UK Bookmakers

IDT (Islamist and Domestic Terrorism) dupa declansarea GWOT (Global War on Terror) pe teritoriul SUA

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Am intalnit salafisti-jihadisti radicalizati (indoctrinati si manipulati), care in ciuda faptului ca erau
fideli lui Allah, n-ar fi comis crime de sange si nici atentate teroriste (sub nicio forma). Din contra, ironia sortii face, din pacate, ca deviza Lumpenterorismului sa fie convergenta, matematic vobind, in sens tare (norma) catre cea a Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului a Natiunilor Unite:

Merita sa mori, pentru ceea ce te face sa traiesti !″

Acest material documentar aprofundat este rezultatul, in exclusivitate, a unor investigatii in care au fost implicati (direct sau indirect), pe de o parte, Salafisti-(d)jihadisti din Mediul Carceral (inculpati, in principiu, nu pentru acte de terorism, dar pentru infracrtiuni specifice marii criminalitati-crima organizata/crime de drept comun, un ″sponsor″ sine qua non al atacurilor teroriste islamiste), iar pe de alta parte, Mujahidini (combatanti/luptatori, francezi de confesiune musulmana) al Statului Islamic/Daesh (din Irak si Siria, indoctrinati, manipulati si pregatiti in taberele dupta din Afganista, Pakistan si Siria) angajati intr-un ″Razboi Sfant″, cu certitudine, pentru o cauza pierduta.

Concluzia anchetei (confruntata si omologata, acolo unde a fost cazul cu informatiile mediatizate/comunicate de catre mijloacele Mass-Media) conduce la ideea ca, pentru a putea trai in pace in cadrul unei noi ordini mondiale (pe cale de a se instaura), este nevoie ca propriile interese (politico-economice) ale marilor puteri care intervin in gestionarea acesteia sa nu fie mai presus de interesele socio-umane ale regiunilor aflate in conflict (in principiu din motive economico-religioase), in care acestea intervin pentru solutionarea crizelor (generatoare de pace si stabilitate politica) !

 

In aceasta sectiune al Lumpenterorismului (terorismul contemporan), pe teritoriul american, voi incerca sa sintetizez atacurile (atentatele) teroriste islamiste care au marcat SUA dupa declansarea GWOT (Global War On Terror), dar in conexiune cu acestea si pe cele ″domestice″ (domestic terrorism) care au avut loc, fie in baze militare, fie in unitati de invatamant sau lacasuri de cult (majoritatea dintre ele fiind inca in faza de ancheta/instrumentare, urmand a fi judecate), generand polemici de mare anvergura in Congres legate de necesitatea revizuirii celui de-al 2-lea amendament al Constitutiei SUA, care permite populatiei (si in special societatii civile), ″inarmarea″, adica achizitionarea si utilizarea armelor de foc in numele libertatii si a democratiei, pentru protectia acesteia.

 

 

Seria atacurilor teroriste islamiste dupa declansarea GWOT in 2001, contra intereselor statelor occidentale, continua cu cele de la 1 iunie 2009 cu o fuziada (schimb intens de focuri) dintre Abdulhakim Muhajid Muhammad (in varsta de 24 de ani, convertit la Islam) si autoritatile politienesti la Biroul de Recrutare din Little Rock (Capitala statului Arkansas) facand 1 mort si 11 raniti, iar pe 5 noiembrie 2009, o alta fuziada la Ford Hod (numita in onoarea Generalului John Bell Hood/1831-1879, baza militara americana in proximitatea Killen din statul Texas), perpetrata de catre Maiorul-Medic psihiatru americano-palestinian Nidal Malik Hasan (n.1970) al US Army (in care ar fi angajati cca 20.000 de musulmani) va face in numai 13 minute, 13 morti (dintre care 12 militar si un angajat civil) si 33 de raniti.

In jurul orei 13h35, Hasan inarmat cu doua pîstoale FN Five-seveN (pistol automat cu simpla sau dubla actiune, cu munitie de 5,7x28mm) intra in Soldier Readiness Processing Center (unde are loc o ceremonie de decernare a atestatelor pentru cei cca 400 de militari care urmea sa plece in misiuni in Afganistan si in Irak) si deschide focul asupra multimii. In cursul unei alte fuziade care are urmat dintre membri SWAT si Hasan, acesta este grav ranit, dar internat in urgenta la spitalul militar din Brooke, ramane in viata, insa paralizat/tetraplegic (de la piept pana la membrele inferioare), conform avocatului sau Colonel (r). John Galligan.

Conform uneui var Nadel si a unei tante Noël, se pare ca Nidal (supranumit Camel Jockey) suferea de ostracisme (procedura aplicata in Grecia Antica prin care cetatenii periculosi pentru democratia cetatii puteau fi exilati timp de un deceniu) dupa atentatele din 11 septembrie si ar fi avut o serie de dispute cu militarii american legat de rzboaiele din Afganistan si Irak.

Inculpat cu 45 de capete de acuzare (dintre care 13 asasinate si 32 de tentative de asasinat), Hasan este judecat de catre o Curte Martiala, iar pe 28 august 2013, el este condamnat la moarte. Adus la baza militara Fort Leavenworth din statul Kansas (unde sunt detinuti militarii condamnati la moarte), Hasan isi asteapta executia, care insa, necesita aprobarea Presedintelui. Ultima executie ordonata de catre autoritatile militare americane a avut loc in 1961.

Pe 23 octombrie 2014, americanul (de origine afro-americana) Zale H. Thompson (1982-ucis pe 23 octombrie 2014), convertit la Islam (simpatizant al Daesh/ISIS, Al Qaeda, Al Shabab) si autoradicalizat, cunoscut sub numele de mujahidin Zaim Farouq Abdul-Malik, ascuns in spatele unui autobuz, ataca (din proprie initiativa pe la spate) cu o secure (baltag, cca 18 inch) 4 politisti de la NYPD/New York Police Department (care pozau pe artera comerciala aglomerata Jamaica Avenue/Qartier Jamaica) in jurul orei 14h00, in proximitatea unei statii de Metrou din New York (in Queens, in proximitatea strazii 160), ranind unul dintre ei Kenneth Healey (25 de ani), la cap (in zona cervicala) iar altul, Joseph Meeker (24 de ani), la brat. O femeie (in varsta de 29 de ani) aflata in proximitate (ca spectatoare), inainte sa fie ucis Thompson de catre ceilalti politisti, este atinsa si ea de catre un glont ricosat al acestora (procandu-i o plaga impuscata in spate), dupa deschiderea focului (8 cartuse trase) asupra acestuia.

Pe pagina sa de Facebook (care contine include un pasaj din Coran în arabă implorandu-l pe Allah sa-l indrume pentru a găsi "calea cea dreaptă", inainte de atac, acesta a postat mesajul: “Helicopters, big military will be useless on their own soil,” “They will not be able to defeat our people if we use guerilla warfare. Attack their weak flanks,”

Conform Comisarului de Politie William J. Bratton, acesta nu figura in fisierele FBI pentru ca radicalizarea acestuia era recenta si pana la acest incident nu ar fi comis nicio infractiune (delict/crima, sanctionabila penal). Din contra, John Miller, responsabil cu contraterorismul din cadrul Departamentului de Poliție, in urma investigatiilor facute, a declarat ca individul viziona regulat imagini video pe site-urile organizatiilor teroriste mai sus mentionate, dar si pe alte site-uri islamist-extremiste si salafist-jihadiste. In urma atacului care ar fi durat doar 7 secunde, cei doi politisti Joseph Meeker si Kenneth Healey au fost internati in urgenta la Jamaica Hospital Medical Center, de unde primul a fost externat in ziua urmatoare, in timp ce colegul sau a ramas internat pentru ca starea sa fost considerata grava (externat pe 29 octombrie). William Bratton, care a perchezitionat apartamentul tatalui (divortat de mama) al atacatorului, (in care locuia si acesta), a recuperat o serie de informatii de PC-ul acestuia care aduc dovezi acablante in favoarea faptului ca Thompson era un islamist radicalizat si ca ar fi proiectat si alte atacuri teroriste de mai mare anvergura.

Conform politistului Robert K. Boyce care a dirijat ancheta, Thompson (cu convingeri anti-occidentale, anti-guvernamentale, anti-alb, etc.), ar fi frecventat CNR (College of New Rochelle/New York-Rosa Parks Campus), institutie privata catolica fondat in 1904 in regim de adult-education program, iar in perioada 2009-2010, Teachers College, Columbia University /New York (unde a abandonat cursurile) si ar fi intrat in ″deriva″ inca cu peste un deceniu in urma (cel puțin), dupa ce a fost concediat (nespecificat) din Marina (US Navy), dar foarte probabil din cauza consumului exagerat de droguri, unde ar fi fost afectat timp de 2 ani intr-o unitate de constructie din Port Hueneme (statul California).

Fara antecedente penale (grave), Thompson (care in 1998, la varsta de 16 ani ar fi suferit o agresiune grava) a fost totus arestat de 6 ori in Oxnard (statul California), in perioada 2002-2003 dintre care odata pentru fuga de la locul unui accident cu masina (fara consecinte grave) si in 2003 cand a pledat vinovat pentru violenta.

Frank Sha François (Queens chapter president of the New Black Panther Party), de origine franceza, care s-ar fi imprietenit cu Thompson pe Facebook, spunea ca acesta si-ar fi justificat actul ca o revolta contra brutalitatii politistilor de la NYPD, in cadrul interogatoriilor carora, sunt din ce in ce mai multe decese.

Acest eveniment are ca elemente centrale comune cu o serie de asemenea atacuri comise in Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie (a se vedea pentru detalii si articolul autoruluii: ″Allah(o)u Akbar. Partea V. Atacurile teroriste din Franta si Uniunea Europeana in ultimul deceniu ″: http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/47350-allah-o-u-akbar-partea-v-comentariul-autorului-atacurile-teroriste-din-franta-si-uniunea-europeana-in-ultimul-deceniu.html), dar si cele comise mai recent in Canada, unde pe 22 octombrie 2014, la Canada's National War Memorial in Ottawa, un militar, Cap. Nathan Cirillo este impuscat in timp ce asigura paza obiectivului de catre canadianul convertit la Islam si radicalizat Michael Zehaf-Bibeau (n.1982), dintr-o mama canadiana Susan Bibeau si un tata libanez, Bulgasem Zehaf (om de afaceri), ucis de catre Serg. Kevin Vickers. Acest atac are loc cu numai doua zile, dupa ce pe 22 octombrie, doi soldati ai Fortelor Armate Canadiene sunt striviti cu un vehicul, la Saint Jean sur Richelieu (la cca 40 km de Montreal/Quebec) la bordul caruia se afla Martin Couture-Rouleau, surnommé (Big Mart), convertit la Islam si radicalizat, iar unul dintre cei accidentati, Ajutantul Patrice Vincent (1961-2014) de la al 438-lea Escadrila de tactica de elicoptere (Wildcats), integrat recent in Royal Canadian Mounted Police, moare datorita ranilor grave provacte, incompatibile cu viata.

Nu peste mult timp, pe 3 mai 2015, are loc la Curtis Culwell Center din Garland (Garland Special Events Center) din statul Texas, un atac comis de catre doi teroristi Elton Simpson si Nadir Soofi (amandoi ucisi) contra unei expozitii de caricaturi ale Profetului Mahomet, primul revendicat de catre Daesh/ISIS pe teritoriul american.

Cei doi atacatori inarmati cu arme de razboi (3 pusti de asalt si 3 bpistoale cu cca 1.500 de gloante) au deschis focul in sala expozitiei din Garland Independent public School District, in jurul orei 19h00, cu putin timp inainte de inchiderea expozitiei “First Annual Muhammad Art Exhibit and Contest”, (organizata de catre Pamela Geller, Mideast Expert si Editor at Atlas Shrugs, respectiv, American Freedom Defense Initiative) la care erau prezenti (asistau) cca 150 de persoane dintre cele 200 invitate/prezente la inceput (printre care si Geert Wilders (n.1963, om politic olandez, fondator al Partidului pentru Libertate/Partij voor de Vrijheid-PVV, un partid nationalist si islamofob; a se vedea pentru detalii: http://inliniedreapta.net/discursul-lui-geert-wilders-de-la-casa-lorzilor), ranind (usor la picior) un agent de paza (Bruce Joiner/58 de ani, care lucra in cadrul institutiei Garland Independent School District de peste 8 ani si nu pe Gregory Stevens, care i-ar fi ucis pe cei doi !) fiind anihilati (lichidati) de catre 4 politisti de la SWAT (chemati in urgenta), conform purtatorului de cuvant al Politiei din Garland, Joe Harn.

La aceasta expozitie un premiu in valoare de 10.000$US a fost acordat lui Bosch Fawstin (american cartoonist de origine musulmana, critic al Islamului) pentru cele 6 desene ale sale (seclectionate din cele 350), cu textul asociat: "You can't draw me!"/"That's why I draw you." Inainte de atac, unul dintre teroristi a postat urmatorul mesaj pe Twitter: "May Allah accept us as mujahideen" (Fie ca Allah sa ne accepte in calitate de mujahidini)", cerand ca cei interesati sa urmareasca postarea lui Junaid Hussain, care dupa atac a postat: "Allahu Akbar!!!! 2 of our brothers just opened fire." (Allahu Akbar. Doi dintre fratii nostri tocmai au deschis focul)

Autoritățile politienesti de la Garland Police Department au fost îngrijorate de faptul că mașina suspecților ar putea conține un dispozitiv incendiar (bomba, explozibil, ceea ce ulterior s-a dovedit ca ar fi fost o alarma falsa), motiv pentru care acestea au evacuat o serie de institutii din zona si au alertat imediat FBI, Plano Police Department, respectiv, Dallas Fort Worth International Airport.

Cei doi atacatori americani (de religie islamica) Elton Simpson (1985–ucis pe 3 mai 2015) și Nadir Hamid Soofi (1981–ucis pe 3 mai 2015) locuiau intr-un apartament din Phoenix (statul Arizona). Primul era angajat al unui cabinet stomatologic, iar cel de-al doilea era administratorul unei societati mici de curatatorie de covoare (pe care il gestiona de acasa). Un al 3-lea om a fost identificat de catre autoritatile politienesti, dupa perchezitia din apartamentul celor doi terosisti mai sus mentionati, responsabil si el cu atacul comis de catre doi, fiind vorba de Decarus Lowell Thomas(n.1972, originar din Philadelphia/Pennsylvania, devenit Abdul Malik Abdul Kareem), tot american, cel care le-ar fi furnizat echipamentul de razboi (aremele si cartusele) utilizate in timpul atacului terorist.

Simpson era originar din statul Illinois și a crescut într-o suburbie a orasului Westmont, dar inca de la frageda varsta s-a mutat Phoenix (impreuna cu tatal sau Dunston Simpson), convertindu-se la religia islamica (cu convingere, fara sa fi prezentat un pericol pentru societatea civila) pe cand era elev la Washington High School si frecventa (incepand din 2005) Islamic Community Center of Phoenix (in paralel cu studiile sale de la Yavapai College in Prescott/Arizona), dar conform Presedintelui Moscheii Osama Shami, acesta n-ar mai fi venit la slujbe in ziua atacului. In 2007, el a fost anchetat de catre FBI pentru ca ar fi facuta publica intentia sa de a pleca in Somalia si de a se alatura jihadistilor din aceasta tara (Al-Shabbaab/organizatie armata salafist-jihadista, clasata terorista, fondata in 2006/cca 5.000 de membri, activa in Somalia si Kenya, avand ca obiectiv instaurarea unui stat islamic in Somalia si a Sariei in regiune). El a intrat din nou in vizorul FBI in 2014 datorita legaturilor sale cu Paul Raphael Hall (n.1976, originar din Phoenix/Arizona, convertit la Islam si devenit Hassan Abujihaad, oficial in 1997, fost angajat al US Navy/1998-2002, casatorit cu Takia Haji/2000-2005, tatal de familie/a doi copii). Se pare ca primele informatii legate de Islam aceasta le-ar fi obtinut in 2009, la libraria Maktabah Al Ansar in Sparkhill (Birmingham/Anglia) si ar fi frecventat acelasi Islamic Community Center of Phoenix, ca si Simpson. Acuzat de terorism in martie 2007, pe 4 aprilie el este eliberat din lipsa suficiente de probe dar pe 5 martie 2008 este condamnat de catre un Juriu din New Haven (statul Connecticut) la 10 ani de detentie criminala pentru dezvaluire de informatii militare, fiind incarcerat la United States Penitentiary Coleman (statul Florida).

