiilor din sat. La aceste evenimente au participat: Predrag Balaşevici preşedinte Partidului Neamului Românesc, Zavişa Jurj preşedinte Asociaţiei „Ariadnae Filum", Sania Vaţici preşedinta şi Snejana Lapadatovici, vicepreşedinta Asociaţiei femeilor ortodoxe „Sfânta Maxima".

Cadouri de Craciun pentru aproape o sută de copii din Bor şi satele din aceasta comună au fost pregatite și înparţite de Biserica Ortodoxă Română, Asociaţiile „Ariadnae Filum" , Asociaţia femeilor ortodoxe „Sfânta Maxima" şi Partidului Neamului Românesc.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=11818:romani-cu-o-singur-colind-crciun-la-romaniivlahii-din-timoc&catid=53:eveniment&Itemid=77

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021