In ceea ce il priveste pe Simpson, acesta a făcut si el obiectul unei anchete FBI în 2007, iar in 2010 a fost arestat cu putin timp inainte de plecarea lui in Somalia, insa Islamic Community Center of Phoenix ar fi varsat o cautine de 100.000$US pentru punerea lui in libertate. Cum U.S. District Court Judge, Mary H. Murguia nu a reusit sa gaseasca probe suficiente pentru a proba ca acesta intentiona sa se alatura grupului terorist Al-Shabbaab, pe 14 martie 2011 Simpson (gratie avocatului sau catre Kristina Sitton) este condamnat numai la 3 ani ″probation/probatiune″ (o modalitate de executare a unei pedepse in afara mediului carceral) cu respectarea unor conditii si norme impuse de catre JAP (Judecatorul responsabil cu amenajarea pedepselor) si la o amenda penala de 600$US. De asemenea, acesta a fost suspectat ca ar fi fost in contact si cu hckerul fugar american de origine britanica din Minnesota, Muhammed Abdullahi Hassan (fondator al unui grup de hackeri pro-ISIS "CyberCaliphate", cunoscut online ca "Miski" si responsabil cu cyber-atacul United States Central Command's Twitter account in ianuarie 2015), membru al ISIS, propagandist al extremismului musulman, via Twitter through "secure communication" si recrutor de mujahidini din SUA pentru organizatia Al-Shabaab (din Somalia). Cautat de catre FBI pentru ca ar furniza fonduri organizatiei teroriste, acesta a parasit SUA in 2009 si s-ar fi predat ulterior Guvernului Somalez (probabil pentru protectie ?!). Este foarte probabil ca Simpson sa fi fost incurajat de catre Hussain si Hassan in comiterea actului sau terorist, insa, acesta ar fi ales expozitia de la Curtis Culwell Centerdin proprie initiativa si tot el ar fi fost cel care a postat pe Twitter, inainte de atac: "May Allah accept us as mujahideen" ! In momentul arestarii acestuia, Simpson ar fi fost sub observatie pentru ca ceva mai devreme intentiona sa plece in Siria cu niste ″camarazi″ pentru a combate in cadrul Daesh (ISIS), care cu ocazia unor raiduri ale FBI au fost arestati la San Diego si Minneapolis.

Soofi, co-atacatorul de la Curtis Culwell Center era originar din Garland (statul Texas), din tata pakistanez (Azam Soofi) si mama americana (Sharon Soofi), cu domiciliul in Phoenix, administrator al unei firme de curatatorie de covoare si era colocatarul de apartament al lui Simpson. Acesta s-ar fi nascut la Dallas (la Presbyterian Hospital), dar ar fi trăit în Garland până la vârsta de trei ani, dupa care s-a mutat cu familia la Plano (Texas), iar mai tarziu in Alabama. Mama sa de confesiune catolica s-ar fi convertit la Islam la insistentele tatatului sau, de care s-ar fi despartit in 1990, iar dupa doi ani (in 1992) Nadir (impreuna cu fratele sau si tatal lor) s-ar fi intors in Pakistan, unde ar fi trait alaturi de mama sa vitrega si ar fi studiat la International School of Islamabad. In 1998, Nadir revine in SUA sa traiasca cu mama sa naturala in statul Utah vecin cu Arizona (unde ar fi urmat cursuri pre-medicale la University of Utah/Salt Lake City pana in 2003), pentru ca in 2000 sa se mute in Phoenix (Arizona), unde ar fi avut probleme de adaptare la cultura si civilizatia americana. Ulterior ar fi lucrat la Cleopatra Bistro Pizza pana la sfarsitul anului 2014 cand acesta a fost inchis. In acest timp Soofi a fost arestat și acuzat de mai mult de douăzeci de infracțiuni minore, cele mai multe dintre ele fiind legate de incalcarea legislatiei codului rutier. In iunie 2001 a fost inculpat pentru consum de alcool (fiind minor), in 2002 pentru alcool la volan, viteza excesiva, fara permis, etc. In 2003, a fost din nou arestat pentru detinere si comercializare (trafic) de substante accesorii pentru stupefiante (drug paraphernalia).

In sfarsit, cel de-al 3-lea om implicat in atac, Decarus Lowell Thomas, care i-ar fi ajutat pe cei doi, Simpson si Soofi in procurarea armamentului, acesta este originar din Philadelphia (statul Pennsylvania) si s-ar fi convertit la Islam in 2013, cand ar fi luat si numele de mujahidin Abdul Kareem. Ca si ceilalti doi atacatori, acesta ar fi frecventat, ocazional, Islamic Community Center of Phoenix (pe care i-ar fi cunoscut la Cleopatra Bistro Pizza, unde lucra Nadir), iar in perioada 2001-2004 ar fi fost arestat de 11 ori pentru delicate mai mult sau mai putin grave, insa in 1997 ar fi fost si condamnat de doua ori pentru conducere in stare de ebrietate si jaf armat, care pana la urma ar fi fost minimizat pentru ca acuzatul ar fi sustinut ca el n-ar fi indreptat arma in timpul jafului contra femeii (pe care o jefuiau), ci incerca doar sa-si potoleasca fratele. In timpul anchetei in urma atacului comis de catre Simpson si Soofi, acesta sustinea (dupa arestarea lui pe 11 iunie) ca cei doi nu i-au solicitat participarea la atac si el nici n-ar fi fost la curent cu acesta. El le-ar fi furnizat doar armele si echipamentul, contra cost! Din pacate pentru el, informatiile si documentele recuperate de catre FBI din calculatorul sau ar fi infirmat declaratiile acestuia (si ar fi pus in evidenta si faptul ca acesta impreuna cu Simpson si Soofi frecventa in ianuarie un poligon de tir), motiv pentru care a fost inculpat pentru conspiratie cu teroristi in legatura cu o organizatie terorista, declaratii false si furnizare de arme de foc cu scopul comiterii de crime de sange/asasinate. In ciuda faptului ca armele, acesta le-ar fi achizitionat de maniera legala. Programat initial pentru 4 august 2015, el a avut loc anul trecut, intre 6 octombrie-21 decembrie 2015. Pe 17 martie 2016, el a fost gasit vinovat pentru toate capetele de acuzare de catre un Juriu format din 4 barbati si 8 femei dupa 3 zile de deliberare in fata Federal District Court din Phoenix, avandu-l judecator pe Susan R. Bolton. Avocatul apararii Daniel D. Maynard a facut tot posibilul pentru a minimiza rolul clientului sau in atacul terrorist din 3 mai 2015, motiv pentru ca Bolton a programat anuntarea sentintei pe 27 iunie 2016.

In sfarsit, pe 16 iulie 2015 (ultima zi de ramadan/Bayram),in jurul orei 11h00, un tanar familist, necunoscut autoritatilor politienesti si judicare (fara cazier judiciar, o singura interpelare in aprilie la bordul unui vehicul sub influenta drogurilor si a bauturii, in urma unui control de rutina), Mohammod Youssuf Abdulazeez(n.1990 in Kuweit, de origine palestiniano-iordaniana, naturalizat american), fost angajat ca supraveghetor (Superior Essex) timp de 10 zile (20-30 mai 2013) intr-o centrala nucleara Perry Nuclear Generating Station in North Perry din statul Ohio (situata pe malul lacului Erié din regiunea urbana a Cleveland-ului in proximitatea frontierii americano-canadiene cu cca 720 de angajati care produce electricitate pentru cca 1 million de locuinte), apartinand grupului FirstEnergy din Ohio (de unde ar fi fost concediat pentru ca nu corespundea conditiilor impuse pentru activitatea depusa, conform directiei centralei), inarmat cu o pusca de asalt (AK-47 semiautomata) si un pistol de 9mm (handgun), ucide 5 Marins/puscasi marini (4 militari al US Marine Corps si 1 al US Navy) la US Navy Reserve Center aflata in regiunea urbana a orasului Chattanooga (statul Tennessee in sudul SUA), inainte de a fi ucis si el la randul sau de catre politistii veniti in regim de urgenta.

In masina acestuia Politia gaseste ulterior si un Saiga-12 shotgun (pusca semiautomata cu elice, tip Kalasnikov, utilizata de carte fortele de Politie din Rusia).

Conform purtatorului de cuvant al centralei nucleare, Stephanie Walton, tanarul Abdulazeez (absolvent a sectiei de Inginerie electrica/Electrical engineering a Universitatii Tennessee/2012 din Chattanooga dupa absolvirea a Red Bank High School tot in Tennessee), n-ar fi fost autorizat sa circule liber in interiorul centralei, neinsotit si nici n-ar fi intrat vreodata in zona securizata a acesteia.Cu alte cuvinte, accesul acestuia ″a fost limitat intr-o cladire administrativa, in timp ce acesta era format (pregatit) pentru procedurile care au loc in cadrul intreprinderii, neavand acces la informatiile sensibile ale centralei″!

Ancheta facuta de catre politistii de la FBI scot la iveala faptul ca tragatorul (aparent un ″lup solitar″ fara niciun fel de contact cu organizatiile salafist-jihadiste, dar posibil influentat de catre Daesh) ar fi facut un sejur de cca 6 luni in Iordania (si un alt sejur in Kuweit/31 mai-18 iunie 2010, unde s-a si nascut, conform Ministrului de Interne al Kuweit-ului), iar pe site-urile de socializare ar fi mentionat: ″Viata este scurta si amara″ si musulmanii ″n-ar trebui sa scape ocazia sa se supuna vointei lui Allah″! In ceea ce il priveste pe republicanul Michael McCaul, presedintele Comisiei de Securitate Interna a Camerei Reprezentantilor, remarca intr-un discurs al sau, ca tinta lui Abdulazeez era aceasi ca si cele ale Statului Islamic, chiar daca Agentul special FBI Ed Reinhold, afirma ca n-ar exista nicio proba materiala fiabila ca acesta s-ar fi inspirat de la vreo grupare extremist-islamista si este foarte probabil ca in cazul lui ar fi vorba doar de o autradicalizare (izolata), iar Primarul orasuluiChattanooga, Andy Berke, sustinea ca el nu ar avea nicio cunostinta de vreun conflict de tip crestino-musulman sau de vreo radicalizare in localitatea pe care o gestioneaza, iar iordanianul nu ar fi prezentat sub nicio forma niciun pericol pentru societate.

In cadrul atacurilor sale, Abdulazeez, al carui tata cu acelasi nume, lucra pentru municipalitate (purtand nu o vesta antiglont ci una pentru cartuse/munitie) s-ar fi indreptat intr-un Ford Mustang argintiu decapotabil, in primul rand catre Biroul de recrutare al Armatei Americane/Armed Forces Recruiting Center (pentru US Army, US Air Force, Tennessee National Guard) din Lee Highway/la 10h51 unde trage cca 30-45 de cartuse intr-un minut si raneste (usor, la un picior), in exterior, un puscas marin, Sgt. DeMonte Cheeley responsabil cu recrutarea militarilor (fiind prezenti in centru numai 7 persoane), iar ulterior, urmarit de catre politisti (cca 11km) catre Centrul de rezervisti/US Navy Reserve Center-Amnicola Highway/11h04, unde fortand bariera isi loveste masina, coboara si intra in cladire, tragand rafale timp de cca 3-5 minute, in care vor fi ucisi pe loc 4 militari (Gunnery Sergeant/GySgt. Thomas J. Sullivan-US Marines/41 de ani, de 2 ori combatant in Irak unde a fost si ranit-Springfield/Massachusetts; Sgt. Carson A. Holmquist-US Marines/25 de ani-Grantsburg/Visconsin; Staff Sergeant/SSgt. David A. Wyatt-US Marines/37 de ani-Russellville/Arkansas si Lance Corporal/LCpl. Squire K. Skip Wells-US Marines/21 de ani-Marietta/Georgia) dupa care raneste grav un puscas marin in exteriorul acesteia, langa piscina (Logistics specialist/LS. Cl.2. Randall Smith-US Navy/26 de ani, militar specializat in logistica Cl. 2, care moare doua zile mai tarziu, pe 18 iulie la spital-Paulding/Ohio), respectiv, un politist, Sgt. Dennis Pedigo, Jr., (la glezna). Originar dintr-o familie modesta (clasa medie), toti cei din jurul sau il apreciau, inclusiv, colegii sai de scoala si universitate, respectiv, profesorii, care il considerau ″simpatic, haios si gentil″ avand ″profilul tipic al tanarului american″, ″muncitor″, niciodata zgomotos, agitat sau nervos, care s-ar fi inteles cu toata lumea din jurul sau.

Investigatii ulterioare ar fi evidentiat insa o serie de amanunte necunoscute celor din anturajul lui Abdulazeez. Desi acesta ar fi fost in posesia unui pasaport iordanian de calatorie temporar (in general delivrat de catre autoritatile iordaniene, palestinienilor), el nu ar fi fost cetatean iordanian (conform autoritatilor de la Amman). Familia lui Abdulazeez (tata originar din Cisiordania iar mama din Iordania) imigreaza in SUA in 1996 si Mohammod Youssuf obtine cetatenia americana in 2003. In actul de divort al parintilor este marcat/mentionat ca amandoi s-ar fi nascut in statul Palestina si ar fi fost, intotdeauna, musulmani conservatori practicanti, profund atasati Islamului. Tatal, care lucra in cadrul unui serviciu de intretinere al municipalitatii, ar fi avut un trecut destul de tumultuos (in special, inainte de imigrarea in SUA), pe vremeaPrimei Intifade (″Razboiul Pietrelor″ o perioada de acte intense de violente palestiniene si represalii israeliene,/9 decembrie 1987-13 septembrie 1993/Acordul de la Oslo, semnat de catre Yitzhak Rabin, Prim-Ministrul Israelian, Yasser Arafat, Presedintele Executiv al OLP/Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, in Prezenta Presedintelui Administratiei Americane Bill Clinton), fiind in contact cu diferite organizatii islamiste extremiste (pentru cauza Palestiniana), motiv pentru care era trecut de catre srerviciile de informatii pe o lista de supraveghere, fara insa sa fi fost inculpat vreodata de infractiuni criminale sau acte de terorism asociate cu o eventuala radicalizare. Din contra, fiul sau, Mohammod Youssuf Abdulazeez, ar fi fost mult mai putin inofensiv, maipulabil si stabil din punct de vedere psihic decat parea la prima vedere. Conform documentelor in posesia carora ne aflam, acesta a ar fi frecventat un timp (cu regularitate) un poligon de tragere in care ar fi practicat tirul sportiv, in timp ce se confrunta cu probleme (destul de grave) lagate de consumul de alcool si de droguri, motiv pentru care ar fi acumulat si datoriii importante (cateva mii de dolari), parintii lui chiar vrand sa-l plaseze intr-un centru de dezintoxicare, la care ar fi renuntat (datorita costurilor mari reclamate de catre asigurarile sociale), insa ar fi urmat tratamente (intermitente) in perioada 2012-2013. In plus, s-ar parea ca tanarul ar fi suferit si de probleme psihice si psihologice serioase (tulburari psihice/depresie, bipolaritate). In ceea ce priveste deplasarile acestuia in exteriorul SUA, in perioada 2003-2014, Abdulazeez Jr. ar fi facut 5 calatorii in Iordania (de ordinul lunilor, fiecare), dintre care ultima, lunga de o jumatate de ani (in perioada aprilie-septembrie 2014), probabil, aranjata de catre parinti, pentru a-l indeparta de mediul neadecvat pe care il frecventa in Chattanooga. In sfarsit, acesta n-ar fi fost doar o singura data in Kuweit (in 2010), dar si in cursul anului 2008. Dupa revenira sa in SUA, incepe sa frecventeze cu regularitate Moscheea (si sa studieze profund Coranul), iar in conversatiile (discutiile) avute cu prietenii, Abdulazeez Jr., evidentiaza, din ce in ce mai mult, faptul ca Iordania, Qatar si Arabia Saudita ar fi trebuit (si ar trebui !) sa se implice mai mult (profund) in conflictul israelo-palestinian (dintre Israel si Fasia Gaza), prin subventionarea cu mijloace umane si materiale a organizatiei Hamas (o miscare islamista, nationalista, antisionista, antiamericana, antisemita, cu o bransa politica si alta armata, fondata in 1987 cu ocazia Primei Intifade, activa in Gaza, dirijata de catre Khaled Mechaal/n.1956) clasata terorista de catre majoritatea statelor membre ale Natiunilor Unite, fiind acuzata ca ar sprijini insurectia jihadista. Comentarii critice (agresive) ar fi facut si referitor la ineficacitatea organizatiilor teroriste: Al Qaeda si Daesh/ISIS. Se pare ca dupa concedierea lui de la Perry Nuclear Generating Station in North Perry, depresivitatea acestuia s-ar fi agravat si ar fi fost preocupat de sinucidere, ceea ce l-ar fi impins catre (auto)radicalizare, permitandu-i astfel ″sa moara cu folos″ si sa devina un martir al lui Allah prin intermediul jihadului.

Merita sa mentionam aici si faptul ca, cel putin la prima vedere, amplasamentele (unitatile/instalatiile) militare americane par a fi destul de vulnerabile. Atacul terorist din 16 iulie 2015 (descris mai sus), urmeaza altora : pe 7 ianuarie 2015, doua persoane sunt ucise (tragatorul si un locatar al Clinicii pentru fosti combatanti) la Baza Militara Fort Bilss din El Paso (statul Texas); pe 2 aprilie 2014, un soldat american (instabil din punct de vedere psihologic), tragand timp de 8 minute, 35 de rafale cu un pistol semiautomatic la Baza Militara Fort Hood (cea mai mare baza militara din lume/45.000 de militari si 9.000 de civili, statul Texas), ucide 3 persoane si raneste alte 16, dupa care se siuncide; pe 16 septembrie 2013, Aaron Alexis (in varsta de 34 de ani, cu tulburari comportamentale si psihiatrice, dar in posesia unei abilitari in materiede securitate), deschizand focul in birourile Marinei Americane la Washington, ucide 12 persoane si raneste alte 8, inainte sa fie ucis si el; pe 5 noiembrie 2009, Psihiatrul militar Nidal Hasan (un ″lup singuratic″ simpatizant al organizatiei Al Qaeda care afirma ca isi apara fratii sai musulmani), deschide focul tot la Baza Militara Fort Hood, ucigand 13 persoane si ranind alte 33. Condamnat pe 28 august 2013 la moarte de catre o Curte Martiala (fiind paralizat pe viata datorita unei rani la coloana vertebrala) acesta isi asteapta executia la Baza militara Fort Leavenworth din statul Kansas (vezi descrierea detaliata mai sus), iar pe 1 iunie 2009, un barbat in varsta de 24 de ani (convertit la Islam) Abdulhakim Muhajid Muhammad (opus angajamentului american in Orientul Mijlociu, care ar fi facut un sejur in Yemen) la Centrul de Recrutare din Little Rock (statul Arkansas, sudul SUA), ucide un militar si raneste alti 11, fiind condamnat la inchisoare pe viata. Din contra, conform unor informatii oficiale, s-ar parea ca serviciile de informatii si autoritatile politienesti americane ar fi totusi eficace pentru anulm trecut, acestea ar fi arestat 60 de posibili (potentiali) teroristi (in legatura cu Daesh) pregatiti sa comita acte de terorism in SUA si ar fi anihilat 50 de comploturi contra intereselor occidentale.

Un ultim atac terorist islamist de mare amploare (anvergura) pe teritoriul american, care trebuie mentionat, a fost cel din data de 2 decembrie 2015 la San Bernardino (cca 200.000 de loc, regiunea metropolitana Los Angeles, statul California) comis in jurul orei locale 11h00, de catre un cuplu de americani atasat (profund, prin legamant!) de Statul Islamic, care a deschis focul in sala de Conferinte in care serviciile sanitare ala Centrului (Complexului) Social Inland Regional Center (pentru persoane cu handicap fizic si mental; 1365 SouthWaterman Avenue/cca 670 de angajati) din Orasul San Bernardino (frecventata de catre persoane aflate intr-o mare precaritate: somaj, fara domiciliu, etc.) distribuiau o masa de Craciun, ucigand 14 persoane si ranind alte 23 (dintre care 6 in stare foarte grava). Este vorba de cuplul format din Syed Rizwan Farook (n.1987 in SUA/american, dintr-o familie de imigranti pakistanezi, un fost angajat/inspector al actiunilor sanitare timp de 5 ani a institutiei San Bernardino County Department of Public Health, care participa la distrubuirea meniului) si Tashfeen Malik (n.1988 in Pakistan, pakistaneza, cu numele de mujahidin/combatant Abu Bakr al Baghdadi). Cei doi care s-au cunoscut via Internet (si care s-au casatorit in Arabia Saudita, avand si un copil de 6 luni!), in tinute paramilitare, inarmati cu echipament militar de razboi (2 pusti de asalt AR Armalite 15/1 DPMS-Defense Procurement Manufacturing Services si 1 MP&P15-Smith & Wesson M&P15; doua pistoale semiautomate si explozibil), dupa masacru au incercat sa dispara la bordul unui SUV (Sport Utility Vehicle/4x4) negru (de culoare inchisa), fara placute de inmatriculare. Reperati insa de catre politistii californieni cei doi sunt ucis in cadrul unei fuziade (schimb intens de focuri de arma, cca 100 de cartuse, in care sunt implicati cca 20 de politisti) cu cca 4 ore mai tarziu cand vehiculul peraseste localitatea vecina, Redlands (pentru a reveni la San Bernardino). Din contra, numai pe 4 decembrie, in urma unei anchete minutioase (si coroborate cu declaratiile asasinilor), FBI recalifica atactul (de la Centrul Social) intr-un atentat terorist de natura confesionala, legat de Statul Islamic (Daesh/ISIS), fara ca acesta din urma sa-l fi comanditat (si revendicat), formalmente! In urma perchezitiei facute la domiciliul cuplului, conform sefului politiei locale, Jarrod Burguan, cca 5.000 de cartuse (pentru arme de asalt, cumparate de maniera legala) ar fi fost gasite dar si 12 bombe artizanale. In dimineata zilei atacului, cuplul a lasat copilul lor de 6 luni in costodia mamei lui Farook, motivand acest lucru ca el are RV (randez-vos) la medic. Victimele atacului terorist au fost transportate in regim de urgenta la LLUMC(Loma Linda University Medical Center/spital universitar adventist, fondat in 1905, cunoscut pe plan mondial pentru tehnicile sale de radioterapie eficace in distrugerea celulelor canceroase si pentru interventiile chirurgicale in cadrultransplantelor cardiace la copii si ARMC (Arrowhead Regional Medical Center-Colton, California within Southern California's Inland Empire/teaching hospital, privat, fondat in 1999). In sfarsit, in buletinul sau radiofonic cotidian (Al Bayan), pe 5 decembrie 2015, Daesh (ISIS/ISIL) a adus multumiri celor doi atacatori (teroristi) de la Social Inland Regional Center din San Bernandino, care conform agentiei de presa Aamaq (apropiata lui Daesh) ar fi fost „soldati” al Califatului, „partizani” al gruparii teroriste islamiste (salafist-jihadiste).

Mentionam aici faptul ca acest atac este cel mai ucigas (pana in prezent) din istoria Californiei dupa masacrul de la McDonald din San Ysidro/San Diego pe 18 iulie 1984 ocazie cu care James Huberty (in varsta de 41 de ani) echipat cu armament de razboi (1 pistol semiautomat 9mm Browning HP, 1 carabina UZ 9mm semiautomata si 1 Winchester 1200 pomp-action shotgun/12 gauge), in jurul orei locale 16h00, ucide 21 de persoane (si raneste alte 19) inainte sa fie anihilat (lichidat) de catre un lunetist de la SWAT (Special Weapons And Tactics/la origine Special Weapons Attack Tactics, unitate speciala de lupta a Politiei federale din SUA, capabila de interventii de mare risc/fondata in 1968) si cel mai ucigas din intreaga istorie a SUA, dupa masacrul de la Scoala primara Sandy Hook (Newtown, statul Connecticut), care debuteaza in jurul orei 09h00, pe 14 decembrie 2012, cand Adam Lanza (in varsta de 20 de ani, elev la Newtown High School, fara cazier judiciar, dupa ce isi ucide cu sange rece mama lui Nancy Lanza/54 de ani, un colectionara de arme de foc, echipat cu doua pistoale de 9mm si o carabina de calibrul 0.223/Remington), va deschide focul ucigand 27 de persoane (dintre care 20 de elevi, dar si Directorul scolii, Dawn Lafferty Hochsprung/47 de ani, respectiv, Mary Sherlach/56 de ani, Psihologul acesteia). Originar din Kingston/Rockingham (statul New Hampshire), unde s-au casatorit si parintii sai, in 2008 (dupa divortul acestora), Lanza taieste cu mama sa intr-o casa nu departe de scoala primara Sandy Hook (la cca 8 km), unde ajunge in vehiculul mamei sale (imbracat intr-o tinuta neagra cu o vesta de pescar, cu cagula/masca), avand in posesia lui cele patru arme mai sus mentionate apartinand acesteia, care a devenit in ultimul timp adepta prepper (neo-survivalism/miscare care se pregateste activ pentru supravietuirea in situatiile de urgenta: catastrofe naturale, epidemii generalizate la scara, etc., capabile sa contribuie la sfarsitul lumii), motiv pentru care a devenit o colectionara de arme. Investigatii ulterioare asupra personalitatii lui Adam Lanza ar fi pus in evidenta faptul ca acesta ar fi fost un copil ″profund perturbat″, suferind de SA (Sindromul lui Asperger/descoperit in 1944 – dupa numele pediatrului austriac Hans Asperger/1906-1980, facut cunoscut lumii in 1981 de catre psihiatrul britanic Lorna Wing/1928-2014 - o tulburare al spectrului autistic care se caracterizeaza prin dificultati semnificative in interactiunile sociale, particularitati in functionarea cerebrala si prin deficienta selectiva a empatiei, fara a fi neaparat vorba de intarziere in aparitia dezvoltarii vorbirii sau a intelectului, ale carei cauze exacte sunt necunoscute). Terapiile comportamentale se concentreaza asupra deficientelor specifice: slaba capacitate de comunicare, rutine obsesionale si repetate, agresivitate fizica, etc., iar la majoritatea copiilor situatia se amelioreaza la varsta adulta, dar dificultatile sociale si de comunicare vor persista. Desi, in plus, persoanele care sufera de SA (cca 31 de milioane in lume) sunt vulnerabile si la tulburari ale umorului, intr-un context juridic este destul de dificil de considerat acest sindrom ca un handicap care sa permita o iresponsabilitate penala in fata legii.

Atragem aici atentia asupra faptului ca acest masacru este al 3-lea in mediul scolar (ca numar de victime) in SUA, dupa cel de la Campus-ul Universitatii Virginia Tech/Virginia Polytechnic Institute and State University-VT (Blacksburg/statul Virginia, fondata in 1872) pe 16 aprilie 2007 in care au murit 32 de persoane si cel de la Bath Consolidated School Michigan(Bath Township, statul Midwest) pe 18 mai 1927 in care au fost ucise 46 de persoane (fiind unul dintre primele atentate-sinucigase pe teritoriul american).In primul caz, pe 16 aprilie 2007, atacul de la Virginia Tech, a debutat cu cca 30 de focuri de arma, in jurul orei 07h00 in West Ambler Johnston Hall, care gazduia 895 de studenti (dintre cca cei 9.000 al Campus-ului), unde 2 sunt ucisi de catre studentul in Limba si Literatura EnglezaCho Seung-hui (1984-16 aprilie 2007, nascut in Coreea de Sud, imigrat in SUA/Détroit, statul Michigan, impreuna cu parintii in 1992), inarmat cu un pistol Glock 19 (de calibrul 9mm, de fabricatie austriaca) si un pistol semiautomat Walther P22 (calibrul 22, de fabricatie germana), dupa care acesta se indreapta catre cladirea Norris Hall, consacrata stiintelor ingineresti, unde in timp de cateva ore (pana in jurul orei 12h15) ucide restul de 30 de persoane si raneste, alte 25 (conform Presedintelui Universitatii Charles W. Steger si responsabilul Politiei Universitatii Wendell Flinchum/dupa care, Politia ar fi fost alertata inca de la ora 07h15 dar datorita conditiilor meteo nefvorabile interventia acesteia s-ar fi derulat cu dificultate, respectiv, in timp nu tocmai util ).

Cu o saptamana in urma doua alerte la bomba au loc la VT, prima in Torgersen Hall, iar a doua vizand o cladiere a stiintelor ingineresti. Desi VT fixeaza un premiu de 5.000$US contra unor informatii legate de aceste evenimente, nici astazi nu se stie daca ele au avut sau nu vreo legatura cu masacrul comis de catre Cho Seung-hui, care dupa drama, se sinucide. Inainte de comiterea actului sau sinucigas (intre cele doua fuziade), acesta contacteaza canalul (american) de televiziune NBC News si expediaza acestuia 43 de fotografii (personale), cca 30 de imagini video (reprezentandu-l pe el in diferite ipostaze, totalizand cca 10 minute) si o scrisoare in care face referire la Eric si Dylan (din masacrul care a avut loc la Biblioteca de la Columbine High School/Littleton, statul Colorado in care pe 20 aprilie 1999/intre orele 11h00-12h00, Eric Harris si Dylan Klebold, inarmati cu cutite de vanatoare, 98 explozibile artizanale/bombe cu propan-15, peepe bomb-27, cocktail Molotov-7 si bombe cu CO2-49; un pistol de calibrul 9mm si doua pusti de calibrul 12/o Carabina Hi-Point9 959 mm, respectiv, un pistol semiautomat TEC-DC9 de fabricatie suedeza, vor ucide 12 studenti si un profesor si vor rani 24 de persoane dupa care cei doi se vor sinucide). Materialele au ca expeditor pe A. Ishmael in care se destainuie in felul urmator : ″M-ati obligat sa ma refugiez (intr-o parte a cladirii) si nu mi-ati acordat decat o singura sansa. Era decizia voastra. Acum veti manji mainile cu sange. Aveati sute de miliarde de posibilitati si mijloace pentru a evita astazi, asta. Dar voi ati decis sa ma ucideti (sa-mi varsati sangele) (…) Eu n-am sa fac asta. Puteam sa plec, puteam sa fug. Dar nu, nu am sa fug. Nu fac eu asa ceva. Pentru copii mei, pentru fratii mei si surorile mele pe care voi le regulati. (…) Din cauza voastra eu mor ca Iisus pentru a inspira generatiile viitoare (…), fara aparare″

Investigatiile ulterioare, ne-au permis cunoasterea unor detalii despre studentul-teroristCho Seung-hui. Suicidar inca din 2005, mai multe plangeri au fost depuse contra acestuia, motiv pentru care, in repetate randuri acesta ar fi fost internat (pentru perioade scurte) in spital psihiatric, iar din decembrie al aceluiasi an, un tribunal l-ar fi declarat ″bolnav mintal″ (datorita unor grave tulburari de personalitate), atragand atentia asupra faptului ca acesta ar (re)prezenta un adevarat pericol pentru societatea civila. Pe antebratul drept al acestuia era gravat cu rosu ″Ismael-Ax″ (probabil toporul lui Ismael/Ismael’s axe), ceea ce ar fi putut evoca comanda facuta lui Avraam sa-si sacrifice primul sau fiu, Ismael, in tradiția musulmana, folosind un cuțit sau un topor, în conformitate cu diferite versiuni. In ceea ce priveste inscriptia cu culoarea rosie pe antebrat, in cultura sud-coreeana (in care Cho Seung-hui a trait si a fost educat pana la varsta de 8 ani), revina la dorinta de sacrificare (martirizare) al celui in cauza.

In incheiere, mentionam ca printre cele 32 de victime ale lui Cho Seung-hui de la Virginia Tech, se afla si Liviu Librescu (1930 - 16 aprilie 2007), evreu laic, fiul avocatului Izidor Librescu (exclus din barou in 1941 si deportat impreuna cu familia sa in Transnistria/Moldova), profesor renumit de stiinte ingineresti (si matematici aplicate in stiinte ingineresti), originar din Romania/Ploiesti (supravietuitor al Holocaustului in lagarul de concentrare din Transnistria/Modova, transferat ulterior la Ghetoul din Focasani), cu studii universitare facute la Politehnica din Bucuresti (Facultate de Inginierie Aerospatiala-1952 si doctorat in mecanica fluidelor-1969). Cercetator intre 1953-1975 la Institutul de Mecanica Aplicata, respectiv, la Institutul de Mecanica fluidelor si de Constructie Aerospatiala a Academiei Romane, in 1978, el emigreaza in Israel, unde va preda mecanica si constructia aeronautica la Universitatea din Tel Aviv. In 1985 pleaca in SUA pentru un ″Sabbatical year″, dar ulterior, ramane in aceasta tara definitiv si devine profesor la Virginia Tech. In timpul atacului terorist comis de catre Cho Seung-hui pe 16 aprilie 2007, Librescu tinea un curs in sala n°201 la etajul 2 a Universitatii, blocandu-i usa tragatorului asasin pentru a proteja (salva) cei 22 de studenti aflati in clasa, fiind impuscat mortal prin intermediul acesteia. Alaturi de Liviu Librescu, vor cadea si alte cadre didactice vicrime ale lui Cho Seung-hui, printre care siJocelyne Couture-Nowak (1958 - 16 aprilie 2007), profesoara de Limba si Literatura franceza, de origine canadiana (franceza), unul dintre fondatorii in 1997 a Scolii canadiene francophone din Truro (Noua Scotie, Canada), care a militat la Virginia Tech pentru promovarea limbii franceze si a animat cluburile francophone, fiind angajata de aceasta institutie, impreuna cu sotul sau Jerzy Nowak (fost profesor la facultatea de Agricultura la Dalhousie Universit/Halifax, Canada) in 2001. In sfarsit, in urma unui acord semnat cu Statul Virginia, supravietuitorii si familiile victimelor masacrului au fost indemnizate cu o suma totala de 11 Mil$US (cca 8 Mil€), reprezentant compensatii si ajutor medical (intre 11.500-208.000$US/victima), in schimbul careia acestea au renuntat sa-l actioneze in justitie autoritatile acestuia, avand in vedere faptul ca exista marturii in dosar conform carora responsabilii universitatii ar fi asteptat peste doua ore pana cand ar fi dat alarma generala dupa deschiderea focului de catre Cho Seung-hui, contra caruia ar fi existat plangeri depuse inca din 2005 (fiind considerat un pericol public !), iar in decembrie, acesta ar fi fost calificat de catre un tribunal ″ bolnav mintal (cu grave probleme psihice)″.

In ceea ce priveste atacul sinucigas (printre primele de pe teritoriul american si cel mai ucigas intr-o institutie de educatie din intrega istorie a SUA) perpetrat in jurul orei 08h45, pe 18 mai 1927 la Bath Consolidated School (Bath Township/Clinton County, statul Michigan), acesta a fost comis de catre Andrew Kehoe (in varsta de 55 de ani, agricultor de profesie), membru al Comisiei (Administratiei) scolare (Consiliul scolar/Diviziuune scolara/District scolar), fara antecedente penale, fara sa sufere de tulburari psihice, avand ca motiv indatorirea lui excesiva, acesta protestand in favoarea anularii unui nou tip de impozit (local) care ar fi contribuit in continuare la prosperitatea scolii, dar care l-ar fi distrus din punct de vedere financiar (fiind sesizate bunurile acestuia). Asasinul ar fi ascuns in subsolurile cladirii unde avea acces (in timp/cca 6 luni, in diferite locuri, cateva sute de kg de dinamita/cca 200-220 kg), pentru ca pe 18 mai sa-si ucida sotia Nelly (tot cu explozibil, impreuna cu toate animalele de la ferma familiala), dupa care sa detoneze explozibilul (ucigand astfel 45 de persoane, dintre care 38 de copii cu varstele cuprinse intre 6-12 ani si ranind 58), iar ulterior sa se sinucida in propriul sau vehicul-capcana (camion), garat la cativa metri de scoala, umplut si acesta cu explozibil. Pe o pancarda aflata pe gardul care inconjura ferma lui Andrew Kehoe (inmormantat anonim in Cimitirul Saint Johns, in proximitatea Bath), era marcat : ″Nu ne nastem criminali, ci devenim (cu timpul) !″ Conform ideii acestuia care militata pentru scaderea impzitelor legate de finantarea unitatilor de invatamant (numit in 1926 in Consiliul de Administratie al scolii), Bath Consolidated School, ar fi reprezentat esecul politicii orasului, aflat, oarecum, intr-o stare de ruina.

Astazi, acest masacru este cel mai ucigas, din intreaga istorie a SUA, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 (cu cca 2.977 de victime, respectiv, 6.291 de raniti) si cea din fata cladirii guvernamentale federale Alfred P. Murrah din Oklahoma City (cca 600.000 loc/regiune urbana 1,3 milioane), comis in jurul orei 09h00 pe 19 aprilie 1995 de catre Timothy James McVeigh/1968-executat la Penitenciarul Terre Haute pe 11 iunie 2001 (un veteran al Armatei Americane, simpatizant al Militia Movement –apropiat anarhismului de dreapta si national anarhismului cu tendinte paramilitare), cu complicitatea lui Terry Lynn Nichols/n.1955, condamnat la inchisoare pe viata (care isi executa pedeapsa la Inchisoarea Federala de Maxima Siguranta ADX Florence/statul Colorado), facand 168 de morti (printre care 19 copii) si 680 de raniti intr-o explozie de mare anvergura (suflul caruia sparge ferestrele a 258 de imobile intr-o raza de 16 km) si distruge 324 de cladiri invecinate, respectiv, 86 de vehicule garate in proximitate, provocand in bugetul SUA o paguba de peste 650 Mil $US (peste 1.0 Md $US astazi in PPA-Paritate Putere de Cumparare). Camionul-capcana inchiriat continea cca 2.300 kg de explozibil (continand NH4NO3-nitrat de amoniu/fertilizant agricol si CH3NO2 -nitrometan/compus organic utilizat si ca, carburant de catre masinile de curse). Ca urmare, Guvernul American a adoptat o legislatie prin care toate cladirile guvernamentale sa beneficieze de o securitate maxima, ceea a permis anihilarea in timp util a peste 60 de atentate programate pe teritoriul american in deceniul care a urmat atentatului de la Oklahoma City.

Revenind acum la atacul terorist islamist din 2 decembrie 2015 la San Bernardino Social Inland Regional Center, comis de catre cuplul Farook si Malik, mentionam faptul ca un asemenea atac la o institutie publica) a mai avut loc si ceva mai devreme, pe 27 noiembrie 2015 in jurul orei 11h30, in Colorado Springs, la Planned Parenthood (Plannig Familial-Planificare Familiala/cca 700 in SUA, care furnizeza servicii ginecologice-examene preventive, metode contraceptive, sau intrerupere voluntara de sarcina)in care 3 persoane (printre care si un politist, Garrett Swasey/44 de ani care asigura securitatea centrului) sunt ucise, iar alte 9 (printre care si 5 politisti) au fost ranite si spitalizate in regim de urgenta. Din contra 24 de persoane luate ostatici ar fi fost eliberate si evacuate fara sa fi fost ranite. Tragatorul (inarmat cu o pusca de asalt) Robert Lewis Dear (un solitar american fanatic, in varsta de 57 de ani, cunoscut autoritatilor politienesti pentru delicte minore, printre care si pentru o plangere depusa de catre fosta sotie a acestuia, Pamela Ross, pentru violenta conjugala), anihilat si arestat de catre politisti (dupa cca 5 ore de fuziada cu fortele de ordine), iar ulterior incarcerat la Centrul de detentie din El Paso (Colorado), si-ar fi justificat actul sau (conform responsabilului Centrului, Vicki Cowart) prin faptul ca n-ar mai vrea sa vada ″copii in bucati″ , facand aluzie la avortul practicat in centrul mai sus amintit, respectiv, la faptul ca acesta ar furniza fetus laboratoarelor de cercetare specializate. De fapt, Camera Reprezentantilor dominata de catre republicani a incercat in repetate randuri sa reduca (sau sa suspende) fondurile Planned Parenthood din motive bugetare, motiv pentru care nu rareori sunt organizate manifestatii de catre opozantii radicali al avortului, incurajati, oarecum, de conjunctura si de contextul social-economic american. Conform documentelor din dosarul de instructie, Robert Dear ar fi fost conservator in politica cu convingeri religioase, care s-ar fi opus intotdeauna intrereuperii voluntare de sarcina (avortului), dar n-ar fi fost obsedat niciodata de aceasta problema. Dupa divortul sau de Pamela Ross in 2000, acesta ar fi devenit „bizar”, ducand o viata de marginal, locuind fie in caravane, fie in cabane izolate (atat in statul Carolina de Sud/Nord cat ulterior si in Colorado), fara curent si apa, izolat, „departe de lumea dezlantuita”, fiind reclamat de 7 ori, conform raportului de Politie pentru dispute cu vecinii, iar in 2002 a fost acuzat de voyeurism, dar, ulterior a fost disculpat!

In 2014 ar fi venit in vest, cumparand o bucata de pamant in oraselul Hartsel (la vest de Colorado Springs), pentru ca un an mai tarziu sa comita actul sau ucigas ireparabil. Pe 9 decembrie, in fata Judecatorului la Tribunalul Federal din Colorado, cand acesta mentiona capetele de acuzare contra lui Dear (care cu doua decenii in urma ar mai fi vandalizat in Planning Familial), acesta striga in gura mare: ”Voi nu stiti ceea ce am vazut in aceasta clinica? Atrocitati contra noului-nascut! Planned Parenthood ucide nou-nascutii!„ (...) „Eu sunt vinovat, nu este nevoie de niciun proces, eu sunt un razboinic, un aparator al noilor-nascuti”! Mentionam aici si faptul ca din informatiile pe care le detinem, Plannigul Familial american ar fi fost fondat de catre Margaret Higgins Sanger (1879-1966), militanta anarhista americana care lupta pentru contraceptie si libertatea de exprimare, fondatoare a ABCL(American Birth Control League/1921, care va deveni Planned Parenthood in 1942, finanta astazi de catre miliardarii Warrent Buffet si Bill Gates)., adepta a teoriei eugeniste (teorie sociala care susține îmbunatatirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție) fondata de catre Eugen Fischer (1874-1967, medic, genetician si antropolog german, fost profesor la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg si rector a Universitatii din Berlin, respectiv, Director al Institutului de Igiena Rasiala din 1927) promovata de catre Hitler. Francmasona Rose Croix (Rosicrucianism/societate filozofica secreta initiata de catre Christian Rosenkreutz/1378-1484) si simpatizanta (dupa unele surse) KKK (Ku Klux Klan),Sanger l-ar fi invitat pe Eugen Fischer (pe atunci consilier in materie rasiala a lui Adolf Hitler) la domiciliul sau in 1930 si ar fi sustinut, printre altele, si sterilizarea persoanelor cu handicap. In 1951, ea solicita lui Gregory Pincus (1903-1967, medic si biolog american) punerea la punct a pilulei contraceptive Envoid (combined oral contraceptive pill/hormoni estrogeni si progestogeni, cu o eficacitate de 99,5%, apauta pe piata in 1960), finantata de catre o prietena de a ei, Katharine McCormick (1875-1967), de profesie biolog, filantrop american si militant WSPU (Women's Social and Political Union, fondata in 1903 la Manchester/Marea Britanie de catre Emmeline Pankhurst/1858-1928, om politic britanic feminist). In sfarsit, in fiecare an, cca 46 de milioane de avorturi ar fi practicate in lume, ceea ce inseamna ca de la inceputul anilor 1970 pana in prezent, ar fi fost efectuate in lume, peste 2 miliarde de avorturi. Majoritatea nou-nascutilor este incinerata, o parte dintre ei ar fi utilizata in industria cosmetica, iar restul ar fi mentinuti in viata, artificial, si ar fi utilizati in diferite experiente, in institute si laboratoare de cercetari medicale.

In sfarsit, cu nici doua luni inainte de atacul terorist al fanaticului Robert Lewis Dear la la Planned Parenthood din Colorado Springs, pe 1 octombrie 2015, un tanar american, Christopher Sean Harper Mercer (n.1989-ucis pe 1 octombrie 2015), echipat cu un intreg arsenal de razboi (1 pistol Glock-9x19 mm de productie austriaca, 1 pistol Smith & Vesson 40S&W, o pusca de asalt semiautomata 5,56x45 mm, respectiv, 3 revolvere), deschide focul in jurul orei 10h30, din exterior, ucigand un profesor, iar ulterior, in interior, asupra unor studenti intr-un Campus Universitar aflat intr-o zona periurbana (retrasa, avand ca sursa de dezvoltare economica, exploatarea lemnului) din statul Oregon (UCC-Umpqua Community Collegedin Roseburg/cca 22.000 locuitori, la 300km sud de Portland/Nord-vest al SUA; cca 16.000 studenti inscrisi la „Cursuri de pregatire profesionala continua”, dintre care 3.300, la Curs de zi), ucigand 9 persoane (Lucero Alceraz/19 ani, Treven Taylor Anspach/20 de ani, Rebecka Ann Carnes/18 ani, Quinn Glen Cooper/18 ani, Kim Saltmarsh Dietz/59 de ani, Lucas Eibel/18 ani, Jason Dale Johnson/33 de ani, Sarena Dawn Moore/44 de ani, respectiv, Lawrence Levine/67de ani, Conferentiar universitar) si ranind alte 7 (dintre care 6 in stare foarte grava, conform sefului popmpierilor Ray Shoufler/Douglas County). Conform declaratiei Serifului local John Hanlin/Douglas County), primele focuri de arma ar fi fost trase in salile de cursuri Snyder Hall (Classroom 15, where English and writing classes are conducted).

Agresorul, ucis in Campus de catre fortele de ordine (politisti/anuntati in jurul orei 10h38) in cadul unei fuziade (schimb intens de focuri de arma), ar fi tras asupra studentilor (si profesorilor lor) de maniera metodica, trecand dintr-o sala in alta si inainte de a deschide focul, intreba de fiecare data religia celui asupra caruia urma sa traga. De fapt, acesta ar fi vizat cu precadere studentii crestini, avand in vedere ca ordona, ca acestia sa se ridice in picioare inainte de a-i ucide, spunand: „Bine, pentru ca sunteti crestini veti ajunge la Domnul in cateva secunde”. Victimele acestuia au fost transportate in regim de urgenta la Mercy Medical Center din Roseburg si in spitalele Eugene si Springfield. Un TF (Task Force/Forta Opertationala) regrupand FBI, US Marshals si Politia Roseburg, respectiv, Biroul Serifului a fost insarcinata cu ancheta. Parerile despre agresor sunt contradictorii: Mary Moore (infirmiera, in varsta de 57 de ani) este socata de eveniment pentru ca niciodata n-ar fi banuit asa ceva despre Chris Harper Mercer (care ar fi avut un cont pe Myspace si ar fi fost in contact cu Mahmoud Ali Ehsani, publicand fotografii cu teroristi islamisti/mujahidini-combatanti jihadisti strigand ″moarte evreilor ″). Din contra, Jeff Thompson (31 de ani) nu a fost deloc surprins pentru ca, evenimentul dramatic avand loc in „America profunda„ (in mediul rural), stia ca toata lumea poseda cel putin o arma de foc, iar agresorul n-ar fi contrazis acest lucru (cu ocazia unei discutii) si nici faptul ca la nevoie ar putea sa o foloseasca.

Nascut la Los Angeles, din parintii de origine britanica (Ian Mercer și Laurel Harper, care imigreaza in SUA, unde se si vor despartii nu peste mult timp dupa nasterea lui), Chris-Harper, impreuna cu mama sa (care va obtine custodia lui de comun acord) se vor muta in statul Oregon (in nord-vestul tarii despartit de California prin statul Nevada), unde ea a reusit sa obtina o slujba, iar timp de doi ani, pana cand se vor reveni in California (la Torrence), acesta isi intrerupe contactul cu tatal sau, Ian. Dupa terminarea liceului, acesta isi tenteaza sansa de a integra US Army la Fort Jackson (Columbia/statul Carolina de Sud, o veche baza militara americana fondata in 1917), insa, dupa 5 saptamani este reformat (exclus) sub pretextul ca n-ar fi indeplinit "minimum administrative standards" (cel putin oficial). Investigatiile ulterioare ar fi scos insa la iveala faptul ca Chris-Harper ar fi fost suicidar (ar fi comis cateva tentative de sinucidere, motivul real al excluderii sale!), ceea ce evident, autoritatile militare americane nu au confirmat. Din contra, el absolva cu succes in 2009, Switzer Learning Center din Torrence (o scoala pentru adolescenți cu dificultati de învățare, probleme emoționale, etc.), unde ulterior, intre 2010-2012 va studia la El Camino College (The El Camino Community College District/fondat in 1947, cca 22.500 de studenti), o scoala publica postliceala cu o durata de studii de doi ani), aflat in Alondra Park (regiunea urbana Los Angeles). In aceasta perioada Chris-Harper, ar fi avut o activitate importanta pe internet (cu un cont si pe BitTorrent), in care se prezenta ca „mixed race”, un simpatizant al teoriei supremationiste a rasei albe, antireligios , un "hate-filled", iar cu ptin timp inainte de atcul sau ar fi vizionat atacul sangeros (shooting) al lui Adam Lanza de la Sandy Hook Elementary School (vezi mai sus). In ciuda faptului ca, Ian tatal sau, era „socat” de cele intamplate, iar sora sa (vitrega) sustinea ca el „vroia ca toata lumea sa fie fericita”, contul sau pe Myspace contine o serie de fotografii cu oameni mascati ca de altfel si imagini care sunt in raport cu IRA (Armata Republicana Irlandeza/Irish Republican Army-nume purtat de la inceputul secolului XX de catre o serie de organizatii paramilitare irlandeze (Irish Republican Army/Old IRA, Official Irish Republican Army/Official IRA, Provisional Irish Republican Army/PIRA,Continuity Irish Republican Army/CIRA,Real Irish Republican Army/RIRA-True IRA-New Irish Republican Army/NIRA, etc.), clasate teroriste, contra prezentei britanice in Irlanda de Nord si pentru independenta acestuia de Marea Britanie, specializata in atentate teroriste cu bomba, atacuri, asasinate, finantat de hold-upuri/jafuri armate si de catre Diaspora irlandeza care ar fi facut, „oficial” in perioada ″oficiala″ de activitate 1.824 de victime, dar neoficial, intre 2.500-3.000, inclusiv, pana in zilele noastre). Iar pe un blog pe care este prezentat un material legat de uciderea jurnalistei Alison Parker si al cameramanului ei Adam Ward pe 26 august2015 la Roanoke (statul Virginia) in direct pe canalul de televiziune WDBJ (in timpul unui interviu acordat de catre Vicky Gardner, directoarea executiva al Camerei de Comert si Industrie locala-ranita sie grav), de catre Vester Lee Flanagan (fost jurnalist la WDBJ cu pseudonimul profesional Bryce Williams, concediat de catre Canal pentru comportament necorespunzator, care s-a sinucis dupa cca 5 ore de la eveniment in timp ce era urmarit de catre politisti), Chris-Harper comenta astfel: „ Am spune ca, cu cat facem mai multe victime, cu atat vom face lumea sa vorbeasca mai mult de noi”.Investigatiile ulterioare, probabil pentru a-l disculpa, au pus in evidenta faptul ca cineva din anturajul familial (probabil, mama sa, Laurel), ar fi sustinut (pe diferie site-uri de socializare) ca Chris-Harper ar fi suferit de grave probleme mentale dar si de Sindromul lui Asperger (o tulburare specifica autistului, care se caracterizeaza prin dificultati semnificative in interactiunile sociale, particularitati in functionarea cerebrala si prin deficienta selectiva a empatiei/vezi pentru detalii mai sus). Printre victimele sale a fost si Sarena Dawn Moore, care avea un handicap locomotor (fiind in scaun cu rotile), fata de care ucigasul nu ar fi manifestat nicio indulgenta.

In sfarsit, in 2013, Laurel si Chris-Harper se muta la Winchester (Douglas County/statul Oregon) la cca 6,5km de Roseburg, unde ea a primi o alta slujba, iar acesta din urma se inscrie la UCC (Umpqua Community College), la cursurile de productie teatrala si de scris (scenarii), locuind impreuna cu mama sa. Inainte de a comite atacul, la Universitate, Chris-Harper ar fi fost admis insa „de proba” datorita rezultatelor sale scolare slabe, urmand sa le amelioreze. In plus, ar fi avut si o datorie de 2.021$US catre serviciul administrativ a institutiei. In cursul celor doi ani pana la atac (conform depozitiei mamei sale) acesta ar fi dus o viata izolata (retrasa) si ar fi achizitionat 14 arme (dintre care 13 ar fi fost recuperate de catre politisti: 6 la locul faptei in Campus si 7 la dmiciliul sau, conform agentului ATF, Celinez Nunez responsabil cu ancheta), dar si o serie de reviste despre arme, in special, despre pistoalele Glock, pustile AR-15, etc. In plus, ar fi vizionat si o serie de atacuri comise in 2014, dintre care ar fi fost marcat cel mai mult (probabil din cauza frustrarii sale sexuale) de cel comis pe 23 mai 2014 la Isla Vista (Santa Barbara/statul California) de catre un ucigas motivat de ura contra femeilor, Elliot Oliver Robertson Rodger (n.1991, de origine britanica, imigrat in SUA cu parintii la varsta de 5 ani, dintr-o familie celebra: bunicul sau George Rodger/fotojurnalist britanic, celebru pentru cliseele sale realizate despre al Doilea Razboi Mondial si tatal sau Petre Rodger/assistant director al serialului de fictiune american Hunger Games, iar mama sa Chin Rodger/de origine chineza din Mamaezia, regizoare la o Casa de productie), inarmat (cu un cutit de vanatoare si un pistol Sig-Sauer P226) va face 6 victime (toti studenti la UCSB-Universitatea California din Santa Barbara/3 in propriul sau apartament: George Chen/19 ani, Cheng Yuan "James" Hong/20 de ani, Weihan "David" Wang/20 de ani)si alte 3 in fata unei asociati americane de studenti/camin studentesc: Katherine Breann Cooper/22 de ani, Christopher Ross Michaels-Martinez/20 de ani, Veronika Elizabeth Weiss/19 ani) si va rani 14 persoane, in anturajul sau din oras (pe unde se va plimba la bordul unui vehicul BMW328i), dupa care se sinucide. Inainte de atacurile sale, acesta posteaza online un manifest (cu motivatii „misogine”/in 137 de pagini!) „My twisted Word” in care isi relateaza viata (detaliat) si isi motiveaza gestul sau criminal (http://abclocal.go.com/three/kabc/kabc/My-Twisted-World.pdf), respectiv, un video „Retribution” (pe YouTube) in care spune ca se razbuna pe femei, pentru ca, intotdeauna, l-ar fi sfidat. In sfarsit, Christopher SeanHarper Mercer, ar fi fost vanat de catre doi detectivi (civili) care au ajuns la locul dramei la ora 10h44 (la foarte putin timp dupa apelul facut catre Politie). In fuziada (schimbul de focuri) cu agresorul, acesta ar fi fost ranit (cu 3 gloante?!), dupa care s-ar fi sinucis tragandu-si un gloante in cap.

In sfarsit, acest eveniment dramatic intervine la cca 3 luni si jumatate de la asasinarea a 9 persoane de culoare (3 barbati si 6 femei), pe 17 iunie 2015, in jurul orei locale 21h00, intr-una dintre cele mai vechi biserici a comunitatii afro-americane din Charleston (Calhoun Street, nr.110, nu departe de Marion Square/statul Carolina de Sud), Emanuel African Methodist Episcopal Church (fondata in 1816 de catre membri afro-americani a Bisericii Episcopale Metodiste si reconstruita in forma actuala in 1891), de catre un agresor/tragator alb, rasist (in varsta de 21 de ani) in urma deschiderii focului asupra celor prezenti in lacasul de cult. Conform sefului Politiei locale, Gregory Mullen, 8/9 ar fi fost ucise (printre care si Senatorul de Carolina de Sud, Clementa Pinckney/Pastor deasemenea a acestuia) in interiorul bisericii (care in fiecare seara propune sedinte de studiu despre tematici din Biblie), iar cea de-a 9-a, ranit grav (impreuna cu un altul), ar fi decedat in timpul evacuarii lui catre spital. Identificat pe inregistrarile video ale camerelor de supraveghere, tanarul agresor extremist, adept al suprematiei rasiale albe (Ku Klux Klan), Dylann Storm Roof (n.1994/Columbia, Calorina de Sud, unde abandoneaza studiile/liceul), cu drapelul regimurilor segregationaiste/Africa de Sud, ex-Rodesia, astazi Zimbabwe, arborat pe pagina sa de Facebook (care inainte sa deschida focul cu un pistol calibrul .45 s-ar fi infiltrat printre enoriasi din biserica si ar fi asistat timp de cca 1 ora la slujba), in ciuda unei mobilizari de anvergura din partea Politiei locale si Federale (FBI), conform sefului Politiei, Greg Mullen (si confirmat de catre Attorney General/Ministrul Justitiei Loretta Lynch), ar fi stopat (si arestat) a doua zi (18 iunie) in jurul orei locale 10h45 la Shelby/Cleveland (statul Carolina de Nord), la o distanta de cca 395 km de locul atacului, intr-un control (baraj) rutier, fiind inculpat pentru domestic terrorism si crima rasista, asasinarea a 9 persoane de culoare (Clementa Pinckney/41 de ani, Pastor si Senator de Carolina de Sud; Depayne Middleton/49 de ani, medic; Ethel Lance/70 de ani; Susie Jackson/87 de ani; Cynthia Hurd/54 de ani; Tywanza Sanders/26 de ani, absolventa a facultatii de gestiune a Allen University; Sharonda Coleman-Singleton/45 de ani, Pastor; Myra Thompson/59 de ani, Pastor; Daniel Simmons Sr./74 de ani, Pasteur, decedat ulterior in drum spre spital). Acesta ar fi afirmat (cand a deschis focul): „Trebuie sa o fac. Voi violati femeile noastre si preluati controlul asupra tarii noastre. (...) Sun aici sa ucid negrii. (...) Trebuie sa plecati.” Fugind de la locul atacului la bordul unui vehicul, agresorul rasist (cu domiciliul in Lexington, care cu cateva luni, in urma ar fi fost interpelat pentru violarea unei proprietati private) n-ar fi fost dificil de urmarit, pentru ca acesta nu ar fi luat nicio masura de precautie, nici sa-si schimbe tinuta sau placutele de inmatriculare a masinii sale in drum spre Carolina de Nord (US Route 74).

Dylann Storm Roof a comparut in fata Judecatorului J. C. Nicholson de doua ori, la ora 14h00 pe 23 octombrie 2015 si la ora 09h00 pe 5 februarie 2016, ocazie cu care a fost citit rechizitoriul Ministerului Public (Procurorul general/reprezentand acuzarea). Avocatul sau (apararea), in documentul prezentat Curtii pe 16 septembrie, mentiona ca inculpatul pledeaza „vinovat” in schimbul enei condamnari la inchisoare pe viata, fara posibilitatea elibararii condionate in ntimpul vietii, dupa ce pe 3 septembrie procurorul de stat Scarlett Wilson a mentionat in regizitoriul sau ca intentioneaza sa solicxite pentru Roof, sanctiunea penala maxima prevazuta de lege intr-un asemenea context (multiplu asasinat): pedeapsa capitala. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: „Pedeapsa Capitala: http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43788-pedeapsa-capitala.html).Selectionarea Juriului Popular pentru proces, care este programat pe 11 iulie 2016, va debuta pe 28 iunie 2016.

Aceasta fuziada este cea mai ucigasa pe teritoriul american dupa cea de la Templul budist Wat Promkunaram din Waddell (la vest de Phonix, statul Arizona) pe 10 august 1991, in care tot 9 persoane (6 calugari, 2 acoliti si o calugarita) sunt ucise (toti thailandezi/siamezi: Pairuch Kanthong/Calugar budist, Preotii budisti/bōzu in japoneza: Surichai Anuttaro, Boochuay Chaiyarach, Chalerm Chantapim, Siang Ginggaeo, Somsak Sopha; Clugarita in varsta de 71 de ani Foy Sripanpasert si nepotul sau Matthew Miller, Calugar in devenire in varsta de 16 ani si un angajat al Templului, Chirasak Chirapong). Cadavrele celor ucisi au fost asezate (distribuite) intr-un cerc, cu fata in jos. Asasinii reusesc sa fuga de la locul faptei, insa in urma unor investigatii facute de catre Politia locala si FBI, sunt identificate armele utilizate la comiterea masacrului, o pusca mitraliera semiatomata de calibrul 22 (0.22 Long Rifle/cu munitie 5,56x15 mm R cu percutie inelara aparuta in 1887 si utilizata cu precadere in tirul sportiv), cea mai raspandita in lume, respectiv, o pusca de vanatoare de calibrul 20 (Pump action rifle/Shotgun, model 1971, apauta pe piata americana in 1983) care va conduce ancheta (dupa un esec legat de arestarea a Tucson a patru indivizi/“Tucson Four″) catre doi minori, Jonathan Doody (in varsta de 17 ani) si prietenul acestuia Alessandro Garcia (in varsta de 16 ani), care s-ar fi deplasat la templul budist pentru a-l devaliza si a comite crime de sange (asasinatele), arestati, ulterior, la Phonix.

Cei doi sunt inculpati de 9 capete de acuzare, printre care, de asasinat cu premeditare si de jaf armat. Conform depozitiei lui Garcia contra lui Doody (thailandez de origine, fost coleg de liceu) pentru a-si diminua vina (si a-si salva propria-i viata), acesta din urma si-ar fi executat cele 5 victime ale sale cu un glont in cap, in timp ce el, Garcia, ar fi tras asupra celorlate 4 victime decedate si ele (nu neaparat cu intentia de a le ucide!) cu o rafala (de gloante) care, din pacate, le-a fost fatala, iar cei doi si-ar fi pregatit atacul din timp (inca din 18 iunie), luand toate masurile ca in urma lor sa nu lase niciun martor. Cei doi ar fi filmat atat jefuirea credinciosolor thailandezi cat si masacrul acestora. Avand in vedere faptul ca cei doi erau minori si neexistand alte probe materiale decat declaratiile contradictorii ale celor doi inculpati, condamnarea (definitiva) al celor doi a rdicat serioase probleme si s-a derulat cu dificultate. Inculpatii fiind minori (in momentul comiterii actelor lor criminale) scapa de pedeapsa capitala. Jonathan Doody este condamnat in 1994 de catre un Juriu Popular la 281 de inchisoare, iar Alessandro Garcia, in 1993, la 271 de ani de inchisoare, intr-o procedura judiciara de ″plea bargain″ (un principiu conform caruia o reducere a pedepsei poate fi solicitata de catre un procuror), in schimbul unei depozitii/marturii de culpabilitate/vinovatie a acuzatului), insa condamnarea lui Doody este anulata in 2008 (contestata de Ministerul Public) si ulterior (in urma contestatiei) in 2011, de catre Curtea Federala de Apel al celui de-al 9-lea District (dintre cele 13 existente), a SUA (United States Court of Appeals for the Ninth Circuit), confimata si de catre Curtea Suprema de Justitie a SUA (SCOTUS/Supreme Court of the United States-United States Supreme Court), sub motivul ca marturia acestuia ar fi fost obtinuta de catre autoritatile politienesti si judiciare de maniera ilegala (sub constrangere). Un al doilea proces, al lui Doody derulat in 2013, a fost declarat nul, conform avocatului pararii, Maria Schaffer, avand in vedere faptul ca desi la inceput, votul ar fi fost 5-6 jurati pentru vinovatia lui inculpatului, dupa 13 ore de deliberare, rezultatul votului ar fi fost 11-1, motiv pentru care Judecatorul Joseph Kreamer a anulat verdictul. Un al 3-lea proces a avut loc in ianuarie 2014, in care sanctiunea penala pronuntata contra lui Doody a fost confirmata.

In sfarsit, masacrul de tip rasial comis de catre Dylann Storm Roof laEmanuel African Methodist Episcopal Church di Charleston pe 17 iunie 2015, succede evenimentului nefericit de la Ferguson (statul Missouri/Midwest) din 9 august 2014, cand un tanar afro-american Michael Brown(in varsta de 18 ani, absolvent a Normandy High School si admis la Vatterott College/invatamant techic profesional,neinarmat si fara cazier judiciar, supranumit "Big Mike"/193cm inaltime si 132kg), in timpul unei altercatii pe strada, este ranit mortal cu 6 gloante (toate trase din fata, dintre care numai unul tras in crestetul capului ar fi fost fatal), intr-un context foarte controversat, de catre politistul Darren Wilson (in varsta de 28 de ani) de la FPD (Ferguson Police Department/54 de politisi si 18 civili, dirijat de catre Thomas Jackson) care ar fi actionat in legitima aparare (conform martorilor), ceea ce va da nastere incepand din 10 august la o revolta urbana de mare anvergura (si durata) in Ferguson (care va degenera), dupa decesul lui Brown la spital. Dupa 3 luni de ancheta (si audierea a 70 de martori), Procurorul de St. Luois, Kathy Alizadeh, anunta ca Marele Juriu (compus din 9 jurati de culoare si 3 albi) a decis ca politistul (suspendat din functie) sa nu fie inculpat pentru crima, motiv pentru care luna octombrie (10-13) va fi marcata de catre o serie de manifestatii la St. Louis a populatiei de culoare (Ferguson October) contra rasismului in SUA (dar si la New York si San Francisco), ocazie cu care sediul Politiei din Ferguson va fi incendiat si vor avea loc si cateva zeci de interpelari al celor implicati in revoltele urbane declansate de catre manifestanti. Pe 4 septembrie 2014, Eric Holder (n. 1951, afro-american, Attorney General/Procuror general al SUA intre 2009-2015) a anuntat deschiderea unei noi anchete in dosarul Michael Brown.

Evenimentul este asociat cu cel care a avut loc pe 26 februarie 2012 la Stanford (statul Florida) cand un alt afro-american Trayvon Martin (n.1995, un minor in varsta de 17 ani, fara cazier judiciar, elev exmatriculat recent/ultima oara, din Liceul Dr. Michael M. Krop/Miami, pentru ca la un control ar fi fost gasit asupra lui o pipa de cannabis/cu cannabis, iar alte doua ori, mai devreme, pentru intarzieri repetate de la scoala si graffiti de tip „WTF/What The Fuck” pe poarta de intrare a scolii, etc.), este ucis, in circumstante neelucidate, de catre agentul de securitate/paza voluntar George Zimmerman (n.1983, un latino-american, in varsta de 28 de ani, student a unei universitati locale pentru obtinerea unei diplome asociate in justitie penala), coordonatorul unei patrule de supraveghere zonala (in jurul unei coproprietati multietnice The Retreat at Twin Lakes) unde locuia victima, care afirma dupa arestarea lui ca s-ar fi aflat, tot in legitima aparare. In urma mediatizarii acestui eveniment de catre mass-media, sup presiunea insistentei comunitatii de culoare, pe 11 aprilie 2012, Zimmerman este arestat, iar pe 12 aprilie va compare pentru prima data in fata Justitiei, fiind acuzat de rasism si omor din culpa. Pe 23 aprilie, in fata Tribunalului Stanford, acesta pledeaza nevinovat, iar pe 8 mai este eliberat pe cautiune (sub control judiciar) de catre Judecatorul Kenneth Lester contra sumei de 150.000$US (cca 115.000€), cu restrictiile de a nu purta arma, sa nu-si paraseasca domiciliul intre orele 19h00-06h00, sa predea pasaportul autoritatilor si sa poarta o bratara electronica. Procesul sau debuteaza pe 10 iunie 2013 (fiind incumpat oficial numai pe 29 mai), iar pe 13 iulie, dupa o deliberare care a durat 16 ore, Juriul Popular de la Stanford (compus din 6 femei si 6 barbati), il declara pe Zimmerman nevinovat de toate capetele de acuzare ceea ce va avea ca efect indignarea (de mari proportii) a comunitatii afro-americane, nu numai regionale (din statul Florida) dar si nationale (de la New York si Chicago).

O alta drama de acest gen are loc mai recent, pe 12 aprilie 2015 la Baltimore (statul Maryland) cand afro-americanul Freddie Gray (in varsta de 25 de ani) este arestat (in circumstanr mai mult decat ambigue) de catre politistii de la BPD(Baltimore Police Department, fondat pe 16 martie 1845, organizata in 10 districte acoperind o suprafata terestra de cca 205205 km2 si cca 34 km2 de apa), sub pretextul ca acesta ar fi fost in posesia unei arme albe (un cutit). Arestatia fimata de catre trecatori, pune in evidenta cruzimea cu care Gray este maltratat in cadrul acestei proceduri judiciare si introdus intr-o duba (furgon) a Politiei. Cazut intr-o coma profunda, cu o saptamana mai tarziu, Gray va deceda la spital datorita ranilor grave (acumulate in timpul arestului) la maduva spinarii din zona cervicala (sectionata intr-un procent de 80%) si datorita traheei zdrobite. Conform Procurorului orasului, Marilyn Mosby cei 6 politisti (3 albi si 3 de culoare/afro-americani) sunt vinovati pentru cele intamplate (tratamentul aplicat suspectului si arestarea acestuia care n-ar fi avut nicio baza legala). Pe 1 mai 2015 Procurorul statului Maryland, in comunicatul sau de presa anunta ca este vorba de o omucidere si solicita inculparea a 6 politisti de la BPD implicati in acest act criminal (ofiterii Caesar R. Goodson Jr., Garrett E. Miller, Edward M. Nero, William G. Porter, lt. Brian W. Rice) si sgt. Alicia D. White). Unul dintre ei, William Porter (politist de culoare/afro-american si el, care a pledat nevonovat!) este judecat pentru omucidere voluntara, alti 4 pentru omor din culpa si toti cei 5, impreuna cu politista de culoare Alicia D. White, pentru punerea in pericol (de moarte) a vietii unei terte persoane. Si ei au pledat nevinovat in fata Curtii si a Juriului Popular. Este vorba, oarecum de o exceptie, pentru ca din cca 785 de cazuri asemanatoare (in 2015), in care cel arestat a decedat, politistii n-ar fi fost cercetati penal decat de 4 ori. Procesul debuteaza pe 30 noiembrie 2015, insa el este anulat pe 16 decembrie 2015 pentru ca, conform Judecatorului Barry Williams, Juriul (5 barbati si 7 femei) nu a putut ajunge la nicio concluzie („Sunteti un Juriu blocat. Anulez procesul”).Evenimentul va genera o stare de asediu la Baltimore, dar si revolte de mari proportii (cu uriase pagube materiale) in multe metropole americane cu comunitati importante de afro-americani. In asteptarea verdictului (care poate fi pronuntat si peste un an), autoritatile orasului Baltimore au oferit familiei lui Freddie Gary cu titlu compensatoriu (ca despagubiri materiale si morale), suma de 6,4 Mil $US, independent de verdicul justitiei penale.

Merita sa remarcam aici si faptul ca procesul celor 6 politisti de la Baltimore, se deschide cu mai putin de o saptamana dupa ce autoritatile din Chicago (statul Illinois) fac cunoscuta societatii civile pe 25 noiembrie 2015 o inregistrare video socanta (filmata cu o camera plasata intr-un vehicul al unui martor, aflata in spatele SUV-ului Politiei) aratand ca un politist alb,Jason Van Dyke (37 de ani), il ucide cu 16 gloante (cu premeditare, in cca 30 de secunde), in jurul orei locale 22h00/pe 20 octombrie 2014, pe Laquan McDonald (n.1997), un adolescent de culoare (afro-american), tinand un cutit in mana dreapta (suspectat de jaf armat), cand acesta era deja cazut la pamant (la o distanta de cca 3-4 m). Niciun ajutor medical de urgenta nu este acordat lui Laquan. In apropiere au existat si camere de supraveghere ale unui restaurant Burger King, dar s-ar parea ca acestea n-ar fi filmat evenimentul sau ca inregistrarile acestora ar fi fost sterse ulterior (de catre cei „interesari”). Conform rezultatelor autopsiei adolescentul ar fi fost atins de gloante pe intreaga suprafata a copului (la cap, gat, torace, brate, la o mana si un picior si in spate). Consiliul de administratie al Metropolei Chicago a despagubit familia McDonald cu suma de 5 Mil $US, iat politistul in cauza a fost arestat si inculpat pentru omor cu premeditare (crima de gradul I) de catre Procuroarea Anita Alvarez (State's Attorney for Cook County Illinois). Dupa sapte zile (timp in care Crowd funding website GoFundMe a strans fonduri pentru apararea lui Van Dyke), acesta a fost pus in liberate (sub control judiciar) contra unei cautiuni solicitate de 1.500.000$US (din care a fost achitata cca 10%). Pe 16 decembrie 2015, Van Dyke a fost inculpat de catre Marele Juriu (Grand Jury) cu 6 capete de acuzare legate de crima cu premeditate (crima de gr. I) si o serie de abateri, dar pe 29 decembrie, acesta pledeaza nevinovat, avocatul acestuia, Daniel Herbert, sustinand ca viata clientului sau ar fi in pericol in mediul carceral, motiv pentru care solicita cercetarea lui penala, in continuare, in libertate (sub control judiciar). Pentru a evita revolte uriase la Chicago (unde comunitatea afro-americana este importanta), Primarul orasului, Rahm Emanuel, a mobilizat troate fortele de Politie disponibile asupra ordinii publice in zilele care au urmat. Pe 29 ianuarie 2016, Van Dyke apare din nou in fata Tribunalului din Chicago si numerosi martori vor depune depozitii in favoarea lui (printre care si Primarul Orasului) pentru a-l disculpa sau pentru a-i acorda circumstanta atenuante, in contextul in care acesta, in contextul actual (procesul fiind in derulare), risca intre 20 de ani de recluziune criminala si inchisoare pe viata. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: „Condamnat la inchisoare pe viata”: http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42413-condamnat-la-inchisoare-pe-viata.html)

Iata si cele mai sangeroas atacuri in SUA in ultimul deceniu si jumatate: pe 20 aprilie 1999doi adolescenti de familie buna, Eric Harris (1981-1999) si Dylan Klebold(1981-1999) echipati cu armament de asalt, ucid 12 elevi un profesor si ranesc 24 de alte persoane (elevi, profesori si membri al personalului administrativ) la Columbine High School/Littelton (statul Colorado), unde ajung in doua vehicule diferite, inainte sa se sinucida (vezi mai sus); intre 27-29 iulie 1999, un trader, Mark Orrin Barton (1955-1999), dupa ce pierde la Bursa cca 105.000$US, ucide sotia sa Leigh Ann Vandiver Barton (pe 27 iulie) si cei doi copii ai sai, Matthew David Barton (12 ani) și Mychelle Elizabeth Barton (10 ani) cu mai multe lovituri de ciocan pe 28 iulie, pentru ca ulterior, pe 29 iulie sa faca alte 9 victime (si sa raneasca 13 persoane) in doua societatii bursiere (de trading) Momentum Securities si All-Tech Investment Group la Atlanta (statul Georgia), punandu-si capat zilelor intr-o satie de benzina din Acworth (statul Georgia); in cursul lunii octombrie 2002, John Allen Williams/John Allen Muhammad (The Beltway/Washington’s Sniper, n.1960 Luoisiana–executat pe 10 noiembrie 2009), veteran al Razboiului din Irak (1990-1991), aderat la Nation of Islam (miscare politico-religioasa americana, aflata la originea majoritatii organizatiilor afro-americane, fondata in 1930 si Lee Boyd Malvo(The Beltway Sniper, The D.C. Sniper/n. 1985 in Jamaicaa), ucid 10 persoane la intamplare in regiune Washington DC. Acesta din urma, minor pe atunci in varsta de 17 ani, abandonat de catre parinti si abuzat sexual in copilarie , il cunoaste pe Williams in Antigua (Antilele Mici/Marea Caraibilor) in 1999 si va pleda pentru dependenta psihologica fata de acesta, ceea ce o scapa de pedeapsa capitala si va fi condamnat pe 10 martie 2004 la inchisoare pe viata. Din contra, Muhammad, care il va forma pe Malvo ca tragator si il va antrena in cele 13 atacuri ale sale dintr-un Chevy/Chevrolet Caprice, special amenajat cu acest scop (cu precadere in statiile de benzina si parkinguri) in care vor fi ucise cele 10 persoane (dupa numai un an de la atentatele teroriste islamiste din 11 setembrie 2001), utilizand ca arme o pusca semiautomata Bushmaster AR-15 si una de calibrul 0.223 (cu cartuse Remington/in versiunea civila a M16), in cadrul aceluiasi proces va fi condamnat la pedepasa capitala prin injectie letala (in ciuda faptului ca avocartii lui au pledat pentru dementa mentala), confirmata si in apel.

Guvernatorul statului Virginia Timothy Michael Kaine (n.1958) refuzandu-I gratierea, pe 10 noiembrie 2009, in jurul orei locale 21h00, sentina de condamnare la moarte a lui Muhammad este executata la Inchisoarea Greensville/Jarratt-statul Vrginia; pe 16 aprilie 2007, atacul terorist de Universitatea Virginia Tech (Blacksburg), unde un student de origine sud-coreeana Cho Seung-hui (1984-siuncis pe 16 aprilie 2007) va face 32 de victime (printre care si pe profesorul evreu, originar din Romania, stabilit in SUA in 1985, Liviu Librescu/1930 - 16 aprilie 2007 (vezi mai sus); pe 5 noiembrie 2009, psihiatrul american, Maiorul Nidal Malik Hasan (n.1970, un ″lup singuratic″ simpatizant al organizatiei Al Qaeda care sustinea ca isi apara fratii sai musulmani), deschide focul la Baza Militara Fort Hood, ucigand 13 persoane si ranind alte 33. Condamnat pe 28 august 2013 la moarte de catre o Curte Martiala (fiind paralizat pe viata datorita unei rani la coloana vertebrala) acesta isi asteapta executia la Baza militara Fort Leavenworth din statul Kansas (vezi descrierea detaliata mai sus); pe 8 ianuarie 2011, la Casas Adobes/regiunea urbana Tucson (statul Arizona), un dezechilibrat mintal Jared Lee Loughner (n.1988, cunoscut autoritatilor politienesti pentru multiple infractiuni, utilizand un pistol de fabricatie austriaca Glock 9mm/9 × 19 mm Parabellum) deschide focul in plin meeting electoral a lui Gabrielle Giffords (n.1970, parlamentar democrat de Arizona in Congresul SUA), ucigand 6 persoane (Dorothy Murray/76 de ani; John McCarthy Roll/63 de ani, Chief Judge la Curtea Federala Arizona; Phyllis Scheck/79 de ani; Dorwin Stoddard/76 de ani; Gabriel Zimmerman/30 de ani, asistent parlamentar al Gabrielle Gifford si Christina Taylor Green/ nascuta pe 11 septembrie 2001, care moare, la University Medical Center din Tucson) si ranind alte 12 (printre care, foarte grav si pe Gabrielle Giffords, tinta atacului, internata in stare critica la University Medical Center).

Arestat si inculpat de catre instanta federala din Tucson de 19 capete de acuzare (printre care, pentru asasinatele comise si tentativele de asasinate premeditate cu circumstanta agravante) pe 19 ianuarie 2011, Loughner este incarcerat la Federal Correctional Institution at Phoenix (in izolare totala 23h00/zi), iar pe 24 februarie este transferat la United States Penitentiary in Tucson. La sfatul avocatului sau Judy Clarke, un cunoscut aparator al celor acuzati de infractiuni criminale grave, Loughner, pledeaza vinovat pentru toate cele 19 inculpatii, ceea ce il salveaza de la pedeapsa capitala, iar Larry Alan Burns, un judecator din San Diego (Districtul de Sud din California), pe 8 noiembre (in urma unor multiple controverse) il condamna pe acesta la 7 pedepse de inchisoare pe viata incompresibile (fara posibilitatea de eliberare conditionata) si la 140 suplimentari (fara posibilitatea de reducere a pedepsei), pe 2 aprilie 2012 are loc un nou masacru in mediul educational, cand in jurul orei 10h30, One Goh Ko/One L. Goh (n.1969, de orgine sud-coreeana, din Castro Valley, imigrat in SUA impreuna cu parintii si cei doi frati ai sai, ulterior naturalizat) fost student al Universitatii crestine Oikos din Oakland (statul California), deschide foccul cu .45-caliber handgun, in Campus-ul universitatii (din Airport Business park in East Oakland, in proximitatea Oakland International Airport) si trage la intamplare, nu inainte sa strige la cei prezenti: „Aliniati-va, am de gand sa va ucid pe toti”. Rafala trasa face 7 victime/studenti si personal didactic (Tshering Rinzing Bhutia/38 de ani-San Francisco, Kathleen Ping/24 de ani-Oakland, Lydia H. Sim/21 de ani-Hayward, Grace Eunhae Kim/23 de ani-Union City, Doris Chibuko/40 de ani-San Leandro, Sonam Choedon/33 de ani-El Cerrito, si Judith O. Seymore/53 de an-San Jose) si raneste 3 persoane Dawinder Kaur/19 ani, Grace Kirika/43 de ani, Ahmad Javid Sayed/36 de ani). Fugind de la locul faptei (cu vehiculul unei victime), acesta este interpelat de catre o echipa al SWAT la Safeway supermarket (South Shore Alameda, statul California) la cca 8km de Campus si este incarcerat preventiv in asteptarea procesului sau. Dupa sosirea lui in SUA (impreuna cu parintii) el locuieste Springfield/Fairfax County (statul Virginia), iar mai tarziu se muta Hayes (în sud-vestul rural/statul Virginia), unde ar fi avut niste probleme judiciare (legat de traficul cu minori).

In 2002 (odata cu naturalizarea lui), isi schimba numele lui din Su Nam Ko in Goh Ko (motivand ca numele lui ar semana cu un nume de fata), iar ulterior se muta in San Franisco Bay Area la Castro Valley (Oakland) impreuna cu mama sa (Oak-Chul Kim, care se va intoarce la Seul unde va si muri mai tarziu). Fratele sau Su-Wan Ko (non-Commissioned Officer/United States Army), este ucis pe 8 martie 2011 intr-un accident de automobil (in timpul unei misiuni pentru George C. Marshall Center), iar celalat frate mai mic, Su-Kwon a ramas in Virginia. Cu cateva luni inainte de absolvirea universitatii el ar fi fost exmatriculat din motive disciplinare, motiv pentru care Goh (care nu era simpatizat nici de catre colegii sai) ar fi venit in Campus (conform sefului Politiei locale Howard Jordan) pentru a discuta cu administratoarea Ellen Cervellan (absenta), legat de rambursarea taxei de scolarizare (6.000$US/cca 4.500€). Pe 4 aprilie, Judecatoarea Sandra Bean de la Alameda County Superior Court, il inculpa pe Goh cu 10 capete de acuzare (dintre care 6 pentru asasinat, 3 pentru tentativa de asasinat si unul pentru furt de masina). Intre timp (facand greva foamei timp de 3 saptamani), el pierde in greutate 9,1 kg si devine depresiv, iar pe 30 aprilie, cand va compare din nou in fata Judecatoarei Sandra Bean, insotit de catre avocatul sau David Klaus, el pledeaza nevinovat datorita unor probleme psihice grave. O noua audienta programata in fata Judecatoarei Carrie Panetta pentru 30 iunie este amanata pentru 1 octombrie, iar ulterior pentru 16 noiembrie, pentru ca avocatul lui Goh a sustinut ca acesta nuar fi competent mentalmente pentru a putea fi audiat.

Dupa o evaluare psihica a acestuia de catre un expert, sedinta a fost reluata pe 19 noiembrie, iar rezultatetele de expertiza ar fi confirmat faptul ca Goh ar suferi de peste un deceniu si jumatate de schizofrenie paranoida. O alta expertiza care a fost facuta ulterior, de catre un alt expert-psihiatru pe 7 ianuarie 2013, ar fi confirmat rezultatele primei expertize. In acest context, Panetta a decis ca Goh nu poate fi judecat, motiv pentru care l-a internat intr-o institutie psihiatrica pentru tratament (cu un bilant prezentat la fiecare 90 de zile), o decizie confirmata si in audienta suplimentara din 28 ianuarie, de catre Nancy O'Malley (Alameda County District Attorney). In conformitate cu legislatia statului California, pe Goh il asteapta pedeapsa cu moartea, in cazul in care iresponsabilitatea sa juridica ar fi anulata; in noaptea de 19-20 iulie 2012, in jurul orei 00h40, in cinematograful din Aurora (sala 9/Century 16/regiunea urbana Denver (statul Colorado), in timpul rularii premierei filmuluiThe Dark Knight Rises (ultima parte a triologiei Batman), James Eagan Holmes (n.1987, originar din San Diego/California, diplomat in neurostiinte a UC Riverside-Universitatea California/Riverside in 2010), purtand o masca de gaz si o vesta antiglont, inarmat cu grenade lacrimogene, doua pistoale Glok 22 (de productie austriaca, achizitionate legal din magazinul Gander Mountain/Aurora pe 22 mai 2012), o pusca semiautomata Rremington 870 Express Tactical shotgun (achizitionata legal de la Bass Pro Shops/Denver pe 28 mai), respectiv, o pusca Smith & Wesson M & P15/versiunea AR-15 (achizionata legal pe 7 iunie la Aurora, dupa ce esueaza la primul sau examen din Programul PhD la University of Colorado Anschutz Medical Campus Aurora/AMC, unde isi continua studiile post-universitare), intra in sala prin iesirea de urgenta si deschide focul la intamplare, atingand 70 de persoane, ucigand 10 spectatori si ranind alti 60 (dintre care 2 vor muri la University Hospital, in total 12 victime: Gordon Cowden/51 de ani, Rebecca Wingo/32 de ani, Alex Sullivan/27 de ani, Micayla Medek,/23 de ani, Alexander J. Boik/18 ani, Jessica Ghawi/24 de ani, John Larimer/27 de ani, Alexander C. Teves/24 de ani, Jonathan Blunk/24 de ani, Matt McQuinn/27 de ani, Jesse Childress/29 de ani si Veronica Moser-Sullivan/6 ani). Holmes este un tanar de familie buna, tatal matematician (om de stiinta) cu studii facute la UCLA (Universitatea California din Los Angeles) si UCB (Universitatea California Berkeley), iar mama asistenta medicala. Acesta a crescut in cartierul Rancho Peñasquitos si a absolvit Westview High School (in the Torrey Highlands community of San Diego) in 2006, dupa care a continuat studiile in neurostiinte la UC Riverside (fiind membru in mai multe societati cu caracter stiintific in contact cu aceasta: Beta Kappa, Golden Key, etc), pe care a absolvit-o in 2010 (cu rezultate foarte bune si exceptionale, fiind considerat un „leader de grup foarte eficient” si o persoana care "are un rol activ în educație, aducand seriozitate, maturitate intelectuală și emoțională în sala de curs”).

Conform avocatului sau Daniel King, Holmes ar fi inceput sa aiba probleme de sanatate mintala inca de la varsta de 11 ani, cand ar fi avut si idei suicidare, fiind consultat de catre medicii Margaret Roth si Lynne Fenton. In repetate randuri, in special dupa terminarea studiilor (fiind in dificultate de a obtine un loc de munca corespunzator, confortabil!), Holmes ar fi facut cunoscut faptul (sub forma de gluma?!), cu diferite ocazii, ca ar dori (ar fi capabil!) sa ucida. Inca din 2008 a lucrat in calitate de consilier al unui grup de 10 copii intr-o tabara de vara la Glendale (California) unde isi petreceau vacanta copii cu varstele cuprinse intre 7-14 ani si unde s-ar fi remarcat de maniera pozitiva, implicandu-se motivat in activitati. Din contra, dupa terminarea studiilor universitare, in septembrie 2010, Holmes este angajat la pill-and capsule-coating factory in San Diego County, unde parerea colegilor sai despre el nu este foarte buna (nesociabil, comportament ciudat, etc.). In iunie 2011, Holmes reuseste sa fia admis la un doctorat (PhD) in neurostiinte la University of Colorado Anschutz Medical Campus/AMC din Aurora (fondat in 2006/cca 4.000 de studenti), cu o bursa de 21.600$US (platit in transe intre iulie 2011-iunie 2012) de la National Institutes of Health, dar simultan si 5.000$US „stipend” de la University of Colorado (Denver). Desi, ar fi fost acceptat si la celebra UIUC (University of Illinois at Urbana–Champaign/fondata in 1867, cu 11 profesori laureati al Premului Nobel, pe atunci cu 30.024 de studenti in primul ciclu universitar/Licenta si 12.322 in ciclurile 2/Master si 3/Doctorat) cu o bursa de studii de 22.600$US si fara taxe de scolarizare (fiind invatamant public), Holmes renunta in favoarea celei mentionate mai sus mentionate, fara niciun fel de explicatii.

Din pacate, in anul academic 2011-2012, Holmes incepe sa inregistreze esecuri dupa esecuri la studii, iar in iunie le abandoneaza (fiind somat de catre Consiliul de Administratie al AMC), astfel incat, in momentul arestarii sale dupa masacrul comis in noaptea de 19-20 iulie, el declara la Politie ca de profesie, este „muncitor”! Din depozitiile inregistrate in dosarul lui (conform lui George Brauchler Attorney Arapahoe County District), Holmes ar fi ales Cinematograful 16 si fimul de noapte despre Batman (al carui fan era, apartamentul lui fiind decorat cu afise despre acesta), pentru ca ar fi fost cel mai mare si ar fi putut ucide un numar mai mare de persoane. In plus, in cursul noptii copii n-ar fi fost prezenti la film. Acesta ar fi fost tentat sa comita un asemenea masacru si la Aeroport, dar mesajul lui ar fi fost confundat cu un act terorist, ori el n-ar fi vrut sa transmita nimanui niciun fel de mesaj. Pe 25 iunie, Holmes face o cerere pentru a se alatura unui gun club in Byers (Colorado), al carui proprietar, Glenn Rotkovich, nu l-ar fi acceptat, pentru ca acesta nu ar fi raspuns la telefon decat cu intarziere si ar fi fost necorespunzator ("bizarre", "freaky", "guttural", "spoken with a deep voice", "incoherent and rambling"). In sfarsit, pe 19 iulie, cu cateva ore inainte de atacul sau, Holmes ar fi trimis o nota psihiatrului sau Lynne Fenton (cpia careia ar fi fost gasita la Anschutz Medical Campus Aurora/AMC), in care era dataliat proiectul sau legat de atacul pe care urma sa comita la Cinematograful Aurora. In cele 4 luni care preced atacul lui Holmes, acesta isi achiztioneaza (tot de maniera legala), 3.000 de cartuse pentru pistoale si 3.000 pentru M & P15, respectiv, 350 pentru Ramington, via Internet.

Dupa atacul sau, Holmes (avand parul sau vopsit in rosu si „recamandandu-se: The Joker”!) este interpelat (si imobilizat, fara mari dificultati) de catre politisti, imediat pe parkingul Cinematografului (Century 16 theater), atentionand insa pe acestia din urma ca apartamentul sau in nordul orasului Aurora (la cca 8km departare de sala de cinema) este blindat cu explozibil „sofisticat” (obiecte/materiale chimice si incendiare) care va exploda in cazul in care acestia ar tenta o perchezitie (ceea ce era adevarat si a fost confirmat si de catre Daniel Oates/Aurora Police Chief, motiv pentru care inainte de a-l perchezitiona, 5 imobile adiacente cu cel al apartamentului lui Holmes au fost evacuate). Dupa arestarea lui, acesta a fost audiat, inculpat si incarcerat la Centrul de Detentie Arapahoe din Colorado (intr-un cartier izolat) si supravegheat pentru ca era suspect de suicid (sinucidere), iar pentru prima oara va compare in fata Judecatorului William B. Sylvester de la Tribunalului Centennial (Colorado), pe 23 iulie 2012 (pentru formalitati administrative in cadrul justitiei penale). Avand in vedere acuzatiile pe care acesta îi aduce pe 30 iulie (24 crime de primu grad/gradul 1-asasinate cu premeditate, respectiv, 116 tentative de asasinat/fie cu arma, fie cu explozibil), tinand cont si de contextul socio-profesional al inculpatului, Judecatorul va numi un (Colorado State) Public Defender (Avocat din oficiu), Daniel King si îi va fi refuza (evident !) cercetarea penala in stare de libertate conditionata sub control judiciar (contra unei cautiuni), iar pentru protectia lui in detentie (in conditii de maxima siguranta), Judecatorul va insista in mod special. Din contra, important este faptul ca, datorita comportamentului sau ciudat, confuz, execntric, instabil, etc., avocatul sau (aflat si sub influenta presei) va decide sa pledeze in cazul lui pentru iresponsabilitate juridica, sub (pretextul ?!) motivul ca Holmes are avea grave probleme psihice, practic, incurabile. Pe 9 august avocatul lui Holmes afirma in fata Instantei din Centennial ca Holmes ar suferi de un grav dezechilibru mintal si pentru stabilirea exacta a patologiei sale mentale este nevoie de timp. Acuzarea (Parchetul) insa vine cu argumente (fiabile !) conform carora, Holmes ar fi destainuit unui coleg cu cateva luni inainte de masacrul comis ca ar avea intentia de a ucide, ceea ce ar contrazice dereglarea sa mentala, iar pe 19 septembrie, Ministerul Public îi mai aduce acestuia inca 12 acuzatii suplimentare si solicita modificarea altor 17 din dosar, ceea ce consta, practic, in mentionarea la acestea a unor circumstante (″deosebit″ de) agravante in care ele au avut loc, totalizand 152 de capete de acuzare. In urma unor discutii dintre Ministerul Public si avocatul apararii, care a depus o cerere de amanare a revederii in Instanta a lui Holmes pentru data de 11 octombrie, Judecatorul stabileste pe 25 octombrie, data de 5 ianuarie 2013 pentru o noua comparutie a acestuia. Pe 10 ianuarie 2013, magistratii Ministerului Public, analizand si expertizele psihiatrice ale inculpatului, decid ca acesta, in momentul comiterii atacului sau criminal ar fi fost responsabil din punct de vedere penal, deci poate fi judecat. Astfel, pe 27 martie 2013, apararea propune sa pledeze vinovat pentru cele 152 de capete de cauzare, insa sub rezerva ca Instanta (Judecatorul William B. Sylvester) sa nu pronunte pedepasa capitala contra lui Holmes, propunere care ar fi fost acceptata, aparent pe 1 aprilie 2013, urmand sa fie analizata si luata, eventual, in considerare. O alta posibilitate ar fi fost ca apararea sa pledeze nevinovat, invocand grave probleme de sanatate mintala pentru inculpat, deci iresponsabilitate juridica, ceea ce ar fi pus in dificultate procurorii si indirect Ministerul Public. In concluzie, pe 5 august, Holmes va fi transferat (internat) pana pe 20 august, la Colorado Mental Health Institute in Pueblo, iar in urma rezultatelor psihiatrice, pe 24 februarie 2014, Carlos Samour (Arapahoe County District Court), decide ca procesul lui Homes sa inceapa in luna octombrie. Avand insa in vedere divergentele care au aparut la nivelul interpretarii rezultatelor, procesul va fi amanat pana pe 8 decembrie, dar nu va debute (din motive administrative) decat pe 27 aprilie 2015, pentru ca desi selectia Juriului (juratilor) a debutat pe 20 ianuarie, procedura de selectie ai celor 24 de membri/12 titulari si 12 rezerve (19 femei si 5 barbati) dintre cei 9.000 de candidati s-a inceheiat pe 15 aprilie. Procedura de selectie a fost destul de severa si riguroasa (bazandu-se pe o serie de criterii obiective) pentru a elimina posibilitatea unui esec in ceea ce priveste sentinta. Juratii n°535 si n°737 ar fi avut contacte indirecte cu masacrul de la Columbine High School (vezi mai sus). In timpul procesului, juratii n°872, n°495 si n°412 au fost eliminati pentru ca n-ar fi respectat regulamentul, iar intre 15-17 iunie, un al 5-lea jurat a fost inlocuit pentru ca acesta ar fi cunoscut personal o victima a lui Holmes. In sfarsit, in ciuda faptului ca Ministerul Public si Apararea ar fi ajuns la un acord, aceasta din urma, intr-o sedinta in zilele de 27-29 mai, l-a chemat la bara pe Dr. William Reid, un psihatru-expert renumit, care l-a examinat pe Holmes si in 2013, iar acesta, in timpul celor 22 de ore de audienta (audiere), sustinea cu convingere ca inculpatul, intr-adevar este bolnav mintal, suferind de grave tulburarari psihice, fiind simultan atat schizofrenic cat si psihotic. Pozitia acestuia a fost confirmata si de catre cel de-al doilea psihiatru-expert Jeffrey Metzner, care l-a examinat si interogat pe Holmes, timp de cca 25 de ore. In concluzie, din aceste considerente, Apararea ar fi preferat anularea procesului, ceea ce Judecatorul Carlos Samour nu a acceptat. Pe 16 iulie, Juriul l-a gasit vinovat pe Holmes de toate capatele de acuzare, iar in privinta sentintei urma sa se decida pe 22 iulie. Pe 23 iulie, ei considera ca atunci cand Holmes a deschis focul, acesta n-ar fi avut intentia de a ucide copii. Pe 27 iulie, Holmes are sprijinul sorei sale, care afirma faptul ca acesta ar fi cazut deja in depresie clinica (stare mentală de tristete, amărăciune care persistă pe perioade îndelungate si care poate conduce la suicid), dupa ce familia lui s-a mutat de la Salinas la San Diego, la inceputul adolescentei sale, precum si al tatalui sau (pe 28 iulie) care a militat pentru salvarea vietii fiului, indiferent de capetele de acuzare, mentionand faptul ca acesta are grave tulburari psihice si nu merita sa moara. Pe 30 iulie, Aparea solicita clementa lui Holmes pentru irespoinsabilitate penala din considerente medicale, dar aceasta este refuzata pe 3 august. Ca urmare, pe 7 august, Juriul il condamna pe Holmes la inchisoare pe viata, fara posibilitatea eliberarii conditionate in timpul vietii, in unanimitate, ceea ce este facut public pe 8 august, iar in zilele de 24-26 august este validat si oficializat de catre Judecatorul Carlos Samour, acesta adaugand sanctiunii penale de mai sus si 3.318 ani suplimentari, respectiv, daune morale si materiale in valoare de 955.000$US victimelor sale (dintre care 851.000$US catre un un fond special/the state victim compensation fund, iar 102.000$US, direct victimelor), intrat in vigoare pe 4 decembrie 2015. Incepand cu luna septembrie 2015, Holmes isi executa pedeapsa la la Penitenciarul de Stat din Colorado in Canon City, insa Administratia Penitenciarelor nu exclude transferul regulat, in secret, al acestuia (daca este nevoie/viata lui ar fi in pericol) avand in vedere faptul ca acesta ar fi fost agrsat deja pe 8 octombrie de catre un detinut de drept comun, Mark Daniels, condamnat pentru infractiuni minore (furt de vehicule).

In sfarsit, un alt eveniment dramatic are loc pe 5 august 2012, in jurul orei 10h30, cand un tragator, Wade Michael Page (1970-ucis/sinucis pe 5 august 2012), specialist in razboiul psihologic al Armatei Americane (1992-1998/ Fort Bragg in Carolina de Nord, exclus pentru alcoolism), adept al suprematiei rasiale albe (conform agentului Teresa Carlson/FBI din Milwaukee), apropiat neonazismului din 2000 (”neonazist exasperat” conform Southern Poverty Law Center, institutie reputata pentru lupta contra rasismului), infiintand in 2005 grupul muzical Skinhaed Nazi/End Apathy, inainte sa fie ucis de catre politisti, deschide focul intr-un templu sikhist (religie monoteista fondata in secolul XV in nordul Indiei de catre Guru Nanak Dev/1469-1539, cu cca 590.000-710.000 adepti in SUA) din Oak Creek (cca 35.000 de locuitori)/regiunea urbana Milwaukee (statul Wisconsin), ucigand 7 persoane (Sita Singh/41 de ani, Ranjit Singh,/49 de ani, Satwant Singh Kaleka/65 de ani, Prakash Singh/39 de ani, Paramjit Kaur/41 de ani, Suveg Singh/84 de ani, resperctiv) si ranind alte 3 (printre care si Politistul Brian Murphy, ajuns primul la locul dramei, care ulterior va deceda in spitalul Froedtert de Milwaukee, ca urmare a ranilor sale incompatibile cu viata). Ranit la nivelul stomacului de catre politist, Page si-ar fi tras un glonte in cap, iar ulterior, in cadrul unei perchezitii la o fosta prietena a acestuia, Misty Cook, ar fi fost gasite cateva arme de foc (detinute de maniera ilegala) far aca aceasta sa fii avut vreo legatura cu masacrul (conform agentului Teresa Carlson, isarcinata cu ancheta); pe 14 decembrie 2012 are loc atacul de la Scoala elementara Sandy Hook (Newtown/statul Connecticut) in care 27 de persoane sunt ucise (dintre care 20 de copii) de catre Adam Lanza (vezi detaliat mai sus), iar pe 17 iunie 2015, adeptul suprematiei rasei albe Dylann Roof, va ucide intr-o biserica a comunitatii afro-americane din Charleston (statul Carolina de Sud) 9 persoane (vezi detaliat mai sus), pentru ca, in sfarsit, pe 1 octombrie 2015, in Campusul Umpqua Community College de Roseburg (staztul Oregon)Christopher Sean Harper-Mercersa faca 9 victime si sa raneasca alte 7 (vezi detaliat mai sus).

COMENTARIUL AUTORULUI

Este mai mult decat evident ca intr-un asemenea context criminal national (terorism islamist,terorism domestic, crime cu caracter rasist, etc.), care scapa de sub controlul autoritatilor politienesti si judiciare americane, Barack Obama seful Administratiei Americane, este obligat (cu sau fara voia sa!) sa ridice problema reformarii legislatiei federale legata de achizitionarea si utilizarea armelor de foc (pe cat de necesara, pe atat de absurda/stupida, populatiei americane, refuzata si de catre Senat): „Asa cum am spus cu cateva luni in urma si asa cum spun de fiecare data cand asistam la un masacru, gandurile (reflectiile) si rugaciunile noastre nu sunt suficiente (...). Noi nu suntem singura tara pe Pamant in care exista bolnavi (mintali) care vor sa faca rau altora (la altii), dar suntem singura tara dezvoltata pe Pamant, unde avem ocazia sa asistam la masacre (umane) de maniera regulata. (...) A devenit ceva banal , noi am devenit insensibili la acestea. Nu trebuie sa fie atat de usor cand cineva vrea sa faca rau altuia (altora) sa reusesca sa puna mana pe o arma de foc cu atata usurinta. (...) De fiecare data cand au loc drame (in societatea noastra), eu voi repeta ca noi putem sa facem ceva contra acestora, daca noi schimbam legile noastre.... ”

Superputerea economica, politico si militara SUA, „Jandarmii Lumii”, tara tuturor posibilitatilor, in care 1% din populatia tarii detine cca 70% din activele financiare ale natiunii, o tara in care cca 400 de persoane poseda in total o avere de peste 1.600 Md$US, depasind-o pe cea detinuta de catre 155 de milioane de americani (peste ½ din populatia tarii), inseamna si cca 300 milioane de arme de foc (adica, cca 1 arma de foc/cap de locuitor), o tara in care legea ultra-liberala a acestora face nu mai putin de 130.000 de victime anual (din care peste ¼ de decese si peste 10.000 de crime de sange/omucideri, asasinate!). Detinerea si portul de arma in SUA sunt garantate de catre cel de-al doilea amendament al Constitutiei, iar interdictia federala in privinta posedarii, transferului si productiei armelor de asalt semiautomatice, votata in 1994, a expirat in 2004. Incepand din 1988, in total, 44 de state au promulgat legi permitand detinatorilor legali de arme sa le aiba asupra lor chiar si in afara domiciliui (proprietatii) acestora, iar alte 5, au promulgat legi similare inca inainte de 1980. In 2005 statul Florida a instaurat (adoptat) Stand Your Ground Act, o extensie a doctrinei conform careia cetatenii utilizand o arma letala contra unui atacator nu vor fi urmariti de catre justitie chiar daca acestia aveau posibilitatea sa fuga de la locul conflictului (cu acesta), iar ulterior alte 34 de state aui promulgat asemenea dispozitii. In principiu, in majoritatea statelor americane, pentru a procura o arma letala de la un distribuitor (vanzator) acreditat, este necesar un permis de port-arma, care poate fi obtinut dupa un curs si un antrenament legat de utilizarea (manipularea) armelor, insa asa cum rezultata din statistici, apropape ½ (cca 46%) din armele cumparate in SUA sunt achizitionate fie de la particiular la particular (in urma unor anunturi), fie cu ocazia diferitelor targuri, expozitii organizate cu acest scop. Conform unor studii de sociologie nationala facauta de de catre NORC (Centrul National al Sondajului) de la Universitatea din Chicago, peste 300 Mil de arme de foc ar fi in circulatie in SUA (dintre care 106 milioane de pistoale, 105 milioane de carabine si 83 milioane de pusti de vanatoare), o usoara scadere in ultimul deceniu, ceea ce face din aceasta tara (inca), prima in lume, in ceea ce priveste numarul de arme de foc pe cap de locuitor. In principiu, detinatorii de arme de foc, au in medie 2-3 pistoale sau pusti (de aparare), pe care le si utilizeaza in toate cicumstantele in care viata lor ar fi in pericol si nu numai, dar si in contextul Stand Your Ground Act!

Pe 28 iunie 2010, Curtea Suprema a SUA a precizat intr-o decizie ca statele federale nu pot limita sau interzice detinerea armelor de foc de catre populatia americana (cu 5 voturi contre 4) garantata de cel de-al doilea amendament al Consititiei (acceptata pe 17 septembrie 1787 de catre o Conventie reunita la Philadelphia, aplicata incepand cu 4 martie 1789 si modificata prin 27 de amendamente): „O militie bine organizata si structurata fiind necesara pentru securitatea unui stat liber, dreptul ca populatia sa detina arme (de foc) nu trebuie sa fie incalcata”! De la inceputul acestui an, din totalul de omucideri comise in lume (76.389), cca 5.880 (adica cca 20%) ar fi fost comise in SUA (in care cca 80 de persoane sunt ucise zilnic si peste 11.000/an, dintr-un total de peste 200.000 an/an in lume). Numarul victimelor cauzate de catre armele de foc (cca 32.000/an dintre, cca 20.000 sinucideri, 11.000 omucideri, restul accidente) este comparabil cu numarul celor ucisi in accidente rutiere (cca 33-34.000/an). Cu alte cuvinte, in SUA, un cetatean/american major (mai tanar de 25 de ani), are sanse mult mai mari sa moara ucis de gloante decat sa moara intr-un accident rutier. Totusi, chiar daca din acest punct de vedere (sinistru) SUA ca tara ar fi depasita de catre Brazilia, Mexic si Rusia, Salvador, Jamaica, Venezuela, ea ramane pe primul loc in randul tarilor dezvoltate (post-industrializate). Situatia este dramatica si in ceea ce priveste numarul de raniti cu arme de foc: 11.610 (din care 314 copii sub 12 ani). In raport cu anul 2014, in Milwaukee (Wisconsin) numarul de omucideri cu arme de foc ar fi crescut cu 50%, la New Orleans (Louisiana) cu 33%, in Houston (Texas) cu 30%, iar la Chicago (Illionis) cu 20%. Dar cresteri importante s-ar fi inregistrat si la Baltimore (Maryland) sau New York si Washington.Comparativ cu aceste cifre, intre 2001-2014, cca 3.046 de americani ar fi fost ucisi in atacuri teroriste si cca 177.000 de persoane ar fi fost victime ale crimelor se sange prin intermediul armelor de foc, in aceasi perioada, adica, de 5 ori mai multe victime ca in Canada, de 15 ori mai multe ca in Germania si aproape de 50 de ori mai multe ca in Franta. In sfarsit, conform informatiilor pe care le detinem din surse fiabile, numarul americanilor ucisi datorita celui de-al 2-lea amendament al Constitutiei, este mult mai mare decat pierderile suferite de catre SUA in Afganistan sau Irak. Dupa declansare GWOT (Global War On Terror) in 2001, „numai” cca 2.370 de militari ar fi murit in Afganistan si cca 5.000 in Irak, ceea ce ca numar reprezinta, unul considerabil mai mic (nici macar ¼!) decat totalul de cca 32.000 de morti/an in SUA, in legatura directa sau indirecta cu cel de-al 2-lea amendament. Daca tinem cont si de alte surse considerate fiabile (Everytown for Un Safety/Huffington Post), numarul „exact” al americanilor ucis zilnic (in medie) ar fi de cca 88, adica cca 3,6/h, rezultatul este si mai dramatic. La sfarsitul anului trecut (2015), in timpul anului ar fi avut loc in SUA, 337 „ fuziade de masa” (atacuri in care au fost ucise mai multe persoane), adica aproape 1/zi, ceea ce este mai mult decat dramatic, insuportabil. Daca cu cca 6 decenii in urma, 60% dintre americani erau favorabili pentru interzicerea armelor de foc, astazi, numarul lor s-a injumatatit (cca 27%). Oare de ce?

Mentionam aici ca dintre cele 51 state care compun SUA (cca 10 mil de km2/9,7mil km2), cca 10 au peste 10 milioane de locuitori/state mari (California-37,5 mil, Texas-25,5 mil, New York-19,5 mil, Florida 18,5 mil, Illinois-13 mil, Pennsylvania-12,8 mil, Ohio-11,5 mil, Michigan-10, mil, Georgia-10 mil, Carolina de Nord-9,9 mil), iar cca alte 10 au pana la 1 milion de locuitori (Wyoming-0,55 mil, Districtul Columbia-0,6 mil, Vermont-0,62 mil, Dakota de Nord-0,67 mil, Alaska-0,72 mil, Dakota de Sud-0,82 mil,Delaware-0,9 mil, Montana-0,98 mil, Rhode Island-1 mil, New Hampshire-1,3 mil). Restul statelor pot fi si ele impartite in doua categorii: state cu populatia cuprinsa intre 5-10 mil de locuitori/state de dimensiuni medii (New Jersey-9 mil, Virginia-7 mil, Washington-6,8 mil, Massachusetts-6,6 mil, Indiana-6,5 mil, Arizona-6,4 mil, Tennessee-6,3 mil, Missouri-6 mil, Marylan-5,8 mil, Wisconsin-5,7 mil, Minesota-5,4 mil, Colorado-5,1 mil, Alabama-5 mil, Carolina de Sud-4,9 mil, Louisiana-4,8 mil, Kentucky-4,7 mil), respectiv, state cu populatia pana la 1 mil de cocuitori/state mici (Oregon-4 mil, Oklahoma-3,8 mil, Connecticut, 3,7 mil, Iowa-3,2 mil, Mississippi-3,1 mil, Arkansas-3 mil, Kansas-2,9 milo, Utah-2,8 mil, Nevada-2, 8 mil, New Mexico-2,1 mil, Virginia Occidentala-2 mil, Nebraska-1,9 mil, Idaho-1,6 mil, Hawaii-1,4 mil, Maine-1,2 mil, Montana-1 mil). Studiind distributia populatiei americane, vom constata ca in functie de cele 4 criterii (de populatie) mai sus mentionate, ea corespunde Clopotului lui Gaus (Legea normala), iar in ansamblul ei, distrubutia este neuniforma pe teritoriul national, cu o puternica concentratie pe coaste (coasta de est si de vest), respectiv, pe axa centrala.

Cu alte cuvinte, o mare majoritate a populatiei este concentrata („comprimata”) pe o suprafata mica (America „metropolitana”), in marile metropole si regiunile lor urbane, respectiv, asezari urbane/sisteme urbane cu densitate mare a populatiei, iar restul acesteia desfasurata („destinsa”) pe teritoriul ramas/infinit mai mare (America „profunda”), zonele periurbane, rurale, preriile/stepele americane, etc., destul de greu controlabil de catre serviciile statale sau federale de politie (respectiv, celelalte organe de securitate si de ordine publica), ceea ce implica, indirect, faptul ca acolo, sub nicio forma amendamentul 2 din Constitutia SUA nu poate fi violat. Iar mentinerea acesteia in America „profunda” (unde Politia este, oarecum, ineficace) si anularea ei in America „metropolitana” (unde Politia este destul de activa si eficace) ar genera o serie de conflicte de interese pe plan national (si de cenu si pe plan international?!), care s-ar putea sa nu fie, tocmai, in interesul natiunii americane si nici in interesul lumii occidentale!

 

 

 

NOTA

Articolul cu imagini pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2016/05/idt-islamist-and-domestic-terrorism.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020